Добре дошли в сайта на Европа Директно Хасково!

Посетете още

Електронен бюлетин на
Информационен център "Европа Директно - Хасково"
Брой 3 / 06.2019 г.

Информацията и мненията, публикувани тук, не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз и на Европейската комисия. Нито едно лице, действащо от името на Комисията, не носи отговорност за начина, по който горната информация може да бъде използвана.

Европейски информационен център „Европа Директно – Хасково“ е част от информационната мрежа EUROPE DIRECT и се подкрепя от Фондация център “Отворено образование“, Европейската комисия и Европейския парламент.

ВАЖНО! За да получите отговор на важните за Вас въпроси за Европейския съюз, от територията на всяка страна членка можете да използвате безплатната телефонна линия 00800 6 7 8 9 10 11.


За да публикуваме Ваши новини и/или обяви в електронния бюлетин, изпратете ги на europedirect_haskovo@abv.bg

Можете да се включите или изключите от списъка на абонатите на електронния бюлетин на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Минали броеве на Eлектронния седмичник можете да прегледате на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Новини от Европа

Запознайте се с филма на Европейския парламент „Изберете своето бъдеще“

Краткият филм дава тласък за участието в предстоящите европейски избори и кара хората да се замислят за бъдещите поколения, които ще трябва да живеят с последиците от това гласуване. Режисиран от печелилия награди Фредерик Планшон, филмът документира интензивните, красиви и крехки моменти от пристигането на новородените в този свят.

Във филма разказът се води от едно младо момиче, които апелира към чувството за отговорност на гласоподавателите. „Всеки един от нас може да остави следа, но всички заедно можем да постигнем реална промяна. Избери тази Европа, в която искаш да порасна”. Европейските избори, които ще се състоят във всички страни от ЕС между 23 и 26 май, ще определят бъдещия облик и посока на Европейския съюз.

Видеото може да намерите ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=R3tErFvAgag&feature=youtu.be.

Темата за съпричастността е в съответствие с резултатите от наскоро проведеното проучване по телефона възложено от Парламента през април, според което 80% от гражданите са съгласни, че това, което обединява европейците, е по-важно от това, което ги разделя (инфографика 1). Продължаващите преговори относно Брекзит са показали несигурността от раздялата и рисковете, свързани с напускане на защитата на ЕС. На въпроса кое е първото чувство, с което свързват ЕС, повечето хора изтъкват надеждата и увереността (общо 55%) - докато несигурността по отношение бъдещето на Европа задейства съмнението като преобладаващо чувство сред една трета от интервюираните европейци (инфографика 2).

Дебатът относно Брекзит също е показал колко взаимосвързани са станали страните от ЕС през годините, в които са работили заедно, както и многобройните ползи от членството им в широкия клуб. Понякога тези ползи стават явни при сблъсък с перспективата да бъдат изгубени. Цифрите от последния Евробарометър (февруари 2019 г.) показват, че над две трети от европейците (68%) вярват, че ЕС е донесъл ползи за тяхната страна (инфографика 3) и 61% от тях са убедени, че ЕС е нещо добро (инфографика 4).

Същевременно, външното напрежение от трети страни означава, че страните от ЕС трябва да бъдат по-близки помежду си, ако искат да запазят влиянието си и да имат тежест в новия световен ред. Докладът Евробарометър показва, че гражданите най-много се вълнуват от състоянието на икономиката, перспективите за заетостта, миграцията, климатичните изменения и борбата срещу тероризма, като това сочи необходимостта от повече сплотеност, сътрудничество и съвместни действия (инфографика 5).

Бъдещето на Европа сега е в ръцете на тези, които ще излязат да гласуват на европейските избори на 23-26 май. Макар проучването Евробарометър да посочва, че през февруари повече от една трета (35%) от гражданите на ЕС вече са сигурни, че ще гласуват, друга една трета (32%) следва да бъде убедена да го направи (инфографика 6). От младите хора имащи право на глас - въпреки че те последователно са най-положително настроените спрямо ЕС (74%) - само 21% са сигурни, че ще гласуват, като 34% още не са взели решение (инфографика 7).

Вижте целия текст...

Европейски избори през 2019 г.

Европейците гласуват на 23-26 май

През май стотици милиони граждани ще изберат нов Европейски парламент.

