Добре дошли в сайта на Европа Директно Хасково!

Посетете още

Електронен бюлетин на
Информационен център "Европа Директно - Хасково"
Брой 2 / 03.2019 г.

Информацията и мненията, публикувани тук, не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз и на Европейската комисия. Нито едно лице, действащо от името на Комисията, не носи отговорност за начина, по който горната информация може да бъде използвана.

Европейски информационен център „Европа Директно – Хасково“ е част от информационната мрежа EUROPE DIRECT и се подкрепя от Фондация център “Отворено образование“, Европейската комисия и Европейския парламент.

ВАЖНО! За да получите отговор на важните за Вас въпроси за Европейския съюз, от територията на всяка страна членка можете да използвате безплатната телефонна линия 00800 6 7 8 9 10 11.


За да публикуваме Ваши новини и/или обяви в електронния бюлетин, изпратете ги на europedirect_haskovo@abv.bg

Можете да се включите или изключите от списъка на абонатите на електронния бюлетин на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Минали броеве на Eлектронния седмичник можете да прегледате на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Новини от Европа

Мария Габриел за борбата с дезинформацията

Вярвам в това, че свободата на изразяване, правото на достъп до информация, работата на журналистите и качественото поднасяне на информация са най-ключови в борбата с дезинформацията. Иска ни се да дадем видимост на работата на журналистите, които всеки ден се сблъскват с това предизвикателство, на проектите на неправителствените организации, които всеки ден се опитват да ни помагат да съхраним демокрацията в това толкова бурно развиващо се време на новите технологии", това посочи днес в Пловдив еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, съобщава "Трафик". Габриел анонсира, че за първи път тази година седмицата между 18 и 24 март ще бъде посветена на тази сериозна тема, като се организира Европейска седмица на медийната грамотност. През април пък ще бъде създадена първата по рода си кризисна симулация за справяне с фалшиви новини.

Държавите членки на ЕС играят ключова роля в процеса по изобличаване на фалшивото съдържание, както и по превенцията, стана ясно от изявлението на Габриел. Затова една от най-новите заложени мерки е европейските страни да посочат своя национална контактна точка за създаване на система за ранно предупреждение. "След като те изпълнят това изискване, намерението ни е през април да организираме европейско упражнение, което да ни даде реална представа какви са уязвимостите ни, до колко сме подготвени и какво можем още да направим", посочи Габриел.

Темата с фалшивите новини е изключително актуална през последните дни, след като социалните мрежи буквално бяха нажежени от гневни реакции срещу fake публикацията за това, че в Европейския съюз тече кампания за легализирането на кръвосмешението. Разбира се за критично мислещия човек би следвало подобно съдържание да бъде изобличено в своята абсолютна манипулация и откровена форма на коварна лъжа почти мигновено, ала вместо това редица потребители тръгнаха да споделят "новината" и да я коментират като абсолютно автентичен носител на информация. Резултат е мултиплициране на скандално недостоверно съдържание, което омаскарява в случая институцията ЕС. Хибридната война с фалшиви новини е изключително популярно предизборно средство през последните няколко години. "Европейските избори за нас ще бъдат тест докъде сме стигнали с борбата с дезинформацията онлайн.

Това, което за мен е успокояващоq е, че не чакаме те да се случат или да ни залее поредната кампания, а вече много последователно в рамките на година и половина имаме резултат. За първи път платформите и социалните мрежи поеха ангажименти. В началото на март излезе вторият доклад, продължавам да съм много критична – искам да видя от платформите отговорност, искам да видя, че тази отговорност кореспондира с влиянието, което те днес имат в обществото. Наистина дезинформацията атакува принципите ни като демократично общество", подчерта еврокомисарят.

Габриел цитира и социологически данни, според които 83% от европейските граждани смятат, че дезинформацията е заплаха за демокрацията. "Трябва ясно да си дадем сметка, че няма рецепта - чудо, но всеки има своята роля, за да допринесе да намалим видимостта и негативните последствия на този феномен", завърши Мария Габриел.

Вижте целия текст...

Реагиране на бедствия: ЕС укрепва капацитета си

Парламентът одобри мерки за подобряване на възможността на ЕС да реагира при бедствия. Бе одобрено и заделяне на допълнителен резерв за спешни случаи.

Всяка една страна в ЕС е била жертва на природни катаклизми или на инциденти, причинени от човешки грешки. Щетите често са огромни: през 2017 г. 200 души са загинали в Европа вследствие на природни бедствия, а икономическите загуби се равняват на близо 10 млрд. евро.

