Добре дошли в сайта на Европа Директно Хасково!

Посетете още

Електронен бюлетин на
Информационен център "Европа Директно - Хасково"
Брой 6 / 06.2016 г.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Приемаща организация - Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“ – Хасково.


За да публикуваме Ваши новини и/или обяви в електронния бюлетин, изпратете ги на europedirect_haskovo@abv.bg

Можете да се включите или изключите от списъка на абонатите на електронния бюлетин на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Минали броеве на Eлектронния седмичник можете да прегледате на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Новини от Европа

Кристалина Георгиева: На Великбритания може да й излезе по-скъпо извън ЕС (ВИДЕО)

Процесът ще продължи дълго – минимум две години, уточни зам.-председателят на Европейската комисия

„Първата ми реакция след резултатите от референдума във Великобритания беше шок – той ще има големи последици за Великобритания, за Европейския съюз и за целия свят. Сега трябва да осмислим решението и то да се изпълнява разумно.” Това обяви в интервю за предаването „Тази неделя” по bTV зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева. Георгиева намекна, че на Великобритания може да й излезе по-скъпо да е извън ЕС, ако се ползва от вътрешния му пазар, защото в момента Норвегия, която не е член на ЕС, плаща на съюза по 107 евро на глава от населението, а Великобритания плаща членски внос 77 евро на човек. Тя смята, че една от причините за този изход от референдума е, че по-възрастните и хората извън големите градове не усещат или не осъзнават предимствата от членството в ЕС. Според зам.-председателят на ЕК разочарованието на хората идва и от многото кризи през последните 7-8 години, а има и вина на политиците, които не са успели на достъпен език да обяснят нуждата от съюза пред външните заплахи – конфликти, климатични изменения и др.

Плановете на Европейската комисия са да организира изпълнението на този член, който определя излизането на една държава от ЕС, каза Георгиева. Тя напомни, че Великобритания е първата държава, която ще напусне съюза. Първо се очаква Англия да заяви, че излиза и след това се сформира комисия, която да проведе преговорите. Загубихме член на нашето семейство и трябва да си дадем сметка защо това се случи, коментира още зам.-председателят на ЕК.

По думите й Великобритания може да избира между това да използва предимствата на вътрешния пазар в Евросъюза, за което ще трябва да плаща или да стане трета страна за пазара, което ще отнемем доста години преговори.

Кристалина Георгиева смята, че българите във Великобритания няма от какво да се притесняват, защото до излизането на страната от съюза има минимум 2 години. Тя не вижда и проблеми за бюджета на ЕС, който е разписан от 2020 г. Тя уточни, че следващите седмици ще стане ясно дали ще има промени в българското председателство на ЕС, което по план трябваше да е в първите шест месеца на 2018 г.

Вижте целия текст...

Кристалина Георгиева: Да направим Европейския съюз по-силен

„Това, което очаквам да видя е, че 27-те страни ще се обединят да създадат силен буфер срещу последиците от излизането на Великобритания и е много важно в следващите дни, седмици, месеци да работим спокойно за това да сме заедно по-силни“, каза заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева за „Панорама“.

Тя смята, че излизането на Великобритания от Европейския съюз ще се окаже най-болезнено за младите хора в Обединеното кралство, мнозинството от които гласуваха за оставането на страната в съюза.

„Днес имаме ясна задача. Тя е да изпълним волята на британските граждани, така че колкото се може по-добре да бъде това направено в интерес на гражданите на Европейския съюз“, категорична е Георгиева.

„Най-важно за нас е да запретнем ръкави, да намерим правилния път за преговори с Великобритания, но и в същото време да си кажем какво не ни достига, защо в толкова много от нашите страни има недоволство от съюза, от ежедневието на хората, как да решаваме проблемите на нашите граждани, как да направим ЕС по-конкурентноспособен, по-силен“, каза Георгиева.

Вижте целия текст...

Проф. Ингрид Шикова: Великобритания винаги е била с единия крак извън ЕС

Всички казват, че новината за Брекзит е шок, но това се подготвя от много години. Великобритания винаги е била с единия крак извън ЕС. Това каза в студиото на bTV Новините проф. Ингрид Шикова от катедра „Европеистика” в Софийския университет.

По думите й резултатите от допитването е „тъжен ден за всички европейци, които вярват, че обединението прави силата”. Според проф. Шикова, за ЕС ще стане още по-трудно да се справя с кризите, защото към тях вече се е прибавила още една – „дълги и мъчителни преговори” с Лондон. Тя не очаква Обединеното кралство да получи специален статут.

Според нея и в други страни ще има референдуми, но въпросът е как ще посрещне ситуацията ЕС като общност – „когато има трудности в семейството, то или се консолидира, или се разпада”.

„Генерал де Гол казваше, че Великобритания не трябва да е в европейския проект”, припомни тя.

ЕП иска повече амбиция и мисъл за потребителя в енергийните цели след 2020 г.

Целта на ЕС за енергия от възобновяеми източници (20% от общото потребление до 2020 г.) вече е постигната от много държави. В четвъртък евродепутатите поощриха тези, които изостават, да направят по-голямо усилие. Другата резолюция, която се гласува същия ден, посочва, че за да се постигнат целите за енергийна ефективност, европейското законодателство трябва да се прилага напълно.

„Тревогата ни е, че сме изправени пред множество припокриващи се законодателни актове на ЕС и пречки, породени от националните енергийни политики. В резултат на това все повече и повече тежести падат върху потребителите на енергия. Затова се нуждаем от много по-добра координация в рамките на Европейската комисия и националните енергийни политики и искаме Комисията да гарантира, че европейските и националните цели за развитието на енергията от възобновяеми източници не си пречат взаимно“, каза Маркус Пипер (ЕНП, Германия), докладчик за енергийната ефективност.

„ЕС трябва да остане начело в развитието на енергията от възобновяеми източници. Това означава, че държавите членки трябва да увеличат усилията си до 2020 г., а ние също така трябва да поставим минимална цел от 30% от потреблението да идва от възобновяеми източници да бъде приложима и на национално ниво”, каза Палома Лопес Бермехо (ЕОЛ/СЗЛ, Испания), докладчик за енергията от възобновяеми източници.

Увеличаване на енергията от възобновяеми източници отвъд 2020 г.

Ефективното използване на всички съществуващи схеми за финансиране е жизненоважно за постигането на целта 20% от енергията да идва от възобновяеми източници до 2020 г., казват евродепутатите в незаконодателната резолюция, приета в четвъртък. Текстът също така потвърждава призива на Парламента за задължителни цели за дял от 30% енергия от възобновяеми източници до 2030 г.

Прилагане на законодателството

От друга страна, общата цел за подобряване на енергийната ефективност с 20% е под заплаха, ако държавите членки не приложат изцяло законодателството на ЕС. Това посочи Парламентът в своята оценка на напредъка на държавите членки по отношение на тяхната енергийна ефективност.

Евродепутатите повториха стария си призив за подобряване на енергийната ефективност с 40% до 2030 г., като отчитат, че задължителните изисквания са от огромно значение за постигането на максимална амбиция и усилия от страна на държавите членки.

Евродепутатите искат по-добри условия за потребителите

Собственото производство и собствено потребление са основни права, а предстоящото преразглеждане на директивата за енергийната ефективност трябва да предвиди мерки за подпомагане и окуражаване на инвестициите в тези сфери, казват евродепутатите. Те също така подчертават, че по-задълбочена интеграция на пазара е от ключово значение за развитието на енергията от възобновяеми източници и намаляването на цените.

Евродепутатите призовават ЕС да инвестира повече в програми за информация и подпомагане на държавите членки. Това би могло да увеличи участието в действащите в момента схеми за енергийна ефективност на местно ниво, както и да подпомогне техническите развития в сфери като охлаждането, изолацията, осветлението и други.

Потребителите трябва да играят по-решителна роля в достигането на целите за енергийна ефективност, например чрез обновяването на сгради и схеми за централно отопление и охлаждане, казват евродепутатите, като отбелязват, че изолацията на съществуващи сгради следва да бъде приоритет в помощ на жителите в енергийна бедност. Те настояват за установяване на конкретни цели за енергийна ефективност на жилищни сгради.

Следващи стъпки

Тези стъпки имат за цел да допринесат за предстоящите законодателни предложения в сферата на енергийния съюз на ЕС.

* * *

Допълнителна информация:

Факти:

 • През 2013 г. ползването на енергия от възобновяеми източници в ЕС предотврати емисии на около 388 милиона тона СО2 бруто, а търсенето на изкопаеми горива беше намалено с еквивалента на около 116 милиона тона петрол.
 • Сградите отговарят за около 40% от енергийното потребление в ЕС, като 50% от това се ползва за отопление и охлаждане.

Връзки:

„Най-важно за нас е да запретнем ръкави, да намерим правилния път за преговори с Великобритания, но и в същото време да си кажем какво не ни достига, защо в толкова много от нашите страни има недоволство от съюза, от ежедневието на хората, как да решаваме проблемите на нашите граждани, как да направим ЕС по-конкурентноспособен, по-силен“, каза Георгиева.

Вижте целия текст...

Свобода на движение: ЕП гласува нови правила за приемане на документи

На 10 юни 2016 г. в Дома на Европа в София българският евродепутат Емил Радев (ЕНП) представи нов регламент на ЕП, по който бе докладчик в сянка. Приетите правила ще доведат до отпадане на административни формалности като легализацията и апостила. В четвъртък Парламентът гласува регламента на ЕС за по-лесно свободно движение на граждани чрез опростени процедури за удостоверяване на автентичността на някои документи като свидетелства за раждане и брак в други държави членки на ЕС. За да се избегне нуждата от превод, нови многоезични формуляри на ЕС ще се прикачват към документите.

Гласуването в ЕП утвърди по-ранно неформално споразумение, постигнато от преговарящите екипи на Парламента и Съвета.

„Ние се борим всеки ден за интересите на нашите граждани. Тази инициатива е първата стъпка в улесняването на техния трансграничен живот чрез облекчаване на административните усложнения пред които те се изправяха до сега“, каза докладчикът Мади Делво (С&Д, Люксембург).

Новите правила ще премахнат административните формалности като „легализацията“ или „апостила“ на официални документи, сред които са тези, удостоверяващи гражданско състояние, родители или националност. Евродепутатите и Съвета се съгласиха да разширят обхвата на предложения регламент и да включат документи, доказващи брачна дееспособност или положение на регистрирано партньорство. Документи, удостоверяващи липсата на криминално досие също ще бъдат приемани в други държави членки на ЕС, без да има нужда от допълнителни процедури за узаконяване.

Освен това, правилата ще важат и за документи, които гражданите, живеещи в друга държава членка, трябва да представят, ако желаят да гласуват и/или да се представят като кандидати в избори за Европейски парламент или за общински избори в държавата членка, в която пребивават.

Нови многоезични формуляри

За да се избегне необходимостта от превод на определени официални документи, правилата също така ще въведат нови многоезични стандартни удостоверения на ЕС, които ще се прикачват към документите. Въпросните документи са тези, чиято основна цел е да установят един от следните факти: раждане, удостоверяване, че лицето е живо, смърт, брак (включително брачна дееспособност и семейно положение), регистрирано партньорство (включително дееспособност за сключване на регистрирано партньорство и положение на регистрирано партньорство), местоживеене и/или местопребиваване, както и липсата на криминално досие. Тези многоезични стандартни удостоверявания следва да спестят на гражданите пари и време, като се избягва необходимостта от официални преводи.