Тези граждани на ЕС внимателно ще оценят кандидатите и програмите, преди да вземат решения, които ще оформят бъдещето на нашия континент и нашата роля на световната сцена през идните години. Европейският съюз – единствен по рода си съвместен проект, основан на мирно сътрудничество, е заплашван от сили, които се стремят да унищожат изграденото заедно от всички нас.

Това е в контраст с последните проучвания, които показват засилващо се положително отношение към ЕС. За пръв път от 1983 г. насам, 68% от гражданите са убедени, че страната им е извлякла ползи от членството си в ЕС.

И все пак ни предстои още много работа.

Трябва да променим Европа и да я направим по-ефективна, като търсим отговор на опасенията на гражданите и като надграждаме това, което вече сме постигнали.

Именно през следващите няколко месеца нашите граждани ще преценяват как и какво прави Европейският съюз, за да ги защитава, да създава нови възможности и да отстоява своя авторитет навън. Те ще очакват отговори на въпроси, свързани с миграционните потоци, сигурността, околната среда и заетостта. Трябва да работим упорито, за да запознаем гражданите ни с резултатите, които членовете на ЕП постигат ежедневно, като предложението за реформа в областта на убежището, близкото сътрудничество с Африка, борбата с тероризма, антидъмпинговите мерки за защита на работните места в Европа, търсенето на отговорност от интернет гигантите и защитата на личните данни.

От 2017 година поставихме Европейския парламент – единствената пряко избрана институция на ЕС – в центъра на дискусията за бъдещето на Европа. Правителствените ръководители се срещат с нас редовно, за да ни запознават с вижданията си. Това доведе до оживени дебати, които ще положат основата за подобряването на европейския проект.

Същевременно приветствахме над 8 000 млади хора в Страсбург и 800 хора в Брюксел, което ни даде възможност да научим повече за очакванията и опасенията на следващото поколение, но най-вече за това как заедно да постигнем напредък за Европа.

В хода на подготовката за тези избори медиите ще играят централна роля за информиране на гражданите и отразяване на общественото мнение. За проследяване на кампаниите в отделните държави членки, за разбиране на тяхното въздействие и промените, които те ще внесат в Европейския парламент през 2019 г., подготвихме онлайн пакет от информационни материали за медиите, който ще бъде актуализиран редовно. Той включва полезни контакти, обобщение на работата и постиженията ни през настоящия мандат, уеб приложение за изборите за преносими устройства, връзки към информационни бележки, графики и данни за общественото мнение, които ще Ви помогнат бързо да откриете актуална информация. Надявам се да Ви бъде полезен.

Благодаря Ви за работата, която вършите за сближаването на Европейския съюз с неговите граждани.

Антонио Таяни

Председател на ЕП

Вижте целия текст...

Европейски избори – 23–26 май 2019 г.

Следващите европейски избори ще се проведат на 23–26 май 2019 г., като всички пълнолетни граждани на ЕС ще имат възможност да изберат кой да ги представлява в Европейския парламент. Въздействайте върху бъдещето на Европа: гласувайте!

Последните европейски избори през 2014 г. бяха най-големите транснационални избори, провеждани някога по едно и също време. Този път залогът е дори още по-голям. Подавайки Вашия глас, Вие решавате какъв да бъде обликът на Европа през следващите години.

Европейските избори през май 2019 г. ще окажат пряко въздействие върху живота Ви. Те ще решат какво ще направи Европа през следващите години за нещата, за които се тревожите – работните места, бизнеса, сигурността, миграцията и изменението на климата.

Европа принадлежи на всички нас и всички заедно трябва да вземем тези решения. Важно е да гласувате не само Вие, но и Вашето семейство, приятели, съседи и колеги. Когато всички гласуваме, всички печелим.

Подаване на Вашия глас

Въпреки че съществуват общи правила за изборите, някои аспекти могат да се различават в отделните държави, например дали е възможно да се гласува по пощата или от чужбина.

Постепенно ще станат известни конкретните подробности, например кои ще бъдат кандидатите и къде се намира Вашата местна избирателна секция. За актуална информация направете справка с Вашата национална избирателна комисия.