На 12 февруари Парламентът одобри подобрения в механизма на ЕС за гражданска защита. Промените целят да помогнат на страните членки да реагират по-бързо и по-ефикасно на спешни случаи. Те също така предлагат обединяването на ресурси за гражданска защита.

„Бедствията в Гърция през 2018 г. и в Португалия през 2017 г. показаха, че страните членки не разполагат с достатъчни ресурси, за да реагират сами, като често това се дължи на оперативни слабости“, заяви авторът на доклада на ЕП Елизабета Гардини (ЕНП, Италия).

Какво представлява Механизмът на ЕС за гражданска защита

Механизмът на ЕС за гражданска защита е система за сътрудничество и взаимно предоставяне на помощ. Ако някоя страна в ЕС не може да се справи с овладяването на бедствие, тя може да потърси помощ.

Системата се основава на доброволното участие на страните в ЕС. Тя обаче има своите ограничения, особено когато няколко страни членки се сблъскват с едни и същи проблеми едновременно (например, при горски пожари или наводнения).

Към момента ЕС като цяло не разполага със свой капацитет да оказва помощ, ако страните в него не могат да реагират.

Нов резерв от ресурси за спешни случаи

В преговорите за законодателството Парламентът настояваше за създаването на нов резерв от ресурси под името „RescEU“. Той ще позволява реагиране на горски пожари, бури и наводнения, както и на химически, биологически, радиационни и ядрени инциденти и ще включва ресурси като самолети за борба с пожари, помпи за отводняване, екипи за издирване и спасяване в градски условия, полеви болници и екипи за първа помощ.

Резервът ще бъде задействан, само когато ресурсите на страните членки не достигат. Решението ще бъде вземано от Европейската комисия в тясно сътрудничество със страната, отправило искането и страните, които притежават или дават под наем оборудването.

Споделяне на информация

Новите правила предвиждат подобряване на управлението на риска от бедствия чрез засилване на консултациите, изпращане на експертни мисии и формулиране на препоръки.

Депутатите подкрепиха засилване на споделянето на информация между всички участници в гражданската защита и управлението на риска от бедствия и особено между младите специалисти и доброволци.

Следващи стъпки

Окончателният текст ще влезе в сила след неговото официално приемане от Съвета на ЕС. Той ще започне да се прилага от лятото на 2019 г.

Вижте целия текст...

#EUProtects: Какво трябва да знаем при наемане на автомобил в ЕС

Хиляди хора в ЕС от различни държави работят заедно, за да осигурят безопасност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят признание, а просто си вършат работата. Ежедневно ЕС подкрепя и свързва тези хора, за да могат да ни защитават. Кампанията на Европейската комисия "ЕС: По-защитени заедно" ни запознава с героите сред нас.

Един от тях е Игнат Арсенов от Европейския потребителски център - България. Toва е мястото, където потребителите могат да намерят помощ за разрешаване на трансгранични случаи - когато български граждани имат проблеми с компании, регистрирани в други държави в ЕС, и обратно - когато техни граждани имат проблем с български компании.

Едни от често срещаните казуси в ЕПЦ са тези с наемането на автомобили (rent-a-car). Услугата набира популярност сред българите, пътуващи в чужбина, но все още им е леко непозната, казва Игнат Арсенов.

Там има доста условия и ако го правим за първи път, е добре да четем и дребния шрифт, съветва той.

Хората например често не знаят, че за да наеме кола, шофьорът трябва да има валидна кредитна карта на негово име. Тя служи за гаранция, тъй като ни се поверява вещ, която струва много срещу много по-ниска стойност на наема. А много от повредите се установяват след това. Тази гаранция служи и след изтичането на договора, т.е. след връщането на автомобила. Проблемът в много от случаите е, че компаниите не търсят хората, а направо удържат от картата без обяснения, посочва специалистът. Работи се по прекратяване на тази нелоялна практика. Най-малкото трябва да се даде възможност за оспорване преди удържане на сумата, смята той.

Какво трябва да знаем преди да вземем автомобил

- Уверете се, че имате съответната категория свидетелство за управление;

- Проверете има ли застраховка и до какво покритие.