Задължение да се информират гражданите

За да се гарантира, че гражданите са информирани за опростените процедури и новите многоезични формуляри, евродепутатите изготвиха разпоредба, с която се изисква ЕК и държавите членки да предоставят информация за новите правила чрез уебсайтове и европейския портал за електронно правосъдие.

Преразглеждане след две години: да се разшири ли обхватът на новите правила?

Евродепутатите също така изготвиха разпоредба, която ще позволи след две години правилата да важат и за официални документи, свързани с правния статут и представителство на предприятия, дипломите и удостоверенията за обучение, както и официални документи, удостоверяващи инвалидност. Решението за разширяване на обхвата ще бъде взето по време на преразглеждане на регламента, когато ще се прецени и целесъобразността от създаване на нови многоезични формуляри в бъдеще.

Следващи стъпки

Регламентът скоро ще бъде публикуван в Официалния вестник на Европейския съюз и ще влезе постепенно в сила, като ще се прилага изцяло от 2019 г.

Обща информация

Официалните документи, обхванати в предложения регламент, са тези, чиято основна цел е да се установят един от следните факти: раждане, удостоверяване, че лицето е живо, смърт, име, брак (включително брачна дееспособност и семейно положение), развод, законна раздяла или унищожаване на брака, регистрирано партньорство (включително дееспособност за сключване на регистрирано партньорство и положение на регистрирано партньорство), прекратяване на регистрирано партньорство, законна раздяла или анулиране на регистрирано партньорство, произход, осиновяване, местоживеене и/или местопребиваване, или гражданство. Регламентът също така обхваща официални документи, издадени за лице от държавата членка, чийто гражданин е това лице, с цел удостоверяване на липсата на съдебно минало за това лице.

Освен това предложеният регламент следва да обхваща официални документи, чието представяне може да се изиска от граждани на Съюза, пребиваващи в държава членка, на която не са граждани, когато, съгласно съответното законодателство на Съюза, те искат да гласуват или да се представят като кандидати в избори за Европейски парламент или за общински избори в държавата членка, в която пребивават.

В допълнение, предложените правила създават многоезични стандартни удостоверения, за да се облекчи превеждането на дадени документи. За тези документи вече няма да се изисква превод. Обхванатите документи са: официалните документи относно раждане, удостоверяване, че лицето е живо, смърт, брак (включително брачна дееспособност и семейно положение), регистрирано партньорство (включително дееспособност за сключване на регистрирано партньорство и положение на регистрирано партньорство), местоживеене и/или местопребиваване и липса на съдебно минало.

За контакти:

Теодор СТОЙЧЕВ

Пресаташе

Информационно бюро на Европейския парламент в България

(+359) 2 985 35 45

(+33) 388 174 601 (STR)

(+359) 878 85 35 14

teodor.stoychev@europarl.europa.eu

www.europarl.bg

EPIOSofia

@EP_Bulgaria

Вижте целия текст...

Образование България 2030

Европа отново ни приканва да инвестираме в развитието на умения за успех през XXI век.

Европейската комисия прие нова програма за развитието на умения за успех. Така Комисията призовава държавите членки да подобрят начина, по който развиваме и придобиваме умения.

Ето какво казва Комисарят по въпросите на заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен: „Трябва да инвестираме повече в уменията в Европа. Най-конкурентоспособните страни в ЕС и в света са тези, които инвестират най-много в уменията, а за 70 милиона европейци има риск да изостанат по този път. По-масивното инвестиране в уменията е от ключово значение за увеличаване на конкурентоспособността и стимулиране на растежа. И най-важното, това е от решаващо значение, за да могат хората да реализират своите професионални мечти и цели и да разгърнат в пълна степен своя потенциал."

Какво означава това за българското образование? Какво означава за ролята на учителите? Как да инвестираме в образованието?

Цялата програма можете да видите тук:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-2039_bg.htm

Вижте целия текст...

ЕП призовава за подкрепа на фермерите в битката с нелоялните търговски практики

В резолюция, гласувана на 7 юни 2016 г., евродепутатите призовават ЕК да внесе предложения относно нелоялните търговски практики из цялата верига за доставка на храна. Така може да се осигурят справедливи доходи за земеделските производители и по-голям избор за потребителите. Целта е постигането на честни и прозрачни отношения между производителите, доставчиците и дистрибуторите на храни.

Справедливата търговия следва да помогне и за справянето със свръхпроизводството и разхищаване на храни, добавят евродепутатите.

„Предприетите до момента инициативи не бяха ефективни. Затова и ние правим нови предложения. Трябва да се направи повече, за да се подобрят отношенията между доставчиците и супермаркетите и хипермаркетите, особено с цел намаляване на т. нар. „фактор страх“. Ние също така призоваваме Европейската комисия да направи повече по отношение на нови инструменти, които да помогнат в борбата с нелоялните търговски практики.“ Това каза докладчикът на Парламента Едварт Чесак (ЕКР, Полша) и добави: „Всички участници във веригата за доставка на храна трябва да имат еднакви права“.

Неравномерното разпределение на приходите и неравнопоставеността на силите по веригата за доставки на храни са дисбаланси, които трябва спешно да бъдат преодолени, се казва в резолюцията, приета с 600 гласа „за“, 48 „против“ и 24 „въздържал се“. Евродепутатите подчертават, че продажбата под производствената цена и сериозната злоупотреба от страна на големите вериги за търговия на дребно с основни селскостопански храни като млечни произведения, плодове и зеленчуци заплашват дългосрочната устойчивост на производството на такива продукти в ЕС.

Земеделските производители и малките и средни предприятия са особено уязвими по отношение на нелоялните търговски практики (НТП). Те понякога са принудени да работят на загуба вследствие на неблагоприятни ценови договорености с по-силните страни, като поемат разходите от преоценка на стоките и отстъпки в супермаркетите.

Потребителите също така са поставени в неизгодно положение, тъй като техният избор на продукти и достъп до нови и иновативни продукти се ограничават, казват евродепутатите.

Необходимост от по-ефективно правоприлагане, за да се преодолее „фактора страх“ на доставчиците

Евродепутатите подчертават, че досега доброволните схеми и схемите за саморегулиране са показали ограничени резултати вследствие на липса на правилно прилагане, недостатъчно представителство на земеделските стопани, конфликти на интереси между съответните страни, механизми за уреждане на спорове, които не са в състояние да се справят с „фактора страх“ на доставчиците, и факта, че те не се прилагат към цялата верига за доставки. Те добавят, че има нужда от рамково законодателство на равнище ЕС в борбата с НТП и за да се гарантира, че европейските фермери и потребители могат да се възползват от ползите от честни условия на покупко-продажба.

Парламентът счита, че Инициативата за веригата на доставки (ИВД) и други национални и доброволчески системи на ЕС трябва да бъдат насърчаване като „допълнение към ефективни и стабилни механизми за прилагане на разпоредбите на равнището на държавите членки, с което да се гарантира възможност за анонимно подаване на жалби и да се въведат възпиращи санкции заедно с координация на равнището на ЕС“. Евродепутатите насърчават производителите и търговците, включително организациите на земеделските стопани, да участват в подобни инициативи.

Бележка за редакторите:

Примери за НТП са забавяния на плащането, ограничен достъп до пазара, едностранни промени или промени със задна дата на договорните условия, внезапно и неоправдано прекратяване на договор, нелоялно прехвърляне на търговски риск и прехвърляне на разходи за транспорт и съхраняване на доставчиците.

ЕС вече има законодателство за борба с нелоялните търговски практики между бизнеси и потребители (Директива 2005/29/ЕО), но за момента няма европейски правила против нелоялните практики между различните оператори във веригата за доставка на храни. НТП са покрити само частично от законодателството за защита на конкуренцията.

* * *

Допълнителна информация:

Процедура: незаконодателна резолюция.

Факти: „Факторът страх“ се наблюдава, когато по-слабата страна не е в състояние ефективно да се възползва от правата си и не желае да подаде жалба за НТП, наложена от по-силната страна заради страх от загуба на клиента си.

Връзки:

Вижте целия текст...

Огнян Златев: Планът “Юнкер” вече финансира български проекти за 40 млн. евро

Интервюто е на Петя Дикова

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас

СНИМКА: Румяна Тонева

Огнян Златев е роден през 1963 г. в София. Завършва класическа филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира управление и стратегически комуникации. Бил е директор на инфоцентъра на институт “Отворено общество” в София, ръководил е Центъра на Би Би Си у нас. Основател на Центъра за развитие на медиите. От 2011 г. до май 2013 г. работи като началник-отдел “Комуникации” в Генерална дирекция “Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване” на Европейската комисия. Ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас от май 2013 г.

- Г-н Златев, Европейската комисия отбеляза една година от създаването на Европейския фонд за стратегически инвестиции, известен като плана “Юнкер”. Каква е равносметката за Европа?

- Планът “Юнкер” беше замислен като реална възможност за бърз и ефективен отговор на трудностите с инвестициите, които Европейският съюз изпитва при справянето с последиците от икономическата криза.

Замисълът на плана е да мобилизира наличните пари, които в момента са в търговските банки, да ги извади на бял свят и да ги вкара в оборот, така че те да спомогнат за събуждането на европейската икономика. Целта е да бъде постигнат един добър ръст на икономиката, да се създадат работни места и оттам да се подобрят животът и благосъстоянието на европейските граждани. Можем да кажем, че за първата година от неговото функциониране планът постигна изключително добри резултати. Вече има одобрени проекти на стойност над 100 млрд. eвро за 1 година, които са подадени от 26 страни членки.

- А как се представя България?

- България стои много добре. Нашата страна е много активна в тази част от плана “Юнкер”, която е насочена за подкрепа на проекти на малките и средните предприятия. Към момента именно в този втори стълб има подписани 2 споразумение с български банки, които играят ролята на посредници и отпускат при доста по-добри условия финансиране на малки и средни предприятия. Едната кредитна линия е за 100 млн. евро, другата е за 35 млн. евро. Сега предстои подписване на такова споразумение с трета българска банкова група. До момента са одобрени и финансирани над 200 български проекта на малки и средни предприятия. Ресурсът, който вече е отпуснат и е на разположение на българските фирми, е над 40 млн. евро. Това е изключително важно. То показва, че българските предприемачи и собственици на малки и средни фирми са много активни, а нека не забравяме, че над 90% от заетите в европейската икономика работят в малките и средните предприятия.

- Какъв е вторият стълб в плана “Юнкер”?

- Той е насочен към големи и мащабни проекти, свързани основно с енергийна ефективност, инфраструктура, популярното вече и у нас саниране на сгради, възобновяеми енергийни източници и нещо много важно - иновации.

- Какви са изискванията за големите проекти?

- Насърчават се проекти, които не са държавни. Те трябва да са на частни инвеститори, на бизнес сдружения или консорциуми от фирми. Допустимо е също така да кандидатстват т.нар. публично-частни партньорства, които в доста от страните членки имат изградени традиции. Може би това е една добра възможност и за нашите общини да помислят в тази посока.

- По този стълб има ли одобрени български проекти?