Ако живеете в друга държава от ЕС, следва да можете да гласувате за член на ЕП в тази държава, който да Ви представлява. Ако Вашата страна на произход позволява да се гласува от чужбина, можете да решите вместо за кандидатите в чужбина да гласувате за тези в собствената Ви страна. За да научите дали съществува такава възможност, проверете в посолството на Вашата страна. Разбира се, можете да гласувате само веднъж. Гласувате или във Вашата страна на произход, или в страната, където живеете сега, но не в двете.

Трябва да променим Европа и да я направим по-ефективна, като отговорим на тревогите на гражданите и надграждаме върху вече постигнатото.

Вижте целия текст...

КАК ДА ГЛАСУВАМЕ В БЪЛГАРИЯ?

Европейските избори ще бъдат на 26 май 2019 г. в България. Всеки гражданин, навършил 18 години, може да гласува на европейски избори, ако е живял в България или в друга държава член на Европейския съюз най-малко три месеца непосредствено преди изборите.

Коя е датата на изборите?

Европейските избори ще бъдат на 26 май 2019 г.

Къде мога да гласувам?

Избирателите в България гласуват в конкретни избирателни секции, определяни спрямо постоянния адрес на гражданите според документите за самоличност. Възможно е гласуване и в избирателни секции спрямо настоящия адрес, но е нужна предварителна регистрация при съответната общинска администрация по настоящия адрес, не по-късно от 14 дни преди изборния ден.

Избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но трябва да заявяват желанието си не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Изключения при гласуването по постоянен адрес са възможни за студенти и ученици. Повече информация можете да получите на сайта на Централната избирателна комисия.

Каква е избирателната възраст?

В България трябва да сте навършили 18 години, за да гласувате на европейски избори.

Колко членове на Европейския парламент се избират в България?

Избирателите ще гласуват за 17 членове на Европейския парламент през 2019 г. - колкото и на изборите през 2014 г.

Какъв е крайният срок за регистрация преди изборите?

В България не е нужно да се регистрирате преди изборите, тъй като това се прави автоматично от властите. Ако сте променили адресната си регистрация по документи, е добре да проверите дали сте в правилния избирателен списък. Повече информация можете да получите на сайта на Централната избирателна комисия.

Къде трябва да се регистрирам, за да гласувам?

Ако искате да промените избирателната си секция спрямо адресната регистрация, трябва да подадете писмена декларация при съответната общинска администрация по настоящ адрес.

Какви документи трябва да нося в избирателната секция?

Носете личната си карта.

Мога ли да гласувам по пощата?

Не, в България не е възможно да се гласува по пощата.

Мога ли да гласувам онлайн?

Не, законодателството в България не предвижда онлайн гласуване.

Мога ли да гласувам чрез пълномощник?

В България не е възможно гласуване чрез пълномощник.

Мога ли да гласувам в България, ако съм от друга страна в ЕС?

Да, можете, като подадете стандартна декларация при съответната общинска администрация по настоящ адрес. Трябва да се регистрирате за гласуване най-малко 40 дни преди изборите и трябва да сте живели в България или в друга страна от ЕС поне три месеца непосредствено преди изборите. Повече информация можете да получите на сайта на Централната избирателна комисия.

Какви са изборните райони?

В България по време на избори за членове на Европейския парламент територията на страната, включително секциите извън страната, представлява един многомандатен изборен район, което означава, че всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати.

Какъв е минималният праг, за да бъде избран кандидат за член на Европейския парламент?

Изборният кодекс не определя минимален праг, за да бъде избран кандидат за член на Европейския парламент. Резултатите се определят по специфична методика, определена от изборните правила. Повече информация можете да получите на сайта на Централната избирателна комисия.

Как ще бъдат избрани членовете на Европейския парламент от България?

Според законодателството на ЕС всички страни трябва да използват избирателни системи, които гарантират пропорционално представителство. Това означава, че броят на избраните членове от всяка партия зависи пропорционално от броя на подадени гласове за съответната партия.

В България при избор на членове на Европейския парламент има и преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Кандидатите, които са получили повече преференции, имат по-голяма възможност да бъдат избрани.

Кои са кандидатите? За кои политически партии мога да гласувам?

Регистрирането на кандидатските листи се извършва не по-късно от 32 дни преди изборния ден. Пълните списъци с кандидати биват публикувани малко след края на периода на регистрация. Повече информация можете да получите на сайта на Централната избирателна комисия.

Вижте целия текст...