В България не е много популярно, но в чужбина почти всички застраховки са с т.нар. самоучастие (excess), обяснява Арсенов. Ако възникне инцидент, до определена сума отговаря този, който е наел автомобила, например до 200 евро. Ако щетите са до толкова, ние ще ги покрием изцяло въпреки застраховката. Ако откраднат колата и щетите са за 20 000 евро, ще покрием 200, а остатъкът от 20 000 ще бъде покрит от застраховката. Колкото е по-висок размерът на застраховката, толкова по-малко е самоучастието, но пък цената на застраховката е по-висока.

- Когато разглеждате офертите по интернет, трябва да имате предвид, че често е посочена само основната цена.

Обърнете внимание на допълнителното доплащане за получаване на автомобила от летище или за допълнително покритие на застраховката.

- Проверете колко ще ви струват други екстри като ползване на детска седалка или навигация;

- Обърнете внимание на правилата за горивото - дали трябва да върнете автомобила с пълен резервоар;

- Проверете за ограничения във възрастта на шофьора;

- Вижте каква сума ще ви бъде блокирана като гаранция от кредитната карта и при какви условия може да се откажете от договора, съветват от ЕПЦ.

И - разбира се - никога не забравяйте да четете внимателно условията.

Клопка: Една от честите неприятни изненади при наемане на автомобил е допълнителната застраховка за покриване на всички щети, които потребителят е принуден да плати на място, казва Игнат Арсенов. Трябва да се знае, че това не е задължително, а в същото време оскъпява цената. След като мине наемният период, не можем да търсим обезщетение за нея, затова е важно да уточним размера ѝ още преди да ползваме автомобила.

Какво трябва да знаем по време на ползването на автомобила

- Поинтересувайте се за правилата при възникване на повреда в автомобила или настъпване на пътно произшествие.

- В приемо-предавателния протокол трябва да бъдат отбелязани всички видими щети по автомобила, за да не бъдат начислени по-късно средства за ремонт;

- Ако колата се повреди, следвайте инструкциите и не се опитвайте да я поправяте сами или за ваша сметка без предварителното съгласие на компанията;

- В случай на произшествие уведомете незабавно полицията и компанията и следвайте техните инструкции.

Какво трябва да знаем при връщане на автомобила

- Винаги се стремете да върнете автомобила в рамките на работното време и да получите документ, че колата е прегледана и приета без забележки;

- Ако връщате автомобила извън работно време, го паркирайте само на указаните места. Може да направите снимки като доказателство, че сте го върнали в добро състояние;

- Тъй като автомобилите, върнати извън работно време, се преглеждат за щети на следващия ден, то е възможно впоследствие да бъдат удържани суми от кредитната ви карта за причинените вреди;

- Ако възникне инцидент, се свържете с компанията.

- Огледайте внимателно автомобила, когато го връщате, за да бъде съставен протокол за състоянието му. Още по-внимателни бъдете и когато вземате колата - ако забележите пукнато стъкло, голяма драскотина, ударен калник - снимайте ги и обърнете внимание на това, поискайте да ги запишат изрично.

Ако въпреки тези съвети след пътуването имате проблем с компанията и се чувствате несправедливо ощетени, можете да се свържете с Европейския потребителски център. Игнат Арсенов разказва няколко скорошни случая, които са били благополучно разрешени. Единият е на семейство, пътувало до Германия и направило онлайн резервация за автомобил. Когато взели колата от летището, им обяснили, че нямат достатъчно застрахователно покритие и се опитали да им продадат по-голямо. Клиентите го отказали и избрали по-евтин вариант - 20 евро застраховка на ден за покритие 900 евро. Въпреки това обаче застраховката скочила почти колко самия наем на автомобила. След почивката оставили ключовете, но на мястото нямало служител и не бил съставен протокол. Потребителите не огледали колата. След няколко седмици получили имейл от компанията за щета от 900 евро за драскотина. Обърнали се за съдействие към ЕПЦ. Оттам успели да убедят компанията, че щетата не е била там и е възможно да е направена след връщането, а глобата не била удържана от кредитната карта.

Често колите се наемат от сайт, след като резервираме самолетен билет и хотел. Така направили други туристи, които решили да наемат в Испания автомобил за 12 дни. Предложили им застраховка по-скъпа от самия наем и потребителите преценили, че ще поемат риска и няма да сключват допълнителна застраховка. На място им дали друг автомобил, по-висок клас, но поискали за него да се сключи пълна застраховка. Клиентите отказват и заявяват, че в такъв случай няма да наемат колата, но компанията отказва да им върне парите за резервацията. Принудени са на място да подпишат документи, но без плащане с кредитна карта. Въпреки това, компанията блокира 500 евро по нея - стандартна практика в случай на възникване на щета. В крайна сметка почивката минава без инцидент, но след връщането си в България потребителят забелязва, че от кредитната му карта без уведомление са изтеглени 234 евро. След намесата на експертите от ЕПЦ сумата е възстановена.