- За момента няма, но се надявам скоро да има такива. Нека не забравяме, че тук всичко зависи от инициативността на самите предприемачи. Изключително важно е да се каже, че проектите, които се подават, не минават през никаква санкция на управленски орган, т.е. не е нужно да се търси одобрение на правителство, агенция или друга държавна структура. За големите проекти се кандидатства директно към Европейската инвестиционна банка, която разглежда всеки един от тях на базата на неговите икономически параметри. Той ще бъде одобрен, ако показва добър потенциал, дори да има известна доза риск в него, който е по-висок от нормалния. Именно това е смисълът на плана “Юнкер” - със средства, които Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка слагат настрана, те покриват именно този първоначален риск за даден проект. По другия прозорец – за малките и средните предприятия, се кандидатства директно към 2-те банки в България, които са финансови посредници.

- А защо нямаме нито един български проект в този втори стълб?

- За мен има една причина и това е, че нашите големи предприемачи не са толкова активни, колкото на нас би ни се искало. Иначе цялата информация е публична, няма никакви политически и административни пречки да се подават проекти. Просто трябва да бъдем смели в идеите си и да работим активно, за да могат те да бъдат реализирани.

Нека не забравяме, че все повече и повече, и това ще го видим в следващите години, относителният дял на средствата, които влизат като безвъзмездна европейска помощ, ще намалява. Все повече ще се обръща внимание именно на този нов тип финансови инструменти, свързани с кредитиране, където всеки един предприемач поема някакъв риск.

- Има ли удачни големи проекти у някой от съседите ни, които бихме могли да копираме?

- Информацията за всички подкрепени проекти е налична и може да се види. Има добри практики във Великобритания, Франция, Италия и Гърция. Наскоро организация от Гърция представи проекта си у нас, той е за предприятие за колбаси. Има много добри и разнообразни проекти - в Хърватия е за рехабилитация на летището в Дубровник, във Великобритания е за болница. Има също така добри проекти, свързани с иновации, с внедряване на нови технологии в предприятия./

- Преди дни бе представен нов портал за инвестиционните проекти, какво представлява той?

- Порталът функционира от няколко дни. Идеята за него е да има информация за идеи и проекти, които си търсят финансиране, което може да дойде практически отвсякъде. Да се срещнат идеите и парите, образно казано. Няма географско или квотно разпределение за проектите. Тук печелят най-инициативните и най-активните. Освен това няма лимит на средствата.

Когато стартира концепцията за плана, идеята бе, че ако Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка сложат на масата общо 21 млрд. евро, при добра мобилизация на предприемачите тези 21 милиарда могат да генерират проекти на стойност 315 млрд. евро. Но сумата може да бъде и по-голяма. Освен това Еврокомисията реши срокът на действието на плана “Юнкер” да бъде удължен до края на 2018 година.

- Какво да очакваме от европейските прокурори, които идват в София за анализ на дейността на прокуратурата?

- Самата мисия ще бъде в края на месеца. В петък имахме среща с представители на министерството на правосъдието, главния прокурор и посланиците на страните, от които ще бъдат тези експерти. Бяха уточнени параметрите на мисията. Съобразно натовареността на тези експерти, които са действащи магистрати в своите страни, имаме договореност първата мисия да се осъществи в края на този месец. Надявам се, че и двете страни ще успеят много бързо да си свършат работата и да се поздравим с едни добри резултати.

- Бежанската криза е един от най-парливите въпроси в момента. Възможно ли е според вас да се стигне до отмяна на споразумението между ЕС и Турция за реадмисия на бежанците?

- Споразумението беше постигнато с много усилия и от двете страни. Както казва председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, за нас това е споразумението и няма план Б. Постигнатата договорка е най-добрата в този исторически момент. Тя очевидно дава своите резултати, тъй като виждаме, че миграционният натиск е силно намалял и броят на имигрантите, които са залавяни край бреговете на Гърция или по нашата граница, е в пъти по-малък.

- Със затоплянето на времето се увеличава потокът от имигранти от Африка. Очаквате ли промяна на ситуацията по нашите граници?

- Не може да правим прогнози, макар че е естествено да се очаква, че с подобряването на времето ще има засилен натиск. От друга страна, българските власти показаха, че са добре подготвени да посрещат и да реагират на всякакви предизвикателства и нарушения на границата. Имам предвид и последния случай от миналия уикенд на гръцката граница. Показахме действително светкавична, бих казал, реакция от страна на гранична полиция и на представителите на армията. Границата ни с Турция се охранява също доста добре. Като имаме уверенията на премиера Борисов и на ресорните министри, аз смятам, че българската граница се охранява добре и независимо от евентуален натиск, не би трябвало да очакваме проблеми.

- В Европа се засилиха акциите срещу бъдещото търговско споразумение САЩ-ЕС. В момента Европейската комисия, която има мандат, води преговорите. Договорено ли е вече нещо в областта на вноса на храните от САЩ?

- Факт е, че има прояви в някои страни членки, насочени срещу този договор. Независимо от това искам да подчертая, че благодарение на усилията на Европейската комисия това е едно от най-прозрачните споразумения, по което в момента се преговаря. Процесът е възможно най-открит, нека не забравяме все пак, че това са търговски преговори и не всичко може да е публично преди края им.

По въпроса за преговорите за храните мога да ви уверя, че за Еврокомисията и за всички европейски институции благото на европейските граждани е най-висша ценност. В този смисъл никой няма никакво намерение да прави компромиси с европейските стандарти за качеството на храните, които са сред най-високите в света. И това трябва да е много ясно и да не се правят никакви спекулации по въпроса. Има един принцип в правото – нищо не е договорено, докато всичко не е договорено. Така че нека да приключат преговорите и тогава да има върху какво да коментираме. В момента повечето коментари са спекулации.

Нямаме официална информация кога могат да приключат преговорите, но знам, че работата върви по график. Да не забравяме и нещо много важно – договорът след това ще бъде ратифициран от 3 страни – Европейския парламент, Европейския съвет – страните членки, и от националните парламенти. Членовете на всеки един от тези органи се избират с пряк вот от европейските граждани. Каква по-голяма гаранция от това може да има, че интересите на европейците ще бъдат защитени.

Вижте целия текст...

ЕП призовава за строги мерки срещу корпоративното избягване на данъци

В резолюция, гласувана на 8 юни 2016 г., Парламентът приветства предложението на Комисията за директива на ЕС против избягването на данъци. Евродепутатите препоръчаха по-строги ограничения за удръжките за плащания на лихви и по-строги правила за чуждестранните приходи.

Те също така призоваха за по-голяма прозрачност на доверителните фондове и фондации, общи правила за данъчния режим за приходите от интелектуална собственост, както и за черен списък на ЕС на данъчните убежища и санкции за юрисдикции, които не оказват съдействие.

Директивата против избягването на данъци отразява плана за действие на ОИСР за ограничаване на ерозията на данъчната база и преместване на печалбата. Тя също така следва препоръките на Парламента от ноември (доклад ТАХЕ 1) и декември 2015 г. (правни препоръки, изготвени от Анелизе Додс (С&Д, Великобритания) и Лудек Нидермайер (ЕНП, Чехия).

Директивата е развита на базата на принципа, че данъците трябва да се плащат там, където са генерирани печалбите, и включва законово обвързващи мерки за блокиране на методите, които компаниите използват най-често, за да избягват плащането на данъци. Тя също така предлага общи определения на термини като „постоянно установяване“, „данъчни убежища“, „минимална икономическа същност“, „трансферна цена“, „данъчен режим за приходите от интелектуална собственост“, „дружества, регистрирани само с номер на пощенска кутия“ и други, които досега подлежат на интерпретация.

Клауза за прехвърляне

Евродепутатите са по-амбициозни от Комисията по отношение на „клаузата за прехвърляне“ за доходи, обложени с данък в държава извън ЕС, които след това са прехвърлени в държава членка на ЕС. Този така наречен „чуждестранен приход“ е често освободен от данъчно облагане, за да се избегне двойното данъчно облагане. Евродепутатите са за определянето на ефективна ставка от 15%, така че, ако чуждестранният приход е обложен на по-ниска данъчна ставка извън ЕС, тогава разликата в сумите да бъде заплатена.

Други препоръки включват:

 • ограничаване на приспадането на превишаващи разходи по заеми само до 20% от доходите на данъкоплатеца или до определен размер от 2 млн. евро – което е по-високото от двете;
 • изготвянето на изчерпателен „черен списък“ на данъчните убежища и държави, включително и тези в ЕС. Той ще е съпроводен със списък на санкции за юрисдикции, които не оказват съдействие, и за финансовите институции, които извършват дейност в рамките на данъчни убежища;
 • забрана на дружества, регистрирани само с номер на пощенска кутия;
 • бързо въвеждане на обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (ОКООКД);
 • по-голяма прозрачност на доверителните фондове и фондации;
 • въвеждане на общ метод за изчисляване на ефективната ставка за корпоративния данък във всяка държава членка, така че да се даде възможност за сравнение из целия ЕС;
 • трансграничен механизъм за разрешаване на данъчни спорове с по-ясни правила и срокове, който да бъде въведен до януари 2017 г.;
 • създаване на хармонизиран, общ европейски идентификационен номер на данъкоплатеца, който да послужи като основа за ефективен автоматичен обмен на информация между данъчните администрации на държавите членки.

Следващи стъпки

Предложението е за директива на Съвета, която държавите членки ще трябва да приемат с единодушие.

* * *

Допълнителна информация:

Прекратяване на практиката с избягването на данъци: Парламентът иска да затвори пропуските, използвани за избягване на данъци – 24 май 2016 г.

ИНТЕРВЮ с Юг Байе, докладчик

Цитат: „Неприемливо е непрекъснато да се изискват повече усилия от страна на работници, пенсионери и малки и средни предприятия, докато в същото време заможните и мултинационални компании избягват да направят своя справедлив принос в данъчните приходи. Днес борбата срещу укриването на данъци стана спешен приоритет. Това е голямо предизвикателство, не само за възвръщането на доверието на нашите граждани, но и за бъдещето на проекта „Европа“, каза докладчикът Юг Байе (С&Д, Беглия).

http://europarltv.europa.eu/en/player.aspx?pid=4f702d65-157f-4f36-945a-a6100096ce53

Връзки:

Вижте целия текст...

НОВИТЕ ПРАВИЛА НА ЕС ЗА ТЮТЮНЕВИТЕ ПРОДУКТИ ВЛИЗАТ В ДЕЙСТВИЕ

Повече от четвърт от населението на ЕС пуши – половината от всички тези хора ще умрат по-рано, като техният живот ще се съкрати със средно 14 години, показват данните. От 20 май в ЕС започват да действат новите правила, които целят да намалят привлекателността на тютюневите продукти, особено сред младите хора.

Промените в правилата

Директивата на ЕС за тютюневите продукти бе приета през 2014 г. и започна да действа от 20 май. Тя въвежда по-стриктни правила за цигарените опаковки и други свързани продукти. Част от мерките са насочени срещу разпространението на опасния навик сред младите хора – например, като се забраняват по-малките (и по-евтини) цигарени опаковки и добавянето на аромати към тютюна.

Предупрежденията за здравето ще трябва да покриват поне 65% от предната и задната страна на опаковките или на пакетите, в които се продава тютюн за навиване на цигари.

На страните членки се дава право да забраняват онлайн продажбите на цигари и свързани продукти, а електронните цигари се регламентират или като медицински продукти, ако целта им е да помагат за отказването от навика, или като тютюневи продукти.

Край на "триковите" продукти

„Хората от целия ЕС ще видят опаковките на тютюневите продукти да се променят оттук нататък, като триковите продукти ще изчезнат от пазара, а опаковките ще съдържат повече предупреждения за здравето, отколкото реклама“, заявява авторката на доклада на ЕП по директивата Линда Макавън (С&Д, Великобритания).