Актуално

Първите срещи тема „Гласуването за ЕП - важно за всички възрасти“ с участието на пенсионери и възрастни хора се проведоха в края на м. март в с.Силен, община Стамболово и в гр.Хасково.

На 12.04.2019 г. в гр Любимец, в Читалище „Братолюбие“ се проведе третата информационна среща на „Европа Директно – Хасково“ с хора от третата възраст.

На срещата в Любимец проф. Румен Вълчев представи Европейския парламент като институция, неговите задачи и смисъла от това да изберем евродепутати.

Участниците в срещата дискутираха оживено по темата за ползите за България от принадлежността ни към ЕС и отговорността на всяка една държава член за нейното развитие и добруването на нейните граждани.

Проф. Вълчев и „Европа Директно – Хасково“ получиха покана за нови срещи от активните и инициативни хора от читалище „Братолюбие“.

Предстоящи събития и обяви

Кого ще вписваме като действителен собственик на ЮЛНЦ?

Как да спазим задължението си по Закона за мерките срещу изпирането на пари за обявяване на действителен собственик?

Съгласно Закона за мерките срещу изпирането на пари (приет през 2018 г.) всички юридически лица е необходимо да обявят своите действителни собственици в съответния регистър. Законът е приет в изпълнение на Директива на ЕС 2015/849 от 20 май 2015 и на изискванията, заложени в нея, свързани с въвеждането на различни мерки за намаляване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризма. Една от мерките е именно наличието на информация за действителните собственици – лицата, които в крайна сметка притежават или контролират юридическите лица и другите правни образувания.

Как стои въпросът с юридическите лица с нестопанска цел? Понеже предвидената дефиниция за „действителен собственик“ в закона (§ 2 от Допълнителните разпоредби) не може да бъде приложена буквално за ЮЛНЦ, ДАНС публикува указания, които дават насоки на ЮЛНЦ относно това кои лица следва да считат за свои действителни собственици, за да могат да изпълнят задължението си по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

ВАЖНО: действителният собственик е винаги физическо лице.

ФОНДАЦИИ

Макар в дефиницията на закона фондациите изрично да се споменават (§2, ал. 1, т.3), е необходимо преценката за това кои физически лица следва да се считат за действителни собственици на една фондация да се прави съобразно характера на фондациите, регистрирани по българското законодателство.

За действителен собственик на фондация, регистрирана по българското законодателство, следва да се счита:

1. Учредителят или определени от него трети лица, ако имат запазени права, които водят до възможност за упражняване на контрол върху решенията на ЮЛНЦ (такива права, които дават възможност за упражняване на решаващо влияние върху фондацията при вземане на решения за определяне състава на управителните и контролните органи, преобразуване, прекратяване на дейността и други въпроси от съществено значение за дейността на организацията). Това е най-честият случай, който ще попадне в обхвата на преценката по §2, ал. 1, т.2 във вр. с т. 3.

2. Ако учредител е юридическо лице или друго правно образувание със запазени права, които водят до възможност за упражняване на контрол върху решенията на фондацията – тогава за действителен собственик на фондацията следва да се посочи действителният собственик на това юридическо лице, както и отделно се посочват данните за юридическото лице и представляващия/ите го.

3. Ако не могат да бъдат определени физическо лице или физически лица по т. 1 или т. 2, като действителни собственици следва да се посочват представляващия/ите, които изпълняват функции, аналогични на висш ръководен служител на фондацията (Директор, Управител, председател на колективен управителен орган и пр.).

*За фондациите, регистрирани по чуждестранно законодателство (форми на доверителна собственост)

За действителен собственик следва да се счита:

а) учредител;

б) доверителен собственик;

в) пазител, ако има такъв;

г) бенефициер или клас бенефициери, или

д) лице, в чийто главен интерес е създадена или се управлява доверителната собственост, когато физическото лице, което се облагодетелства от нея, предстои да бъде определено;

е) всяко друго физическо лице, което в крайна сметка упражнява контрол над доверителната собственост посредством пряко или косвено притежаване или чрез други средства.

Данните за действителния собственик на фондация или друго правно образувание, регистрирани по чуждестранно законодателство, които оперират на територията на страната, следва да обявят данните за своите действителни собственици в регистър БУЛСТАТ. В случай че до момента не е посочено физическо лице за контакт на територията на страната, данни на такова също трябва да бъдат подадени.