Потребителите имат и задължения освен права, припомня Игнат Арсенов. Първо трябва да се свържат с търговеца и едва тогава, ако имат оплаквания, да се обърнат към нас или друг контролен орган. И никога да не забравят са да четат внимателно условията.

Вижте целия текст...

Европейски корпус за солидарност: повече възможности за младите хора

Европейският корпус за солидарност предлага шанс на хора на възраст между 17 и 30 г. да придобият нови умения и да допринесат за eдна по-добра Европа.

На 4 февруари парламентарната комисия по култура и образование одобри нови приоритети за програмата, насочена към млади хора, желаещи да се занимават с доброволческа дейност. През финансовия период 2021-2027 г. в обхвата й ще бъде включена хуманитарна дейност извън границите на ЕС.

Програмата ще даде възможности за участие на хора, които се нуждаят от допълнително съдействие - например, хора със здравни проблеми или с увреждания, а също и на жители от крайни региони или с имигрантски произход. Участниците ще могат да се включват и в мероприятия в собствената си страна, ако те имат международно измерение и са привлекли хора от други страни.

Парламентът ще гласува по новите планове за Европейския корпус за солидарност на пленарното си заседание в средата на март.

Какво представлява Европейския корпус за солидарност?

Правната рамка за Европейския корпус за солидарност бе одобрена от Парламента на 11 септември 2018 г. Идеята е младите хора да имат възможност да придобият опит и ценни лични и социални умения, като в същото време оказват съдействие на други хора. Проектите са в области като образование, здравеопазване, екология, работа с деца и възрастни хора, както и с мигранти. Приоритет имат проекти с благотворителна цел.

Дейността на корпуса не трябва да има отрицателно въздействие върху съществуващи работни места и програми за стаж. Корпусът също така няма за цел да замества проекти, свързани със социалните ангажименти на бизнеса.

Можете да се регистрирате за участие в корпуса от 17-годишна възраст, но не можете да започнете участие в проект, преди да навършите 18 години.

Вижте целия текст...

Актуално

Операция „Умения“ по ОПРЧР ще дава възможност за специфични обучения според собствените програми на фирмите

Краен срок: 03.05.2019 г. 17:30 ч.

Процедурата е насочена към повишаване квалификацията на работната сила, насърчавайки професионалното и кариерно развитие, едновременно с което се стимулира участието в различни форми на заетост и учене през целия живот. С изпълнението на процедурата се цели и повишаване на икономическата активност и подобряване достъпа до заетост за търсещите работа безработни и неактивни лица, посредством предоставяне на възможности за включване в различни по вид обучения.

Операция „Умения“ ще даде възможност в един работодателски проект едновременно да бъдат комбинирани професионална квалификация, ключови умения и специфични обучения. Чрез нея се стремим да подпомогнем българския бизнес, каза заместник-министър Русинова. Тя припомни, че схема „Младежка заетост“ по ОПРЧР е постоянно отворена чрез Бюрата по труда за кандидатстване от работодателите. Чрез нея над 15 000 младежи са намерили работа, като 60 процента от тях са останали да работят при същия работодател.

През 2019 г. Министерството на труда и социалната политика ще работи в посока връщането на образованите млади хора в България. За това ще се разчита на обединените усилия между МТСП, работодателските организации и местните власти. Усилията се насочват към това да се решат проблемите на бизнеса с нарастващия глад за кадри, обясни заместник-министър Русинова.

Статистиката сочи, че около 30 000 български младежи учат в Европа. Най-голям процент от тях са в Германия, Холандия и Великобритания. За привличане на потенциала им, МТСП предвижда организацията на трудови борси.

Тенденциите на пазара на труда през последните години са позитивни. Безработицата намалява и е под средното ниво за ЕС.

В България се отчита и тенденция за ръст на средната работната заплата с около 10% годишно, докато в сферата на информационните технологии ръстът е над 18%. Средната заплата в страната е около 1117 лв., но има сектори, в които възнагражденията са над 2000 лв., посочи заместник-министърът.

Вижте целия текст...