„Ясните нови правила, заедно с другите национални мерки като забраните за пушене на обществени места, трябва да възпрат тютюневата индустрия от това да привлече ново поколение млади пушачи в Европа. Сега, когато тютюневите компании загубиха делото си в Европейския съд, страните, които още не са въвели изцяло директивата, трябва да се заемат с това и да го свършат“, добавя г-жа Макавън.

Опасността за здравето

Всяка година в ЕС близо 700 000 души умират заради потреблението на тютюн, посочва Европейската комисия. Пушачите страдат повече от ракови, сърдечно-съдови и дихателни заболявания, а половината умират по-рано от очакваното (техният живот е средно с 14 години по-къс).

Вижте целия текст...

Евродепутатите настояват за повече права на потребителя на енергийния пазар

За повече права на потребителите на енергийния пазар настояват евродепутатите в резолюция относно „новата сделка за потребителите на енергия“, която беше гласувана на 26.05.2016 г. Те препоръчват колективно закупване, произвеждане на собствена енергия, по-добри инструменти за сравняване на цените и по-лесна смяна на доставчика на енергия и на тарифата.

В незаконодателен текст, предназначен да информира по-нататъшната работа на ЕК в изготвянето на законодателство за енергийния пазар, евродепутатите също така призовават средствата от ЕС за енергийна ефективност да се съсредоточат върху енергийната бедност.

За да се насърчат потребителите да вземат по-активна роля на енергийния пазар, евродепутатите предлагат:

 • въвеждането на нови бизнес модели като схеми за колективно закупване и иновативни финансови инструменти, които да подпомогнат потребителите да произвеждат собствена енергия от възобновяеми източници („самогенериране“) и да използват повече от това, което произвеждат („собствено потребление“), по най-ефективния начин;
 • намаляването на административните бариери пред новото самогенериране, съкращаване на разрешителните процедури и насърчаване на съвместни енергийни схеми;
 • въвеждане на изгодни условия за наематели и тези, които живеят в жилищни сгради, за да се позволи по-масовото прилагане на самогенериране и потребление на енергийно ефективни инструменти.

Ясно ценообразуване, сравними тарифи

Евродепутатите също така предлагат няколко начина за постигане на по-прозрачни цени на енергията:

 • по-често предоставяне на сметки и по-лесни за разбиране договори;
 • осигуряване на лесен и навременен достъп до данните за потребление и свързаните разходи;
 • даване на възможност на потребителите да сравняват оферти, дори и да са без знания и достъп до интернет, и да установят дали могат да спестят пари ако сменят доставчика. Инструментите за сравняване трябва да бъдат независими, актуални и лесни за разбиране. Те също така трябва да информират потребителите за най-изгодните тарифи за тях, въз основа на досегашните данни на потребление, и да гарантират, че ако желаят, те могат да се прехвърлят към тези тарифи по възможно най-улеснения начин и без никакви санкции или такси за прекратяване;
 • разработване на динамично ценообразуване, което отразява силните и слабите периоди на потребление на енергия, както и прозрачни, сравними и ясно обяснени тарифи;
 • разработване на интелигенти мрежи и уреди, които автоматизират управлението на търсенето на енергия в отговор на ценовите сигнали.

Справяне с енергийната бедност

Енергийната бедност – случаи, в които хората не могат да се отопляват или използват електричество в домовете си на достъпни цени – трябва да бъде решена в корените ѝ, казват евродепутатите, като призовават средствата от ЕС за енергийна ефективност и подкрепа за самогенериране да се фокусират по-добре върху енергийно бедните потребители с ниски доходи.

„Добре насочените социални тарифи са жизненоважни за уязвими граждани с ниски доходи и следва да бъдат насърчавани“, казват евродепутатите, като добавят, че „всякакви такива социални тарифи трябва да са напълно прозрачни“.

Какво следва?

По време на дебата на 25.05.2016 г. заместник-председателят на Комисията Марош Шефчович обяви, че през септември ЕК ще представи законодателни предложения относно енергийната ефективност и пазарният дизайн. Те ще бъдат последвани от законодателно предложение относно енергията от възобновяеми източници, доклад за цените на енергията и предложения относно обсерватория за енергийната бедност, като последното се очаква през 2018 г.

* * *

Допълнителна информация:

Процедура: незаконодателна резолюция.

Определения:

„Собствено потребление“: когато разходът за произвеждане на собствена електроенергия от възобновяеми източници (получени главно от слънчеви фотоволтаични клетки) не е по-голям от този за електроенергия, получена от обществената мрежа.

„Професионални потребители“: хора, които и произвеждат, и консумират енергия от възобновяеми източници.

„Самогенериране“: потребители, използващи мрежата, за да съхранят електроенергията, която те произвеждат и да я консумират по-късно, без да се налага да отразяват пазарната стойност на електроенергията, която може да варира значително между времето на производство и времето на потребление.

„Динамично ценообразуване“: разликата в цените на енергията в пикови и слаби периоди, в съответствие с търсенето и предлагането.

„Интелигенти измервателни уреди“: за да регулират търсенето, потребителите се нуждаят от точна и редовна информация за нивото и разходите на тяхното потребление на енергия.

Връзки:

Вижте целия текст...

Според евродепутатите „Щитът за личните данни“ ЕС–САЩ има нужда от подобрения

Европейската комисия трябва да продължи преговорите със САЩ, за да поправи недостатъците в предложения „Щит за личните данни“ за защита на гражданите на ЕС при трансфери на данни към САЩ за търговски цели. Това казва Парламентът в незаконодателна резолюция, приета на 26.05.2016 г.

В резолюцията, приета с 501 гласа „за“, 119 „против“ и 31 „въздържал се“, евродепутатите приветстват усилията на Комисията и администрацията на САЩ за постигане на „съществени подобрения“ в Щита за личните данни в сравнение с отмененото споразумение „Безопасно пристанище”, което той ще замести.

При все това, те също така изразяват своята тревога относно някои недостатъци в договорения от Комисията нов режим. По-конкретно става дума за следното:

 • достъпа на публичните органи до данни, предадени по линия на Щита за личните данни;
 • възможността за събиране на масиви от лични данни в определени случаи, която не отговаря на критериите на Хартата на основните права на ЕС, според която такова събиране трябва да бъде „както пригодено, така и приложимо“ и „разумно“;
 • предложението за създаване на омбудсман в Държавния департамент на САЩ е стъпка в правилната посока, но евродепутатите считат, че „тази нова институция не е достатъчно независима и че не е достатъчно адекватно оправомощена, за да упражнява и привежда в изпълнение ефективно своето задължение“;
 • сложността на механизма за правна защита, който трябва да бъде направен лесен за прилагане и ефективен.

Парламентът подчертава, че рамката на Щита за личните данни дава значителна роля на агенциите по защита на данните в държавите членки при разглеждането и проучването на жалби и отбелязва тяхното право да спират прехвърлянето на данни. ЕП също така отбелязва, че задължението за разрешаване на такива жалби е на Министерството на търговията на САЩ.

Накрая евродепутатите призовават Комисията периодично да прави задълбочени прегледи на констатацията за адекватността на Щита за личните данни, особено с оглед на прилагането на новия Общ регламент относно защитата на данните след две години.

* * *

Допълнителна информация:

Процедура: незаконодателна резолюция.

Връзки:

Вижте целия текст...

Актуално

Среща „Мисията възможна“

На 25.06.2016 г. в голямата зала на Дома на учителя се проведе организираната от „Европа Директно – Хасково“ среща „Мисията възможна“. В нея участваха завършилите и работили в чужбина успели млади хора от Хасковския регион.

Пред младите хора, желаещи да продължат обучението си в чужбина, за своя опит, успехи и житейски решения разказаха: Жанета Матанова, Евгения Ангелова, Веселин Филев, Момчил Момчилов, Михаил Василев, Пламен Събев и Филип Филипов. Разказът на всеки един от тях беше емоционален и личен. Те говореха открито за своите мечти, постигнатите успехи, свързаните с това житейски трудности, носталгичните чувства, емоциите и менящите се стремления, които са ги карали през годините да взимат различни решения и да търсят себеизявата си в чужбина. Те говореха за трудностите, свързани с адаптацията към различните социални и икономически условия и към културните различия в различните страни.

Всичко това е създавало както подкрепяща среда, така и препятствия, които са формирали техните нагласи и настроения и са се оказвали определящи при вземането на решения за завръщането им в Родината. В крайна сметка всеки един от тях е решил да се върне в България, за да приложи наученото, да потърси своята реализация на родна земя и да осигури на децата си близост с баби, дядовци, приятели и близки. Почти всеки един от говорителите, макар и по различен начин и от различна гледна точка, определи необходимостта от близост до своите корени като определяща за вземането на личното си решение. Не бяха спестени и трудностите, свързани с възможностите за професионална реализация у нас. Особен шок за повечето участници се е оказал ниският размер на трудовото възнаграждение, неотчитането на международния професионален опит и отличното образование, което са придобили. Всичко това е карало младите хора да търсят нови алтернативи и възможности за професионалната реализация и бизнес инициативите си в България. Повечето от тях са започнали отначало, сменяли са професии, бизнес и са търсели най-добрата адаптация за себе и за своите семейства.

Срещата продължи три часа, зададени бяха много въпроси, а след нейното приключване част от участниците продължиха индивидуалните си разговори с говорителите на срещата, за да получат конкретната информация, която ги интересува във връзка с условията за пребиваването им в чужбина.

Вижте целия текст...

Конференция «Европейските политики и тяхната роля за ефективна социална интеграция на младите хора»

Информационен център „Европа Директно – Хасково“ с подкрепата на община Хасково проведе на 9 юни в залата на Общински съвет – Хасково конференция на тема: «Европейските политики и тяхната роля за ефективна социална интеграция на младите хора».

На нея бяха поканени изявени лектори, които представиха пред аудиторията различни европейски политики осигуряващи възможности за социалната интеграция на младите хора. На конференцията присъстваха млади хора, учители, родители, НПО, местни власти, държавни институции и граждани.

Конференцията бе открита от кмета на Хасково, г-н Добри Беливанов. Презентации по темата направиха:

 • Иван Иванов, Младежки екип „Европа”, който представи Европейските политики през очите на младите хора, както и Еразъм за млади предприемачи;
 • Стоян Кюлев, Център за развитие на човешките ресурси представи Програма Еразъм+ и възможностите, които тя дава за социалната интеграция на младите хора;
 • Златка Димитрова, Платформа Образование 2030, разгледа необходимите умения на 21 век;
 • Иван Господинов, Програма „Заедно в час” се спря на дигиталните компетентности и социалната интеграция на младите хора;
 • Огнян Златев, Ръководител на Представителството на ЕК в България направи преглед на европейските политики за ефективна социална интеграция на младите хора;
 • Аглика Цветанова разгледа Планът за инвестиции в Европа и възможностите за младите хора;
 • Мая Славова, Министерство на младежта и спорта, Дирекция „Младежки политики” представи Националната програма за младежта 2016–2020 г.;
 • Йоанна Кокотанекова, Областен информационен център – Хасково направи преглед на възможностите за младежка заетост и предприемачество в новия програмен период.

Конференцията завърши с дискусия.

Вижте целия текст...