СДРУЖЕНИЯ И ЧИТАЛИЩА

Заради своята членска маса сдруженията се доближават до структурата на корпоративните юридически лица – от гледна точка на възможността за упражняване на контрол върху вземането на решения относно сдружението, а не на притежаването му.

За действителен собственик при сдруженията следва да се счита:

1. Ако в сдружението членуват до 4 физически лица – за действителен собственик следва да се счита всяко от тези лица, доколкото самостоятелно притежава 25% от правата на глас в Общото събрание на сдружението, а така има възможност да упражнява решаващо влияние при вземане на решения от съществено значение за дейността му.

2. В случай че едно (или всички) от тези 4 лица, членове на сдружението, е юридическо лице, тогава като действителен собственик на сдружението следва да се посочи действителният собственик на това юридическо лице, както и отделно се посочват данните за юридическото лице и представляващия/ите го.

3. Ако не могат да бъдат определени физическо лице или физически лица по т.1 или 2, като действителни собственици следва да се посочват представляващия/ите, които изпълняват функции, аналогични на висш ръководен служител на сдружението (Управител, Председател на Управителния съвет и пр.).

Клон на чуждестранно юридическо лице с нестопанска цел

Като действителен собственик на регистриран в България клон на чуждестранно юридическо лице с нестопанска цел следва да се посочи действителният собственик на организацията майка, като отделно се посочат и данните на самото чуждестранно юридическо лице с нестопанска цел и представляващия/ите го.

Ред за обявяване на действителния собственик

Къде: Информацията се заявява вписване в Регистъра на ЮЛНЦ към Агенция по вписванията

Кога:

1. За ЮЛНЦ, които са се пререгистрирали до 31 януари 2019 г. в Агенция по вписванията, срокът е до 31 май 2019 г.

2. За ЮЛНЦ, които са извършили пререгистрация след 31 януари 2019 г., срокът е 4 месеца от извършването на пререгистрацията.

Документи:

1. Заявление по образец № Б7, Част I „Обстоятелства по чл. 63, ал. 1 и 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари”.

2. Декларация по чл. 63, ал. 4 от Закона за мерките срещу изпирането на пари, съгласно Приложение № 3 към Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ППЗМИП). Декларацията се попълва от представляващия/ите ЮЛНЦ и се заверява нотариално.

3. Декларация за истинността на заявените за вписване обстоятелства и приемането на представените за обявяване актове (Декларация по чл. 13, ал. 4 от ЗТРРЮЛНЦ)

4. Декларация, че заявлението и приложените към него документи са представени от заявителя (Декларация по чл. 13, ал. 5 от ЗТРРЮЛНЦ) – в случай че заявлението се подава от лице, различно от заявителя.

5. Документ за платена държавна такса (40 лв. - на хартиен носител, или 20 лв. - по електронен път).

При настъпване на промяна в данните за/на действителния собственик се заявява за вписване на съответните промени в Регистъра на ЮЛНЦ към Агенция по вписванията в едномесечен срок от настъпването им по описания ред.

Тази статия изразява мнението на Български център за нестопанско право и не следва да се приема за юридическа консултация.

Вижте целия текст...

До 12 май 2019 тече обсъждането на промените в уредбата за опростените разходи

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2018 г. за условията и реда за изплащане, намаляване или отказ за изплащане, или за оттегляне на изплатената финансова помощ за мерките и подмерките по чл. 9б, т. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

В проекта на наредба се налага да бъде уредено прилагането на опростените разходи спрямо мерките и подмерките от ПРСР 2014 – 2020 г., за които това е предвидено в ПРСР 2014 – 2020 г.

Методика за определяне на варианти на опростените разходи по мярка 19 Водено от общностите местно развитие от ПРСР 2014 – 2020 г. бе изготвена в края на 2014 г. от Съюза на икономистите в България. Тя беше одобрена от ЕК и включена като приложение към ПРСР 2014 – 2020 г. В края на 2018 г. е разработена нова методика за определяне на варианти на опростените разходи по ПРСР 2014 – 2020 г. Методиката е изготвена от екип на Университета за национално и световно стопанство и се базира на извършено проучване на пазарните цени за определени видове разходи. Необходимостта от разработване и приемане на новата методика за определяне на варианти на опростените разходи се основава на препоръки, направени от одитен екип на ЕК и от необходимостта от актуализация на стойностите на опростените разходи – периодът на прилагане на старата методика е вече 4 години, а използваните в нея данни са от проекти, изпълнени дори по-рано във времето (2011 – 2014 г.). Новата методика за определяне на опростени разходи е одобрена от Комитета по наблюдение на ПРСР 2014 – 2020 г. и като част от петата нотификация на Програмата е в процес на одобрение от ЕК.