Предстоящи събития и обяви

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОГРАМА РА14 „КУЛТУРНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО, НАСЛЕДСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВО“

Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) предоставя средства, осигурени от Кралство Норвегия, Република Исландия и Княжество Лихтенщайн за намаляване на икономическите и социалните различия в Европа и засилване на двустранните отношения между страните-донори и страните-бенефициенти чрез финансиране на няколко приоритетни сектори, сред които са култура, гражданско общество, добро управление, фундаментални права и свободи.

През периода 2014-2021 г., Министерство на културата е Програмен оператор на средствата на култура чрез Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ с общ бюджет от 10 000 000 €. Програмата ще се реализира с участието на Програмен партньор от Страните донори – Съвет по изкуствата – Норвегия.

По Програмата ще се подкрепят проекти, които подобряват условията на представяне на колекции на музеи, галерии, библиотеки и читалища, както и такива, които документират културната история на социални, етнически и културни малцинства, и групи. Разширяване на достъпа до култура е също сред целите на програмата, като ще бъдат финансирани проекти, които създават ново културно съдържание чрез организирането на фестивали, представления, пътуващи постановки, изложби, културни маршрути и др.

Средствата по Програмата са организирани в няколко Резултати (приоритети), в рамките на които ще бъдат обявявани Покани за подаване на проектни предложения:

РезултатИндикативни дати на обявяване на покани за кандидатстванеБюджет
1.„Подобрени условия за управление на културното наследство“6 400 000 €
1.1.Представяне на културното наследство в ревитализирани, възстановени и реновирани пространства.Ноември, 2019 г.5 400 000 €
1.2.Дигитална достъпност на обекти на културното наследство.Септември, 2019 г.1 000 000 €
2„Подобрен достъп до изкуства и култура“Февруари, 2019 г.
Септември, 2020 г.
1 000 000 €
3„Подобрена информираност за изкуства и култура на етнически и културни малцинства (фокус върху роми)“Април, 2019 г.
Април, 2021 г.
1 200 000 €

Вижте целия текст...

Възможности за финансиране и обучения

BG16RFOP002-2.040 „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” - Управляващ орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2 „Капацитет за растеж на МСП” като ОБЯВЯВА процедура за подбор на проекти:

BG16RFOP002-2.040 „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“

Целта на процедурата е подобряване на производствения капацитет на малките и средните предприятия с цел повишаване на тяхната конкурентоспособност и засилване на експортния им потенциал.

По настоящата процедура кандидатите сами избират ЕДИН измежду двата приложими режими на държавна/минимална помощ съобразно спецификата на проекта. В тази връзка дейностите по настоящата процедура могат да бъда изпълнявани по преценка на кандидата:

- при условията и праговете за регионална инвестиционна помощ съгласно Регламент на Комисията (ЕС) № 651/2014

или

- при условията и праговете за минимална помощ съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 146 687 250 лева.

Допустими по процедурата са проекти, включващи следната дейност:

1) Дейност за подобряване на производствения капацитет на кандидатите.

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва по изцяло електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Процедурата е с краен срок за подаване на проектни предложения 16:30 часа на 21.05.2019 г.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти:

Адрес на електронна поща: sme_capacity@mi.government.bg.

Няма да бъдат предоставяни отговори на въпроси, зададени по телефона. Няма да бъдат изпращани индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси.

Пълният пакет документи по процедурата (Условия за кандидатстване, Условия за изпълнение и приложения към тях) е публикуван в ИСУН 2020: https://eumis2020.government.bg, на интернет адреса на оперативната програма: www.opic.bg, както и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България: www.eufunds.bg.

Вижте целия текст...

INTERREG V-A ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ 2014-2020: Пета покана "Схема за безвъзмездно финансиране за подкрепа на МСП за растеж и разширение отвъд местните пазари"

Начален срок: 15 февруари 2019 г.Краен срок: 15 април 2019 г.; 14:00 ч.

Регионите, които програмата обхваща, са областите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград на територията на Република България и префектурите Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес за територията на Република Гърция.

Интервенцията се фокусира върху насърчаването на способността за производство на добавена стойност в предприятията чрез засилване на техните дейности за развитие на продукти и услуги чрез съвместни действия за икономическо развитие, за предпочитане ориентирани към иновации, за да им се даде възможност за достъп до нови пазари.

Общият бюджет по настоящата покана възлиза на 10 000 000,00 евро.

Публичните разходи се състоят от 8 500 000 евро средства от ЕФРР и 1 500 000 евро национални вноски от Гърция и България.