Конкурс за есе на тема: „Да опазим чиста природата на Европа“

През месец май Информационен център „Европа Директно – Хасково“ проведе конкурс за есета на тема: „Да опазим чиста природата на Европа“. В него взеха участие повече от 20 младежи от шест училища от Област Хасково: ОУ „Христо Смирненски“ – Хасково; ОУ „Христо Ботев“ – с. Войводово; ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково; СОУ „Св. Паисий Хилендарски” – Хасково, СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Минерални бани и ЕГ „Д-р Иван Богоров“ – гр. Димитровград. Те представиха общо 19 есета. Някои есета бяха разработвани колективно, а други автори се включиха с повече от едно есе.

На 16 юни в офиса на Европа Директно бе организирана официална среща за представяне на естетата от техните автори и награждаване на участниците. На срещата присъстваха младите автори, учители и родители.

Първа награда бе връчена на Христо Колев от VI а клас - ОУ „Христо Смирненски“ – Хасково, който бе награден от екипа на Европа Директно и от РИОСВ – Хасково. Всички останали участници в конкурса получиха грамоти и поощрителни награди от флашки и книги.

I възрастова група: ученици от V до VIII клас

Първо място

Автор: Христо Николаев Колев, VI а клас

Училище: ОУ „Христо Смирненски“ – Хасково

Прекрасен слънчев ден. Въздухът е свеж и опияняващ. Небето е чисто и синьо. От близката гора се чува песента на птиците. В бистрите води на реката край мен играят разноцветни рибки. Усещам, че дишам с пълни гърди.

Изведнъж някаква мъгла закрива тази прелест. Нещо ме задушава, стиска ме за гърлото. Отварям очи и скачам. Сънувал съм някакво вълшебно място. Сънувах един недокоснат от човешка ръка свят.

Денят ми започва както обикновено. Тръгвам за училище, като неизбежно попадам в сутрешното задръстване. Стотици автомобили профучават край мен, вдигайки облаци прах. Трудно се диша от изгорелите газове. Но не само това: непочистени улици, наблъскани една до друга жилищни сгради, няма красиви места за отдих и игра.

Мисля си, че ние използваме природата за всичко. Строим огромни градове, заводи, пътища. Изсичаме гори, замърсяваме водните басейни, унищожаваме природни богатства. По този начин изчезват важни растителни и животински видове. Нарушава се екологичното равновесие. Много природозащитници от цяла Европа предупреждават, че може да настъпи екологична криза, но много често техните усилия не срещат разбиране в обществото.

Един от приоритетите на Европа е опазването на околната среда. И ние като жители на най-стария континент, като част от европейската общност имаме голямо задължение да направим така, че България да стане едно райско кътче от света. Защото нашата природа е уникална и заслужава да се грижим за нея и да я пазим от разрушение.

И ако това се случи, моят сън може би ще стане една действителност. Една възможна реалност в общия ни европейски дом.

Вижте целия текст...

Автор: Aйчин Садула, 12 години

Училище: ОУ „Христо Ботев“ – с. Войводово

Аз живея в село Войводово, което се намира в Южна България. Макар и на 7 км от областния град Хасково, тук природата е прекрасна и внушителна. Неслучайно хората от града идват в околността, за да се утешат тялом и духом в гостоприемните обятия на природата. Тя е толкова красива и пленителна, но за жалост понякога ние, хората, сме много жестоки към нея, като я затрупваме с отпадъци. Вместо да се грижим за нея и да я пазим чиста, ние често я пренебрегваме.

Но това трябва да приключи. Ние трябва да пазим тази наша прекрасна родина чиста, а не да я замърсяваме. Представете си, че след време цялата земя бъде отрупана с отпадъци. Почвата ще бъде толкова замърсена, че живите организми в нея ще умрат, въздухът ще бъде като отрова, а водите няма да е възможно да се пречистват. Как ли ще се почувстваме тогава? Ще искаме тя да се върне, защото животът без нея би бил немислим. Неслучайно хората са казали, че човек започва да цени нещо тогава, когато го загуби.

Да се мисли, че природата може да се победи, е слабост на материалистите. Затова аз искам да се боря срещу презастрояването на нашето красиво Черноморие. Малка съм още, за да разбирам от заводи за преработка на отпадъци, но вътрешният ми глас говори, че това е най-доброто решение. Нека нашата красива и уникална със своята природа родина остане непокътната.

Мисля, че този, който разбира природата, докосва се по-често до нея, общува и живее в хармония с нея, ще живее по-дълго.

Вижте целия текст...

Автор: Ива Райкова, V а клас

Училище: ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково

Аз искам да опазим чиста и красива Европа. И ако всички се стараем, ще успеем заедно да го направим.

Да изхвърляме разделно отпадъците, а най-лесното е да не замърсяваме. В наши дни никой дори не се опитва да спази тези прости правила. Затова не само Европа, а и целият свят „загива”. Има още много начини да осъществим тази цел. Например да се придвижваме с колело или пеша. Така ще си спестим вредните газове от автомобилите.

Ние стоим и гледаме как околната среда е замърсена от заводите, изхвърлящи отпадъци в реките, или от замърсяващи въздуха газове. Според мен еколозите трябва да намерят решение на проблема.

С нашето безразличие и бездействие към проблемите за опазване на природата спомагаме за нейното замърсяване. Защо само един ден в годината да чистим България или Европа, а не да ни стане ежедневие? Няма ли да живеем по-добре и по-чисто, ако всеки се старае и спазва определени правила за да е чиста Европа и изобщо целия свят? Явно никой не си задава този въпрос. Ако ние не пазим чисто , няма кой друг. Нека да се обединим и заедно да пазим чиста Европа! Аз вече започнах. А ти?

Вижте целия текст...

Автор: Ралица Радкова Станчева, V г клас

Училище: ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково

На всеки от нас ще му бъде приятно нашата Европа, както и целият свят да бъдат чисти. Ние трябва да се погрижим за природата ни. Сега ще ви дам няколко съвета, за да може всички да помогнем:

 • Трябва да събираме отпадъците си разделно.
  - син контейнер – хартия
  - жълт контейнер – пластмаса
  - зелен контейнер – стъкло
 • Не трябва да замърсяваме реките, моретата, океаните и всички други водни басейни.
 • Въздухът ще бъде по-свеж, ако ние засаждаме повече растения.
 • Близо до големите заводи и фабрики трябва да има пречиствателни станции.
 • Причина за замърсяването на въздуха и водата е също и извличането на големите количества природни богатства.

Пазете чиста нашата природа!

Вижте целия текст...

Автор: Валентина Анева, V а клас

Училище: ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково

Европа, какво е това Европа? Едни казват – континент, други казват, че е много чиста, а трети просто нямат думи. Е, днес ще си говорим за нейната чистота. Например, аз виждам всеки ден, когато ходя на училище, деца и възрастни, които си хвърлят опаковките на земята (хартийки от вафли, сладолед и сокчета и т.н.) Според мен това не трябва да се случва. Ето, и аз си признавам – и аз правех така, подчертавам – правех, защото това бе преди. Сега знам, че не е хубаво да си изхвърляме нещата на земята. Например, ако хвърлите една хартия в коша за еко-пак, тя може да се използва и преработи. Ако искаме Европа да бъде по-чиста, трябва да се постараем.

Автор: Ива Петкова, Лора Стаматова, VI в клас

Училище: ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково

Земята: Аз трябва да бъда силна, трябва да бъда здрава, затова трябва да ме пазите.

Детето: Какво трябва да направя, за да те опазя?

Земята: Аз ще бъда много щастлива, ако не само ти, а всички деца по света ме пазят и почистват.

Детето: Мила моя Земя, аз съм много загрижен за бъдещето ти и за бъдещето ни, затова искам да ти помогна с помощ от моите приятели. Ние ще се обединим за твоето опазване.

След този разговор Детето започва да пише писма на всички деца от България до Африка, всички се обединяват да изчистят заедно Земята и да направят живота по-спокоен – по сушата и по водата – навсякъде.

Ако и ние се обединим, може да направим много неща, но нека първо да помогнем на Земята, за да изглежда и да се чувства по-добре. Нищо не ви струва след себе си да почиствате и да не хвърляте боклуци. Земята е в ръцете ни: нека да ѝ докажем, че сме достатъчно силни и сплотени, защото мислим за нея. И когато тя е добре, всички ще сме.

Земята: След тези силни и истински чувства, аз вярвам, че вие наистина ме уважавате и ще ми помогнете.

Нека не я разочароваме и нека ѝ покажем обединението си!

Вижте целия текст...

Автор: Ивайла Витанска, VI в клас

Училище: ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково

Природата – тя е нашият дом. Ние, хората, зависим от природата, както и тя от нас, но ние без нея не можем да оцелеем. На първо място трябва да я опазим чиста. За да я опазим, трябва да си изхвърляме отпадъците в кошовете, да рециклираме. Вместо да се превозваме с автомобили, което също замърсява околната среда, можем да караме велосипеди и да ходим пеша. Отровният дим от цигарите също замърсява природата, затова трябва да не пушим. Да не палим огън в горите, това също е вредно за природата. Реките, морета, океани, езера… – те също са част от природата, затова трябва да ги опазим чисти.

Автор: Анжела Любенова, VI в клас

Училище: ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково

Живея в държава на име България, намираща се в континента Европа. По обем не е много голяма, но въпреки това е доста замърсена. Това не е хубаво. Трябва да пазим чиста околната среда, защото чрез нея ние живеем. Тя е нашият живот.

Колкото по-замърсена е една околна среда, толкова по-малко растения и дървета има. А когато дърветата са по-малко и лека-полека изчезват, се отделя по-малко кислород. А кислородът е нашето средство, чрез което живеем, нали? Самата природа е един друг различен, красив и непознат свят, пълен с неизвестности и загадки. Всяка една различна природа или околна среда крие свои красоти, забележителности и загадки. Лошото на нас, българите, както и на доста от народите по света е, че не умеем да ценим и пазим това, което имаме. А трябва.

Хората погубват Земята. Малко по малко. А не се ли замислят, че така тя ще изчезне? Явно не. Фактът, че те изхвърлят безразборно боклуците си, замърсяват реки, морета, езера ни показва колко безотговорни сме всъщност. А най-лошото е, че почти никой не го осъзнава, а така погубваме всичко около себе си.

Природата на България всъщност е много богата и разнообразна. На Европа също. Най-важното е хората да спрат да бъдат алчни за ресурсите на Земята, защото тя има за всеки достатъчно. Трябва да се научим да ценим това, което ни дава и имаме, и да я пазим. Защо? Защото унищожавайки я, тя започва да я има все по-малко и по-малко и да умира.

Най-лесният начин да я опазим е да спрем да мислим, че сме владетели на всичко и че замърсявайки я, нищо няма да се случи. Напротив. Случва се, дори сега. Промени в климата, и то много резки и специфични, все по-малко дървета и гори, а все повече фабрики, все повече замърсени води и все по-малко живи същества в тях. Пазим ли околната среда, ние опазваме и себе си, и семействата си, изграждайки един сигурен живот на една чиста и имаща от всичко да всеки Земя.

Вижте целия текст...

Автор: Траяна Златкова Латева, Петя Петрова Делчева, VI в клас

Училище: ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково

Опазване на водата, въздуха и почвата: Водата, въздухът и почвата са много важни за човешкия организъм. За да живеем ни трябват вода, въздух и почва. Защо ли? Защото водата я пием, въздуха дишаме, а в почвата растат нещата, които ние ядем.