В § 12 от преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ДВ, бр. 2 от 2018 г.) е предвидено, че започналите производства по издадените до датата на влизането в сила на този закон наредби по прилагането на мерките и подмерките по чл. 9б, т. 2 от ПРСР 2014 – 2020 г. се довършват по досегашния ред до изтичане на периода на мониторинг. В тази връзка за по-голяма яснота в преходните и заключителни разпоредби към Наредба № 4 от 2018 г. са посочени случаите, при които тя се прилага, като изрично бе изключено действието й за подмярка 19.4. “Текущи разходи и популяризиране на стратегия за водено от общностите местно развитие“. Необходимо е да се предвиди изключение по отношение на опростените разходи обаче, с което ще се постигне бързина при разглеждане на исканията за плащане и ще се облекчи процедурата по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

В заключителна разпоредба е уредено действието на наредбата, като възникналите правоотношения към момента на влизането й в сила ще бъдат довършени по досегашните условия и ред. По този начин в най-пълна степен ще бъдат защитени интересите на бенефициентите.

В доклада на зам.-министър Лозана Василева се посочва, че на 3 април 2019 г. по електронна поща на всички МИГ, пряко засегнати от изменението и допълнението на наредбата, са били изпратени проекта на доклад и проектът на наредба. В определения срок – 8 април, е постъпило едно становище, което не е уважено, тъй като засяга метода на изчисление на определен вид опростен разход. МЗХГ съобщава и, че на предварително обявената среща на 9 април 2019 г. с неправителствените организации в сектора за обсъждане на проекта на наредба също не са се явили заинтересовани страни.

12.05.2019 г. е крайният срок на общественото обсъждане, в рамките на който могат да се изпращат становища на е-mail:

SSpasov@mzh.government.bg; MChirpanlieva@mzh.government.bg,

дирекция „Развитие на селските райони“, МЗХГ.

Проектите на наредба и доклад на зам.-министър Лозана Василева можете да намерите на:

http://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-naredba-za-izmenenie-i-doplalnenie110419/

Вижте целия текст...

Възможности за финансиране и обучения

BG16RFOP002-2.040 „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” - Управляващ орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2 „Капацитет за растеж на МСП” като ОБЯВЯВА процедура за подбор на проекти:

BG16RFOP002-2.040 „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“

Целта на процедурата е подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия с цел повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на експортния им потенциал.

По настоящата процедура кандидатите сами избират ЕДИН измежду двата приложими режими на държавна/минимална помощ съобразно спецификата на проекта. В тази връзка дейностите по настоящата процедура могат да бъда изпълнявани по преценка на кандидата:

- при условията и праговете за регионална инвестиционна помощ съгласно Регламент на Комисията (ЕС) № 651/2014

или

- при условията и праговете за минимална помощ съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 146 687 250 лева.

Допустими по процедурата са проекти, включващи следната дейност:

1) Дейност за подобряване на производствения капацитет на кандидатите.

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва по изцяло електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Процедурата е с краен срок за подаване на проектни предложения 16:30 часа на 21.05.2019 г.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти:

Адрес на електронна поща: sme_capacity@mi.government.bg.

Няма да бъдат предоставяни отговори на въпроси, зададени по телефона. Няма да бъдат изпращани индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси.

Пълният пакет документи по процедурата (Условия за кандидатстване, Условия за изпълнение и приложения към тях) е публикуван в ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg, на интернет адреса на оперативната програма: www.opic.bg, както и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България: www.eufunds.bg.

Вижте целия текст...