 • Минимална обща допустима инвестиция (за проект): 300,000.00 евро;
 • Максимална обща допустима инвестиция (за проект): 600 000,00 евро;
 • Максимален размер на безвъзмездната финансова помощ на предприятие (отделно предприятие) в размер на 200 000,00 евро за период от 3 години съгласно Регламент (EU 1407/2013).

Допустими бенефициенти по настоящата покана са предприятията в приоритетните производствени сектори на стратегиите за „интелигентна специализация“:

 • Агро-хранителна промишленост;
 • Управление на отпадъците за рециклиране или производство на енергия;
 • Възобновяема енергия и енергоспестяване и ефективност;
 • Устойчив туризъм;
  - Здраве;
 • Материали – технология;
 • Строителни материали;
 • Текстилна индустрия.

Допустими кандидати са само МСП, регистрирани в допустимия по програмата регион (за България: в областите Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково) в т.ч. клонове, като за България същите следва да са регистрирани като самостоятелни юридически лица. В дадено проектно предложение следва да участват само по едно МСП от всяка от партниращите държави. Едно МСП може да кандидатства само по един проект.

Вижте целия текст...

REC-RDAP-GBV-AG-2019: Отворена покана за представяне на проектни предложения за борба и превенция с всички форми на насилие срещу деца, млади хора и жени

Краен срок: 13 юни 2019 г. 17:00:00 брюкселско време

Приоритети:

1. Предотвратяване и борба с насилието, основано на пола – ориентировъчен бюджет: 7 020 000 евро

1.1. Превенция, защита и / или подкрепа на жертвите на домашно насилие;

1.2. Защита и подкрепа за жертвите на насилие, основано на пола, сред особено уязвимите групи;

1.3. Предотвратяване и реагиране на сексуален тормоз.

2. Предотвратяване и борба с насилието над деца - ориентировъчен бюджет: 4 680 000 евро

2.1. Изграждане на капацитет за стажанти и практикуващи лекари, социални работници, полиция и сектор на образованието (с цел систематизиране на надеждна превенция, откриване, идентифициране и реагиране на нежелани преживявания в детска възраст), с ясен фокус върху популяризирането положителни и грижовни отношения за насърчаване на устойчивостта;

2.2. Изграждане на капацитет за специализирани съдебни интервюиращи деца, жертви на насилие, специалисти по криминалистика, предотвратяване на по-нататъшна травма на децата жертви, осигуряване на път към терапия и подобряване на прокуратурата;

2.3. Изграждане на капацитет за стажанти и практикуващи специалисти, които предоставят доказателства и терапевтични услуги и лечение на деца, жертви на насилие.

Вижте целия текст...

REC-RDIS-DISC-AG-2019: Отворена покана за представяне на проектни предложения за насърчаване на борбата с дискриминацията във всичките й форми и прояви

Краен срок: 20 юни 2019 г. 17:00:00 брюкселско време

Приоритети:

1. Насърчаване на управлението на разнообразието в публичния и частния сектор. Примерен бюджет от 500 000 EUR.

2. Борба срещу дискриминацията, основана на сексуална ориентация. Примерен бюджет 1 100 000 EUR.

3. Борба срещу дискриминацията, основана на религия или убеждения, раса и / или етнически произход (с изключение на речта на омразата) и / или множествената дискриминация. Примерен бюджет 1 000 000 EUR.

4. Укрепване на борбата срещу антициганизма и различните форми на дискриминация срещу ромите. Примерен бюджет 1 000 000 EUR.

5. Подобряване на събирането на данни за равенството. Примерен бюджет 400 000 EUR.

Покана по пилотен проект "Възможности за стаж за медии на малцинствени езици"

Краен срок: 17 април 2019 г.

Целта на пилотния проект е да предостави на медийните професионалисти, работещи в медии на малцинствени езици в Европа, възможност да проведат стажове с водещи европейски медии. Това ще допринесе за професионализирането на медиите на малцинствените езици и ще даде възможност на участниците да придобият по-широко и по-пълно разбиране за различните медии и културите в новините.

Общ наличен бюджет: 500 000 EUR.

Максимален процент на съфинансиране: 80% от допустимите разходи.

Продължителност на дейността: 1 година.

Повече информация можете да прочетете ТУК: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/pilot-project-internship-opportunities-minority-language-media

ЕК: Покана по пилотен проект "Медийни съвети в цифровата ера"

Краен срок: 17 април 2019 г.