За да опазим водата, не трябва да изхвърляме отпадъци във водните басейни. Те замърсяват водата и отравят организмите, живеещи в нея. Например: Кой замърсява водата и отравя животните във нея? Човекът. Кой яде животните от отровените води? Човекът. Кой в крайна сметка се отравя? Човекът. Това беше една верига за пример. Не бива също да изливаме отровни течности: бензин, нафта и други. За да опазим въздуха, първо не трябва да изхвърляме отпадъци безразборно. Заводите също го замърсяват, един пример е да се построят специални фабрики, където отпадъците се изгарят и получената топлина да се използва за енергия. Втори пример е в заводите да се сложат специални филтри (в някои има), където да се пречистват газовете и след това се изхвърлят във въздуха. Но това е много пари. Друг голям замърсител е автомобилът. Той изпуска бензин, нафта и други... Тези газове съдържат така наречения въглероден диоксид. Той замърсява. Съществуват коли на ток, но са много скъпи. Един съвет, ако искате да опазите природата чиста: Карайте повече колело!

Замърсителите на водата и въздуха в крайна сметка замърсяват и почвата. От заводите понякога се вдига голям прах. Дъждът го отмива, но къде го отнася? В почвата. Затова пазете водата и въздуха така ще запазите и почвата, и себе си!

Как да опазим водата в природата: Свикнали сме да гледаме на водата като на даденост. Пускаме чешмата и от нея тече чиста питейна вода в изобилие и дори не се замисляме, че някъде по света има хора, които изпитват недостиг и за тях всяка капка е от огромно значение. Всъщност защо да се притесняваме, когато като погледнем Глобуса, който често краси бюрото ни, само 1/3 от планетата ни всъщност е суша, а останалото е вода... Колко много вода!!! А защо тогава непрекъснато се говори, че има недостиг и ще дойде ден, в който ще стане по-ценна и скъпа от златото? Отговорът е съвсем простичък: Само 3 процента от водата на Земята е годна за пиене, а за да оцелее, човечеството има нужда от чиста питейна вода. Същевременно с развитието на индустрията през последните десетилетия, голяма част от източниците на чиста сладка вода са сериозно замърсени.

 • Да поддържаме крановете на чешмите у дома в изправност – една капеща чешма харчи над 70 л вода дневно.
 • Да не изхвърляме отпадъци в тоалетната, защото всяко пускане на водата е 5–6 литра вода, и да сменим старото казанче с ново по-икономично.
 • Да използваме душ, когато се къпем, а не вана.
 • Да използваме смесители с аератори, които смесват водата с въздух и значително намаляват разхода.
 • Нека препаратите, с които почистваме у дома, да са екологични, защото освен че не замърсяваме сериозно водата, която ползваме, запазваме и своето здраве.
 • Ако обичаме студена вода, вместо да източваме чешмата, може просто да държим бутилка вода в хладилника.
 • Да използваме съдомиялна машина, и то само когато я напълним. Така ще спестим 8–10 пъти повече вода, отколкото ако стоим прави до мивката с куп чаши и чинии.
 • Нека не поливаме растенията в двора си никога с чиста питейна вода, а да събираме при възможност дъждовната или може да ползваме пречистена от битовата пречиствателна станция.
 • Забравете за септичната яма и я заменете със съвременна малка пречиствателна станция. Така ще опазите от замърсяване подпочвените води в двора си и ще имате вода за поливане.

Вижте целия текст...

Автор: Мария Делчева, VI г клас

Училище: ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково

Моята идея е да се построят тренировъчни лагери за кучета (училища), където те да се научат да събират отпадъци с муцуните или по-точно със зъбите си. Тези училища трябва да се строят в много и гъсто населени места. Те ще са полезни не само в градовете, но и край брегове на морета, езера, блата и язовири. Няма да е лошо, ако тези училища биват кръщавани на велики дресьори на кучета като Сизър Милан и други. Препоръчани от мен уреди за тренировка са кликерите, нагръдници против дърпане и други. Тези и още други може да намерите в раздел ТРЕНИРОВКА в сайта bg-pet.bg.

Автор: Ива Петкова, Лора Стаматова, VI в клас

Училище: ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково

Представили сме ви макет на угасващата и безжизнена планета Земя. Замислете се защо тя изглежда по този начин! Вие имате ли вина за това? Защо трябва да опазваме нашата планета само един ден в годината? Та тя прави толкова много за нас, без нея съществуването ни е невъзможно.

Целият свят желае да живее в хармоничен, спокоен и чист свят. Всички ние желаем глобалните цели да бъдат изпълнени и сред нас… Все пак хората изискват от своята планета добро здраве и образование. Те също желаят да съществува живот както на земята, така и под водата.

Скъпи читатели, тези цели, които искате да постигнете, не могат да се осъществят, ако не опазвате Земята. Бъдещето ни и бъдещето на цялата ни планета е в нашите ръце! Обичайте я!

Вижте целия текст...

Автор: Симона Красимирова Иванова, VI б клас

Училище: СОУ „Св. Паисий Хилендарски” – Хасково

Природата е всичко това, което ни заобикаля, всяко кътче, което ни прави щастливи. Не могат да се опишат безбройните ѝ поля и равнини, всичките красиви места, дори животните в природата са толкова много, че не могат да се изброят. Когато се намираме в близост до нея, тогава въпросите, възникнали в душата ни, идват и се намира решението им.

Няма кой да замърси околната среда освен нас. Хвърляме боклуци, където ни падне, тъпчем растенията и пръстта под краката ни. Не се замисляме, че тя ни дава прехраната и необходими за здравето ни витамини.

Всички си задаваме въпроса: ,,Как да съхраним природата?” Това е лесно, когато го пожелаем.

Напоследък всички използваме компютри. Ако ги гасим през нощта или когато не ги използваме, ще спестим електроенергия. Рециклирайки отпадъците си, спасяваме почвата от замърсяване. Не трябва да хабим безразборно полезните изкопаеми, за да има и за бъдещите поколения. Спазвайки тези три стъпки, може да постигнем нещо страхотно. Ако всички се мотивираме да го направим, ще имаме по-добър живот. Човекът има възможност, знание и сили да си взаимодейства с природата.

Обичайте природата и я пазете такава, каквато трябва да бъде – чиста и непокътната.

Вижте целия текст...

Автор: Елис Ерджан Халибрям, VI б клас

Училище: СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Хасково

Преди много години в Космоса се появила нашата планета, наречена Земя. Тя е дарена с природни блага. Зелени треви, дървета гиганти. Те се покриват с гирлянди от листа, с които майката природа щедро ги дарява напролет.

Ние самите хора трябва да опазим природата. Да я пазим чиста, защото без нея няма да има живот.

Да засаждаме повече дървета, за да се пречисти въздухът, който е замърсен от автомобили. Да се построяват повече пречиствателни станции. Да се опазват водните басейни. Да се поддържат природните паркове, да се опазват горите. Не трябва да се отсичат горите, защото те пречистват замърсения въздух. За да опазим природата и да я съхраним за нови поколения, трябва да засаждаме повече дървета, отпадъците от човешката дейност трябва да бъдат рециклирани или изхвърляни на подходящи места. Трябва ние хората да открием начин за пречистването на всички замърсени площи и води. Химическите заводи замърсяват водите, въздуха и красивата природа.

Всеки от нас трябва да осъзнае, че без природата животът ни ще бъде пуст, нищожен и празен.

Вижте целия текст...

Автор: Кристиана Тодорова Георгиева, VI а клас

Училище: ОУ „Христо Смирненски” – Хасково

Чудили ли сте се защо въздухът е замърсен, защо рибата от реките и езерата изчезва? Отговорът e в нас самите. Всеки ден съзнателно или несъзнателно изхвърляме боклуци в горите, реките и на още много места. Е, време е за промяна!

Моите идеи за опазване природата на Европа са съвсем скромни. Аз предлагам постепенно да намалим броя на автомобилите, ползващи бензин или дизел, да се увеличи залесяването (Ден на залесяване на Европа, примерно).

Да се рециклира интензивно и на всяка улица да има контейнери за събиране на отпадъците разделно; да не се строят хотели по бреговете на моретата, защото се знае къде отиват биологичните отпадъци от хората; да има повече ВЕЦ-ове, къщите да бъдат със слънчеви колектори и фотоволтаични панели. Да се използва енергията на вятъра, слънцето и водата.

Като едно момиче, бих казала, че и модата е от голямо значение за природата, относно унищожаването на невинни животни и ползването на кожата им в модната индустрия. Трябва да се спре бракониерството; също така да използваме водата РАЗУМНО, защото това е средата, в която се е зародил животът и той не може да съществува без нея. Водата е изворът на живота.

Както казах, скромно е, но пък от сърце! Надявала съм се, откакто се помня, природата да е същата, както от преди милиони години. Дано да стигнем до това подобрение, за което милиони хора мечтаят, макар и да не го изразяват директно като нас – децата!

Вижте целия текст...

Автор: Георги Русев, VI a клас

Училище: ОУ „Христо Смирненски” – Хасково

Природата. Природата е навсякъде около нас. Тя те зарежда с нови сили, кара те да се потопиш в един изцяло нов свят. Природата на Европа е една от най-красивите в света. Има много природни забележителности, морета, реки.

За съжаление обаче някои хора не ги интересува природата на този забележителен континент и изхвърлят отпадъците си в многобройните води, широки равнини и долини. Това води до измиране на рибите в моретата, реките и на много други животни на сушата. И всичко е благодарение на изхвърлените от нас токсични отпадъци. Някои хора изсичат горите, които са белите дробове на Европа, само и само за да спечелят пари. Те не мислят, че като отсичат горите, отсичат както част от света, така и от нас. Защото като се замислим, без гори няма чист въздух, а без него няма и живот. Ако продължаваме да се отнасяме така с удивителната природата на този великолепен континент, скоро той няма да съществува или поне да бъде същият, какъвто е бил.

Не трябва да се държим лошо с нея, защото тя чувства и някога ще ни го върне за всички злини, които сме ѝ причинили.

Най-тъжно е, че си го правим сами. Сами унищожаваме една от най-красивите природи в света. Ние можем и трябва да променим това, защото искам един по-хубав, мирен и спокоен живот за всички нас. Това е един чудесен континент с неземна природа, която е престъпление да не пазим и обичаме. Радвам се, че живея, обграден от такава красота.

Вижте целия текст...

Автор: Елионора Христова Янтекелиева, VI в клас

Училище: ОУ „Христо Смирненски” – Хасково

Човекът изгражда свой свят, който според него е по-красив и по-добър от девствената природа. Той прави много промени, които невинаги се оказват добри за околната среда.

Химическите заводи замърсяват водите, въздуха и природа. Едни от замърсителите на въздуха са автомобилите с вредните газове, които изпускат. Друга вреда, която човекът нанася, е изсичането на дърветата. Избиват се животни, замърсяват се реките и океаните. При строенето на различни обекти голяма част от природата бива разрушавана. Ние трябва да се замислим върху щетите, които нанасяме на природата, и да променим отношение си към околната среда. Трябва да се намали изсичането на дърветата, защото именно те пречистват замърсения въздух. За да опазим природата, трябва да засаждаме повече дървета, да рециклираме отпадъците или да ги изхвърляме на подходящи места. Също така трябва да пречистим замърсените места. Хората по света са длъжни да пазят природата. Всеки човек трябва да си зададе един въпрос: „Какъв би бил животът ни без природа?“

Всеки един от нас трябва да осъзнае, че без нея животът ни ще бъде пуст. Въздухът ще бъде толкова замърсен , че вече няма да бъде прозрачен, а ще е сив и изпълнен с вредни газове, които вредят не само на природата, но и на нас.