REC-RDAP-GBV-AG-2019: Отворена покана за представяне на проектни предложения за борба и превенция с всички форми на насилие срещу деца, млади хора и жени

Краен срок: 13 юни 2019 г. 17:00:00 брюкселско време

Приоритети:

1. Предотвратяване и борба с насилието, основано на пола – ориентировъчен бюджет: 7 020 000 евро

1.1. Превенция, защита и / или подкрепа на жертвите на домашно насилие;

1.2. Защита и подкрепа за жертвите на насилие, основано на пола, сред особено уязвимите групи;

1.3. Предотвратяване и реагиране на сексуален тормоз.

2. Предотвратяване и борба с насилието над деца - ориентировъчен бюджет: 4 680 000 евро

2.1. Изграждане на капацитет за стажанти и практикуващи лекари, социални работници, полиция и сектор на образованието (с цел систематизиране на надеждна превенция, откриване, идентифициране и реагиране на нежелани преживявания в детска възраст), с ясен фокус върху популяризирането положителни и грижовни отношения за насърчаване на устойчивостта;

2.2. Изграждане на капацитет за специализирани съдебни интервюиращи деца, жертви на насилие, специалисти по криминалистика, предотвратяване на по-нататъшна травма на децата жертви, осигуряване на път към терапия и подобряване на прокуратурата;

2.3. Изграждане на капацитет за стажанти и практикуващи специалисти, които предоставят доказателства и терапевтични услуги и лечение на деца, жертви на насилие.

Вижте целия текст...

ОПРЧР отваря за кандидатстване процедура „Подкрепа за устойчив бизнес”

ОПРЧР отваря за кандидатстване процедура „Подкрепа за устойчив бизнес”

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ обявява за кандидатстване процедурата „Подкрепа за устойчив бизнес“. Потенциални конкретни бенефициенти по операцията са предприятия, подкрепени по процедури на ОПРЧР или по мерки по Закона за насърчаване на заетостта. Целта на операцията е да разшири и завърши цикъла на планираната по ОПРЧР подкрепа за развитие на предприемачеството и стартирането на успешен бизнес.

Общият бюджет на процедурата е 5,86 млн. лв. Кандидатите могат да получат безвъзмездна финансова помощ до 5000 лв.

Със свои проекти могат да кандидатстват предприятия, създадени от участници в проекти по „Подкрепа за предприемачество“ на ОПРЧР и самонаети лица, които са стартирали стопанска дейност чрез участие в същата операция. Процедурата е отворена за кандидатстване и за микропредприятия, самонаети лица и социални предприятия, които са получили финансиране чрез финансов механизъм по ОПРЧР. Проекти могат да подават и социални предприятия, получили подкрепа за създаване и разширяване на дейността по „Развитие на социалното предприемачество“ на ОПРЧР, както и такива, които са получили подкрепа по мерки от стратегиите за Водено от общностите местно развитие на местни инициативни групи с финансиране от ОПРЧР.

Кандидати по процедурата „Подкрепа за устойчив бизнес“ могат да бъдат и предприятия и самонаети лица, стартирали собствена стопанска дейност като безработни лица с одобрен бизнес проект и получили еднократна парична сума вместо парично обезщетение за безработица по реда на Закона за насърчаване на заетостта. Операцията е отворена за кандидатстване и за микропредприятия, създадени от безработни лица и стартирали стопанска дейност по одобрен бизнес проект съгласно Закона за насърчаване на заетостта.

Подкрепата по обявената процедура е насочена към предоставяне на бизнес услуги за развитие на предприятия. Целта е първоначално укрепване на дейността им, по-добро управление и създаване на предпоставки за успешно и устойчиво бизнес развитие. Одобрените кандидати ще получат достъп до разнообразни управленски и организационни бизнес услуги. С използването на различни източници на информация и контакти ще се гарантира по-благоприятна среда за успешен старт и развитие на неукрепналите предприятия.

Процедурата се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.

Пълният комплект Условия за кандидатстване е публикуван на https://eumis2020.government.bg.

Крайният срок за представяне на проектните предложения е 17:30 ч. на 30 септември 2020 г.

Вижте целия текст...

REC-RDIS-DISC-AG-2019: Отворена покана за представяне на проектни предложения за насърчаване на борбата с дискриминацията във всичките й форми и прояви

Краен срок: 20 юни 2019 г. 17:00:00 брюкселско време

Приоритети:

1. Насърчаване на управлението на разнообразието в публичния и частния сектор. Примерен бюджет от 500 000 EUR.