С цел защита на свободата и плурализма на медиите и насърчаването на медийния професионализъм, проектът ще проучи и картографира дейностите на медийните саморегулиращи се органи в ЕС.

Чрез създаването на платформа за сътрудничество той помогне на медийните съвети да се изправят пред предизвикателствата, породени от развитието на цифровите технологии, и да се адаптират към тях.

Проектът също така ще улесни контактите им с интернет посредници и заинтересовани страни в интернет медиите. Чрез улесняване на обмена на най-добри практики, проектът ще идентифицира начини за постигане на целите на саморегулирането на медиите в конвергирана медийна среда.

Повече информация ще можете да намерите ТУК: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/pilot-project-media-councils-digital-age

На вниманието на представляващите дружества и фирми, регистрирани работодатели в страната със съществуващ сграден фонд и работен персонал

Фонд „Условия на труд” е юридическо лице, създаден към Министерство на труда и социалната политика, съобразно Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Приемат се заявления за кандидатстване от регистрирани лица – фирми и дружества съобразно Търговски закон.

Право да кандидатстват за финансиране на проекти от Фонд "Условия на труд" имат физически лица / еднолични търговци / и юридически лица работодатели, които отговарят на следните изисквания:

 • Към момента на кандидатстването за финансиране осигуряват работа на работници и служители по сключени с тях трудови договори;
 • Внасяли са редовно и без прекъсвания дължимите осигурителни вноски;
 • Декларирали са в съответната дирекция "Областна инспекция по труда" местонахождението, вида и характера на дейност, броя на работниците, условията на труд, рисковите фактори и взетите мерки, които гарантират недопускането на аварии и злополуки;
 • Назначили са или са определили поне едно длъжностно лице с подходящо образование или квалификация, създали специализирана служба или възложили с договор на други физически или юридически лица организиране изпълнението на дейности, свързани със защита и профилактика на професионалните рискове;
 • Осигурили са обслужване на своите работници и служители от служба по трудова медицина;
 • Имат изграден комитет (група) по условия на труд.
 • Притежават самостоятелна регистрация по Булстат / ЕИК /.

Средства от фонда се предоставят безвъзмездно за финансиране до 30 на сто от стойността на проект за подобряване на условията на труд в отделни предприятия с конкретна практическа приложимост.

Допустими дейности по проекта:

а) подобряване,ремонт и реконструкция на съществуващи обекти

 • защитно –заземителни инсталации,
 • покриви,
 • тавани,
 • вътрешни стени,
 • външни /фасадни / стени,
 • подове,
 • осветеност,
 • подмяна на дограми /врати и прозорци,
 • климатизация на работни и офис помещения,
 • аспирация на производствени помещения,
 • вентилация и отопление на производствени и други помещения,
 • подобряване помещения за отдих и работен процес,
 • изграждане на преградни и шумоизолиращи стени и приспособления за игнориране на неблагоприятна работна среда,
 • изпълнение предписания от Главна Дирекция „Инспекция по труда” и противопожарните органи,
 • закупуване техника игнорираща тежкия, груб и монотонен труд

б) внедряване на нови и модернизиране на съществуващи технологии и/или съоръжения – изграждане на осигурителни линии, като система за предпазване от падане и трудова злополука при осъществяване на подмяна на осветителни тела, при ремонт на въздуховоди, климатична инсталация и други разположени във височинни участъци на сградния фонд,

в) изграждане или усъвършенстване на системата за предотвратяване на рисковете на работното място, чрез изграждане на въздушни, механични или водни завеси за изолиране зоните и помещенията от неблагоприятен микроклимат или друга неблагоприятна работна среда,

г) подобряване на санитарно-хигиенните условия за труд и отдих чрез:

 • реконструкция или подобряване на съблекални, бани, тоалетни, стая за жената,стая за отдих на персонала,
 • разливно помещение за приемане на храна при кетърингово хранене,
 • стол за хранене на персонала,
 • покупка на соларна инсталация за генериране на топла вода, необходима за хигиенно-битови и други цели,

д) обезопасяване на машини и съоръжения в съответсвие спецификата на работа на машините,

е) други дейности, свързани с подобряване условията на труд;

ж) подмяна на електроинсталация и всичко, свързано с електробезопастността на хора и техника, в това число изолиращи щанги, изолиращи стълби, изолиращи площадки,