Реките ще са изпълнени с вредни боклуци, които ще навредят на водните обитатели, а ние ще изгубим един много ценен природен ресурс. Едва когато това се случи, хората ще разберат колко ценна е природата. Но трябва ли да се стигне дотам, за да осъзнаем, че всеки човек е длъжен да опазва природата?!

Вижте целия текст...

Автор: Ученици от VI клас

Училище: СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Минерални бани

Каква е нашата мечта за по-добра Европа? Към какво се стремят младите и какво искат от света? Това са въпросите, на които всеки желае да знае отговорите, за да може да предостави по-добри условия за живот на поколението.

Големите се интересуват от нашите нужди и проблеми, които обременяват съзнанието ни, и се опитват да помогнат активно в реализацията ни. Всеки млад човек иска да има добро бъдеще, което да му позволи да живее при по-благоприятни условия за живот. Младите хора се нуждаят от увереност, която да ги накара да се противопоставят на условията на средата и да се борят за своето лично щастие. А такъв стимул за прогрес и градация се среща само в семейството. Ако цяла Европа стане едно голямо семейство, нещата ще се променят. Щом всичките страни от континента пожелаят истински да бъдат като едно неделимо цяло, ще придобият по-здрави връзки помежду си. Отделните ѝ членове няма да се отцепват едни от други, а ще търсят опората на останалите. В една такава обществена единица има сплотеност и доверие. Честността и обичта са основите, върху които се гради едно семейство, затова ако европейските страни прекратят политическата вражда, ще могат да се опознаят повече. Ще открият красотите и невероятните особености на всяка от тях. Това ще ги накара да се сближат и да се опознаят. Природата е толкова красива и пленителна, но за жалост понякога ние, хората, сме много несправедливи към нея, като я отрупваме с боклуци. Вместо да се грижим за нея и да я пазим чиста, ние често я пренебрегваме. Не бива да забравяме, че един ден тя ще ни се „отплати“ и тогава ще се замислим, но вече ще е късно. Разхождайки се навън, ако човек си постави за цел да наблюдава минувачите, несъмнено ще забележи, че по-голямата част от тях хвърлят боклуци не в кошчетата, поставени за тази цел, а на най-безразборни места. Често поради човешка немарливост се случват много беди. По телевизията съобщават за пожари, в които загиват много дървета, поради един незагасен фас, или за поголовно изсичане на горите. Не се замисляме, че трябва и да засаждаме нови, а не само да унищожаваме. Това трябва да приключи. Необходимо е да се замислим за своето поведение. Ние трябва да пазим тази наша китна природа чиста, а не да я замърсяваме. Опазването на природата означава опазване на дома ни, следователно на нас самите. Природата (в това число Земята) може да съществува без нас, но ние без нея – не. Ако се грижим за чистотата, то ние пазим самите себе си. Продължавайки така, един ден може да се озовем без най-ценното за нас – кислород.

Природата създава условия за развитие на поколенията и благоприятства устройването им за в бъдеще. Естествено, че за да имаме успех, ние, младите хора – наследниците на България, сме длъжни да дадем всички сили и възможности за нашето настояще. Усърдният труд и работа за опазването на природата, която се изисква от нас, допринасят само и единствено за по-доброто ни. Ние сме умни, съвестни и сърдечни личности. Искаме да постигнем поставените си цели и да достигнем идеалите си, но затова ни е необходима среда, в която да ги реализираме. Не сме от хората, които биха се отказали пред трудностите, защото разчитаме много на уменията и познанията си. Сблъсъкът с неприятностите само калява нашите характери, но в общи линии се опитваме да бъдем добри, целенасочени и устремени напред. Имаме още много път пред себе си и искаме той да ни дари с чувство на отговорност, познания, самоувереност и уважение един към друг, за да не бъде изминат напразно и да бъде пропилян.

Вижте целия текст...

Автор: Кати Тодорова, VII клас

Училище: СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Минерални бани

Когато бях малка, за мен Европа бе неясно понятие. По-късно в часовете по география разбрах, че Европа е един от седемте континента с умерен климат и богата история. После все по-често чувах по новините, че Европа е една заветна цел и идеал. Така се обърках. Какво точно е Европа? Все още не знам, но Европа е нещо хубаво.

Сега вече България е член на Европейския съюз, присъединихме се и сбъднахме мечтите на много хора. Всички отново очакваме с надежда много скорошната промяна към нещо по-добро. Дали го заслужаваме? И докато политиците преценяват плюсовете и минусите от членството на България в Европейския съюз, а хората от селата протестират срещу нововъведения акциз върху ракията, аз реших да погледна на Европа по друг начин. Защото Европа – за мен това звучи гордо, Европа – това е България, това са всички хора, които са свободни да избират какво да правят с живота си и могат да поемат последствията от грешките си. Европа – това е място за теб и мен, за нас и вас.

Искам, когато гледам новините, да не чувам, че България отново е на едно от първите места по изсичане на горите. Сега Европа е една голяма държава и всички граждани разполагат с обширно пространство без граници. Обидно ми е хората от другите страни да свързват страната ми само с грешки. Защото аз не се отнасям с другите с предубеждения и не искам и те да ме съдят така. Желая България да е известна с красотата си и с богатата си природа. Ще мине много време, докато това стане реалност. Но ако всички заедно се грижим за природата, ще успеем.

Чух, че в Европа всичко е чисто и Европейският съюз се бори за опазването на околната среда. Тук малко се натъжих, защото все по-често виждам изсечени горички и носещи се по течението на реките боклуци. Или някои „културни“ хора са оставили боклука си извън контейнера. Но това също ще се оправи и вярвам, че ще стане скоро. Вярвам, че всеки ще си зададе въпроса: „Не е ли по-добре да виждаме красотата на природата?“ И когато това стане, ние ще живеем по-добре. Но моите очаквания често са мамени от лъжливи обещания. Не само ние, но и държавата трябва да направи необходимото, а именно – за нарушителите да има глоби. Но ми се струва, че скоро и това ще приключи. Все пак трябва да бъдем оптимисти с надеждата, че вече и България е Европа.

В рамките на Европейския съюз има много народности, много култури, езици. Но като спазва своята национална идентичност, всяка държава се оказва пряко свързана с другите. И това ми харесва. Не напразно и лозунгът на Европейския съюз е „Единство в многообразието“. Хората, макар и различни, трябва да се обединят. А обединението в България може да е трудно, но само от нас зависи дали ще можем да преодолеем предстоящите трудности. Европа – това е част от пътя, който всички ние трябва да изминем. Затова Европа трябва да влезе в нас със своите ценности и идеали. И тогава ще се приближим до бленуваното щастие. Заедно ние ще достигнем и до по-доброто бъдеще, което заслужаваме.

Вижте целия текст...

II възрастова група: ученици от IX до XII клас

Автор: Добромир Здравков Зафиров, IX б клас

Училище: ЕГ „Д-р Иван Богоров“ – гр. Димитровград

„Хубава е нашата Пирин планина!” – казва Вазов в свой пътепис. „Обичам те, мое отечество!” – възкликва Каравелов. Защо според вас тези именити българи се отнасят така към Родината си? Заради природата, естествено! Природата, която волно или неволно е замърсявана от не осъзнаващото се население.

За да спрем това, има кампании като тази на БТВ „Да изчистим България за един ден”. Но това не е достатъчно! Ние сами трябва да приемем идеята за чиста природа. И това да не бъде само за една кампания. Гордостта на страната ни – еделвайсът, планините, вековните дъбове са скрити зад купчини боклук. Приятна гледка ли е да виждаме торби по клоните на тези дъбове? Приятна гледка ли е да приседнем по планинските ливади до обелки от банан? За реките пък да не говорим. Една пълноводна река се е превърнала в отходен канал. По нея плуват всякакви хартийки, бутилки, даже отровни вещества като торове и химикали. А организмите там? Те нали се нуждаят от добър живот, от чист дом, където да живеят децата им? Същото виждаме и в Черно море. Какво излиза? Отивам на Златни пясъци, за да се къпя в мръсотиите на хората и на „Нефтохим”. И това ми било чисто море! Въздухът също е замърсен. Това се дължи на много заводи и цехове. А за какво са сложени кошчетата за боклук в градовете? За красота ли? Не може ли всички боклуци от природата да е изхвърлят там? Явно не!

Замислете се, българи! Какво завещаваме на поколенията след нас – прах, мръсотии и тонове боклук. За мен е потресаваща гледката – тор, близо до дърво в Пирин. Очевидец бях и на нещо още по-лошо – торбички „цъфтят” по дърветата в село Добрич, а добричани сигурно го приемат за нещо нормално. Лошото е, че тази гледка е присъща и за природата на Европа като цяло.

Хора, ние унищожаваме белите дробове на планетата! Не мислите ли, че превърнахме Европа в сметище? Нашата флора и фауна се губят постепенно! Осъзнайте се! Искам аз и моите родители, моите близки, моите деца и техните деца да видят ясното небе и сините незабравки в тревата, да се плискат в бистрите води на реката и да дишат чистия въздух, който майката природа ни дава.

Нека заедно се борим за нея, нека я съхраним!

Вижте целия текст...

Предстоящи събития и обяви

ТехСуп България предлага дарение на хостинг за младежки неправителствени организации

Младежки неправителствени организации от цялата страна могат да получат като дарение хостинг от най-голямата и бързоразвиваща се хостинг компания у нас - СуперХостинг.БГ. Дарението се осъществява чрез платформата за технологични дарения ТехСуп България, управлявана от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.

СуперХостинг.БГ. е първият местен и изключително ценен партньор на дарителската платформа. Компанията ще предостави като начало ограничен брой от най-високия си план на споделен хостинг - СуперХостинг, както и един нов или трансфериран домейн от областите .com, .net, .org, .eu, .info или .biz за период от една година. Предложението се отнася само за младежки неправителствени организации, реализиращи обществено значими проекти.

Дарението на хостинг ще подкрепи младежките организации да представят своите инициативи в интернет, разполагайки със сигурно и надеждно пространство за онлайн проектите си. Компанията подкрепя младежките неправителствени организации като осигурява най-високия план на споделен хостинг със следните параметри: Неограничен трафик, 150 GB пространство, SSD за MySQL, неограничен брой пощи и Memcached. Пазарната стойност на услугата е 429 лв. Домейнът ще позволи на организациите да регистрират желаното от тях име, чрез което да се позиционират онлайн.

Ако сте младежка неправителствена организация, която иска да представи своята кауза онлайн, регистрирайте се на платформата https://www.techsoup.bg/ и кандидатствайте за безплатен хостинг. Изпратените кандидатури ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от представители на СуперХостинг.БГ и ТехСуп.

Техсуп България съществува у нас от 2009 година, благодарение на партньорството между Фондация „Работилница за граждански инициативи" и базираната в Сан Франциско организация ТехСуп Глобъл. Сътрудничеството на двете организации дава възможност на българските организации да получават като дарение лицензиран висококачествен софтуер и така не само да повишат качеството на административната си работа, но и да насочват спестените административни ресурси към работа с преки ползватели. От 2009 г. насам повече от 308 български неправителствени организации са получили дарение на лицензирани софтуерни продукти, чиято пазарна стойност е почти 900 000 щатски долара.

Вижте целия текст...

Възможности за финансиране и обучения

ПРОГРАМА „ЕВРОПА ЗА ГРАЖДАНИТЕ“ 2014 — 2020 Г.