2. Борба срещу дискриминацията, основана на сексуална ориентация. Примерен бюджет 1 100 000 EUR.

3. Борба срещу дискриминацията, основана на религия или убеждения, раса и / или етнически произход (с изключение на речта на омразата) и / или множествената дискриминация. Примерен бюджет 1 000 000 EUR.

4. Укрепване на борбата срещу антициганизма и различните форми на дискриминация срещу ромите. Примерен бюджет 1 000 000 EUR.

5. Подобряване на събирането на данни за равенството. Примерен бюджет 400 000 EUR.

Агенцията по заетостта приема заявления за ваучери за обучение

Краен срок: до изчерпване на финансовия ресурс

Желаещите ще заплащат половината от стойността на курсовете за преквалификация.

Агенцията по заетостта започна нов разширен прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица”. Проектът е съфинансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

Общо безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 50 млн. лв. От първия прием до момента от тях са усвоени над 20 млн. лв. Издадените ваучери са над 24 хил.

Финансовият ресурс за втория прием е близо 19 млн. лв., като се очаква още 30 хил. заети лица да повишат квалификацията си.

Право да подават заявления имат работещи на трудов договор извън държавната администрация, които са:

• със средна или по-ниска степен на образование (без ограничение във възрастта);

• навършили 55 г. с висше образованиe.

Желаещите ще имат възможност да преминат професионално обучение с ваучери, включително компютърно и езиково обучение. Те ще заплащат 50% от стойността на ваучера с цел мотивация и споделена отговорност между тях и обучителната институция.

Заетите лица могат да подават заявления само в работни дни между 8.30 и 17.00 ч. както по електронен път, така и на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната.

Вижте целия текст...

Europe for citizens programe: Проекти на гражданското общество 2019

Краен срок: 2 септември 2019 г.

Поканата за представяне на предложения е отворена в рамките на Направление 2 Демократична ангажираност и гражданско участие: Насърчаване на демократичното и гражданското участие на гражданите на равнището на Съюза.

Целта на поканата е да се подкрепят проекти на транснационални партньорства и мрежи, които пряко включват гражданите. Тези проекти събират граждани от различни хоризонти, в дейности, пряко свързани с политиките на Съюза, с цел да им се даде възможност да участват активно в процеса на формулиране на политиките на Съюза в области, свързани с целите на програмата.

Максималното допустимо финансиране на проект за гражданско общество е 150 000 евро.

Национална програма „Мотивирани учители“

Краен срок: 8 май 2019 г. / 24 април 2019 г.

До 80 преподаватели с опит (над 8 години) ще могат да бъдат подбрани, за да преподават математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии в училища в региони, където има недостиг на педагогически специалисти. В трудовите им договори се предвижда увеличение на възнаграждението с 300 лева и средства за покриване на наем в размер на 200 лева на месец за срок от 12 месеца или за възстановяване на транспортни разходи на пътуващи учители за същия период. Заявления за включване в националната програма на МОН „Мотивирани учители“ могат да се подават до 8 май 2019 година.

Другата възможност за кандидатстване е за специалисти с висше образование, които искат да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици. Те могат да подават документи до 24 април т.г. При неизпълнение на определената квота от специалисти незаетите места, ще се попълват с желаещи да придобият професионална квалификация „учител“ по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда.

Одобрените участници ще бъдат включени във въвеждаща обучителна програма преди началото на учебната година, която ще се води от обучителни организации и институции.

Обученията ще се осъществяват от висшите училища в едногодишна задочна форма. Средствата за обучения са в размер на 1200 лв. за един участник, разходи за нощувки – 40 лв. и транспорт на обучаемите – 80 лв. за участник.

Програмата предвижда и обучение на до 150 педагогически специалисти, които да придобият допълнителна квалификация, за да могат да преподават освен по своята специалност по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, чужд език и религии.

Вижте целия текст...

Намерете ни във

Анкета

От каква информация за Европейския съюз имате нужда?

Европейски структури и институции

Европейски политики

Човешки права

Трудови права

Финансиращи програми

Събития от европейско значение

Конкурси и състезания

Образование и стаж

Друго

Бюлетин

Вашето име:

Посещения на сайта

 ТекущПредишен
За деня:81101
За седмицата:358600
За месеца:14282672
Общо:110735
Вашият IP: 44.192.253.106