з) вентилация

 • доставка и монтаж на нови вентилационни системи,
 • локална аспирационна система над източника на отделяне на вредности,
 • нагнетателна аспирационна система за чист въздух в производствено помещение,
 • вакуумни системи за почистване с цел намаляване на вторичните източници на замърсяване,
 • система от блокировки, свързана с техническо средство за анализ на съдържанието на горими газове, пари или частици - газсигнализатори, аварийни душове за промиване на очите на работещите или цялото тяло,

и) климатизация

- доставка и монтаж на нови климатични тела или системи за климатизация,

k) отоплителни инсталации

- доставка, монтаж и подмяна на отоплителната инсталация,

л) шум

 • доставка и монтаж на екрани, кожуси, покрития, ограждения около източниците на производствен шум,
 • звукопоглъщаща обработка на стените и таваните в производствените помещения с наднормен шум,
 • звукоизолирани кабини за работещите в производствени помещения с наднормен шум,

м) вибрации

 • поставяне на фундамент, различен от този в производственото помещение под източника на вибрации, осигуряване на допълнително оборудване към машините, намаляващо риска от вибрации, защита от летящи, изхвърлени частици или предмети,
 • доставка и монтаж на предпазители, предпазни екрани, паравани, ограждения, предпазни екрани или защитни покрития, система от блокировка, свързана с техническо средство, свързана с анализ на работната среда за наличие на вредни емисии,
 • екраниране на лазерни устройства, отстраняващи възникването на опасности за здравето на работещите, оптични устройства за наблюдение или регулиране на лазерните устройства така, че да не възниква опасност за здравето в резултат на лазерно лъчение,
 • защита от падащи предмети в производствени помещения.
 • изграждане на козирки, навеси, прегради, тунели, бордови дъски.
 • защита от пожар и взрив чрез система от хидранти и струйници, автоматична пожарогасителна инсталация, пожароизвестителна инсталация, автоматични газанализатори,
 • покупка на техника облекчаваща, заместваща или игнорираща грубия,тежък и не привлекателен труд, чрез подобряване фактора на тежест на труда
 • газификация на помещения с цел отопление

Максималният размер на средствата за финансиране от фонда е в размер до 30 на сто от одобрените и действително извършени разходи по проекта, но не повече от 100 000 лв. за малки, средни и големи предприятия.

Условия:

 • Платени осигурителни вноски,
 • Максимален срок за изпълнение на проекта до 12 месеца,
 • Минимална численост на персонал – 10 души,
 • Липса на задължения към държавата в съответствие с Чл.87 от ДОПК,
 • Акт16,
 • Бюджет на проекта в дейности до 330 х.лв..без ДДС.

Вижте целия текст...

Покана за представяне на предложения за 2019 - EAC/A05/2018 Европейски корпус за солидарност

Краен срок: вижте в текста на поканата

Настоящата покана за представяне на предложения обхваща следните действия на Европейския корпус за солидарност:

 • Доброволчески проекти - с крайни срокове 5 февруари, 30 април, 1 октомври 2019;
 • Доброволчески партньорства (специфични споразумения за 2019 г. по линия на РСП за 2018—2020 г.) - с краен срок 20 април 2019;
 • Доброволчески екипи във високоприоритетни области - с краен срок 28 септември 2019;
 • Стажове и работни места - с крайни срокове 5 февруари, 30 април, 1 октомври 2019;
 • Проекти за солидарност - срокове 5 февруари, 30 април, 1 октомври 2019;
 • Знак за качество

Всеки публичен или частен орган може да кандидатства за финансиране по линия на Европейския корпус за солидарност. Освен това групи от млади хора, регистрирани в Портала на Европейския корпус за солидарност, могат да кандидатстват за финансиране на проекти за солидарност.

Общият бюджет, заделен за настоящата покана за представяне на предложения, възлиза на 96 322 671 EUR и се основава на годишната работна програма за 2019 г. на Европейския корпус за солидарност.

Повече информация можете да намерите ТУК: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2018.444.01.0019.01.BUL&toc=OJ:C:2018:444:TOC

Вижте целия текст...

Намерете ни във

Анкета

От каква информация за Европейския съюз имате нужда?

Европейски структури и институции

Европейски политики

Човешки права

Трудови права

Финансиращи програми

Събития от европейско значение

Конкурси и състезания

Образование и стаж

Друго

Бюлетин

Вашето име:

Посещения на сайта

 ТекущПредишен
За деня:387
За седмицата:367600
За месеца:14372672
Общо:110744
Вашият IP: 44.192.253.106