Програма „Европа за гражданите“ за периода 2014–2020 г., е важен инструмент, чиято цел е 500-те милиона жители на Европейския съюз да получат по-активна роля в развитието на ЕС. Чрез финансиране на схеми и дейности, в които гражданите могат да участват, програмата популяризира общата история и споделените ценности на Европа и насърчава чувството на ангажираност по отношение на развитието на ЕС.

За програма „Европа за гражданите“ ще бъде разпределен бюджет в размер на 185 468 000 евро за периода 2014–2020 г.

Общите цели на програмата са следните:

 • Да допринесе за разбирането на гражданите за ЕС, за неговата история и неговото многообразие;
 • Да насърчава европейското гражданство и да подобрява условията за гражданско и демократично участие на ниво ЕС.

Годишни приоритети на програмата „Европа за гражданите“:

 • Равен достъп

Програма „Европа за гражданите“ трябва да бъде достъпна за всички европейски граждани, без никаква форма на дискриминация, основаваща се на пол, раса или етнически произход, религия или убеждения, увреждане, възраст и сексуална ориентация.

 • Транснационално и местно измерение

Европейското гражданство може да се усети най-добре в среда, която надхвърля националното измерение. Темата на проекта може да бъде транснационална, ако се потърси решение на даден въпрос от европейска гледна точка или се сравнят по критичен начин различни национални гледни точки.

 • Междукултурен диалог

Програма „Европа за гражданите“ работи за сближаване на европейски граждани от различни националности и говорещи различни езици, като им предоставя възможност да участват в общи дейности. Участието в такъв проект следва да доведе до по-добро разбиране за богатството на културната и езиковата среда в Европа.

 • Доброволческата дейност — израз на активното европейско гражданство

Доброволческата дейност е съществен елемент от активната гражданска позиция: отдавайки от своето време в полза на другите, доброволците служат на своята общност и имат активна обществена роля. В рамките на настоящата програма се отделя особено внимание на насърчаването на доброволческата дейност.

Структура на програма „Европа за гражданите“ и видове безвъзмездни средства:

Програмата се изпълнява по две направления и едно хоризонтално действие:

 • Направление 1: Европейска памет за миналото: постигане на по-добро разбиране за миналото, общата история, общите ценности и целта на Съюза.
 • Направление 2: Демократична ангажираност и гражданско участие: насърчаване на участието на гражданите в демократичния процес и гражданското общество на ниво ЕС.

Мерките по това направление са следните:

Крайни срокове за подаване на заявленията:

Направление 1. Европейска памет за миналото1 март 2016

Направление 2. Демократична ангажираност и гражданско участие

Мярка Побратимяване на градове1 март 2016, 1 септември 2016

Мярка Мрежи от градове1 март 2016, 1 септември 2016

Мярка Проекти на гражданското общество1 март 2016

Бюджет на програмата

Програмата разполага с общ бюджет в размер на 185 468 000 евро за седемгодишния период (2014–2020 г.) и се финансира по бюджетен ред 16 02 01 от бюджета на Съюза.

Процедура за подаване на заявления

Стъпка 1: Регистрация на организациите

За да подадат заявление, заявителите и всички организации, които ще участват в проекта, трябва да впишат своя идентификационен код на участника във формуляра на заявлението.

 • Формуляр за правен субект
 • Формуляр за финансова идентификация

Стъпка 2: Създаване и попълване на електронния формуляр за заявления eForm

 • Попълване на формуляр и мерки: клетвена декларация.
 • За да бъде подадено успешно дадено заявление, то ТРЯБВА да съдържа номера на подаване, който се регистрира автоматично при неговото подаване.

Важно: Заявления, подадени на хартиен носител по пощата, по факс или по електронна поща НЯМА да бъдат приемани за разглеждане.

Процедура за подбор

Отпускането на безвъзмездни средства от Европейския съюз се извършва в съответствие с принципите на прозрачност, равно третиране и недискриминация.

 • Критерии за допустимост за всички направления

– Заявителите и партньорите трябва да са публични органи или организации с нестопанска цел, имащи правосубектност и установени в една от държавите, участващи в програмата. Трябва да участва най-малко една държава членка на ЕС.

Повече информация можете да получите в:

https://eacea.ec.europa.eu/sites/eacea-site/files/COMM-2013-00367-00-00-BG-TRA-00.pdf.

Вижте целия текст...

BG16RFOP002-3.001 „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” – Управляващ орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 3 „Енергийна и ресурсна ефективност“, Инвестиционен приоритет 3.1 „Енергийни технологии и енергийна ефективност”, Специфична цел 3.1. “Намаляване на енергийната интензивност на икономиката” като ОБЯВЯВА процедура на подбор на проекти: № BG16RFOP002-3.001 „Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“

Основната цел на процедурата е предоставяне на фокусирана подкрепа на българските малки и средни предприятия за насърчаване изпълнението на мерки за енергийна ефективност с цел постигане на устойчив растеж и конкурентоспособност на икономиката.

Приложимият режим на държавна/минимална помощ е, както следва:

По Елемент А „Инвестиции“ кандидатите по процедурата могат да избират между ЕДИН от приложимите режими на държавна помощ:

1) Регионална инвестиционна помощ съгласно чл. 13 и чл. 14 от Регламент (ЕС) № 651/2014 на Комисията от 17 юни 2014 година за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар в приложение на членове 107 и 108 от Договора (OB L 187/26.06.2014).

или

2) Инвестиционни помощи за мерки за повишаване на енергийната ефективност съгласно чл. 38 от Регламент (ЕС) № 651/2014 на Комисията от 17 юни 2014

или

3) Помощ „de minimis” съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 г. относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функциониране на Европейския съюз към помощта „de minimis“.

По Елемент Б „Услуги“ приложимият режим е помощ „de minimis“ съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 г.

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектите следва да се изпълняват на територията на Република България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 176 024 700 лв. (90 000 000 евро).

Допустими за финансиране са следните дейности:

Елемент А „Инвестиции“

 • Инвестиции за изпълнение на мерки за енергийна ефективност, включени в обследване за енергийна ефективност, извършено от лица, вписани в регистъра по чл. 60, ал. 1 от ЗЕЕ; и
 • ВСЯКА от предвидените за изпълнение дейности по Елемент А следва да е с потвърден ефект енергийни спестявания от минимум 5% за съответната мярка съгласно обследването за енергийна ефективност.

Елемент Б „Услуги“:

 • Придобиване на инвестиционен проект по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ), свързан с и необходим за изпълнението на проекта;
 • Консултантски услуги за въвеждане и сертифициране на системи за енергиен мениджмънт в предприятията, вкл. съгласно изискванията на стандарт БДС EN ISO 50001 (Energy Management Systems)/EN ISO 50001;
 • Извършване на енергиен одит по образец („обследване за енергийна ефективност”) от лице, вписано в публичния регистри по чл. 60, ал. 1 от Закона за енергийната ефективност;
 • Закупуване на материали, които са пряко свързани с изпълнението на дейностите, включени в Елемент А;
 • Публичност и визуализация;
 • Одит на проекта.

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва по изцяло електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти:

Адрес на електронна поща: energy_sme@mi.government.bg

Не могат да се дават разяснения, които съдържат становище относно качеството на конкретно проектно предложение. Няма да бъдат предоставяни отговори на въпроси, зададени по телефона. Няма да бъдат изпращани индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси.

Пълният пакет документи по процедурата (Условията за кандидатстване, Условията за изпълнение и приложенията към тях) е публикуван на интернет адреса на оперативната програма: www.opcompetitiveness.bg, както и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Европейските структурни и инвестиционни фондове: www.eufunds.bg.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 19.00 часа на 12. 10. 2016 г.

Вижте целия текст...

Програма за заетост и социална иновации (EASI)

Европейският съюз очаква предложения за своята програма за заетост и социална иновации (EASI) за периода 2014–2020 г.

Поканата се състои от четири направления в съответствие с годишната работна програма за безвъзмездни средства и обществени поръчки за EaSI 2016:

 • Първото направление ще подкрепя трансгранични партньорства за изпълнение на целите на EURES;
 • Второто направление ще развива нови форми на сътрудничество за интеграция на пазара на труда в трансграничните региони;
 • Третото направление ще се стреми да улесни мобилността на работната сила между Европейския съюз и страните от ЕИП, както и да подпомага изпълнението и експлоатацията на мрежата EURES в страните от ЕИП;
 • Четвъртото направление ще подкрепя по-тясно сътрудничество на членовете на EURES със социалните партньори.
  • Общият бюджет, предназначен за съфинансирането от ЕС на проекти по настоящата покана, възлиза на 4 650 000 евро.

   http://ec.europa.eu/social/main.jsp…

Вижте целия текст...

Стартира процедура на подбор на проекти: „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП“

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17:30 часа на 15.08.2016 г.

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” – Управляващ орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020, кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП“, Инвестиционен приоритет 2.2 „Капацитет за растеж на МСП”, Специфична цел 2.2.: Повишаване на производителността и експортния потенциал на българските МСП като ОБЯВЯВА процедура на подбор на проекти: № BG16RFOP002-2.002 „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП“.

Основната цел на процедурата е развитие на управленския капацитет и растеж на малките и средни предприятия (МСП) в България чрез подкрепа за специализирани услуги и насърчаване използването на информационни и комуникационни технологии и услуги.

Приложимият режим на държавна/минимална помощ е „de minimis“ съгласно Регламент (ЕС) № 1407/2013.

Допустими за финансиране са следните дейности:

I. Дейности за развитие и укрепване на управленския капацитет на предприятията, в т. ч.:

 • Въвеждане и сертифициране на системи за управление в съответствие с изискванията на национални/ европейски/ международни стандарти;
 • Постигане на съответствие на продукти с национални/ европейски/ международни стандарти;
 • Внедряване и сертифициране на добри производствени практики;
 • Ре-сертификация на системите за управление;
 • Реинженеринг на процесите в предприятията;
 • Представяне пред потенциални инвеститори и участие на капиталовите пазари в страната и чужбина.

II. Дейности за насърчаване използването на информационни и комуникационни технологии и услуги:

 • Дейности за услуги за разработване и въвеждане на ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията;
 • Дейности за придобиване и въвеждане на ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията;
 • Дейности за инвестиции в ново оборудване и/или специализирани софтуерни приложения, допринасящ/и за въвеждането на ИКТ базирани софтуери за управление на бизнес процесите в предприятията;
 • Дейности за услуги по използването на софтуер за управленски системи като услуга - SaaS (Software as a service);
 • Дейности за услуги за „колокация“ на сървъри.

III. Дейности за визуализация на проекта:

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва по изцяло електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) единствено с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти:

Адрес на електронна поща: sme_mcapacity@mi.government.bg

Не могат да се дават разяснения, които съдържат становище относно качеството на конкретно проектно предложение. Няма да бъдат предоставяни отговори на въпроси, зададени по телефона. Няма да бъдат изпращани индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси.

Пълният пакет документи по процедурата (Условията за кандидатстване, Условията за изпълнение и приложенията към тях) е публикуван на интернет адреса на оперативната програма: www.opcompetitiveness.bg, както и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Европейските структурни и инвестиционни фондове: www.eufunds.bg.

Вижте целия текст...

COST Action proposal

Краен срок: 1 декември 2016 г.

Поканата е отворена за идеи във всички области на науката и технологиите, включително хуманитарни и социални науки. Мулти- и интердисциплинарни предложения се насърчават.

Насърчават се предложения за дейности, които допринасят за научния, технологичния, икономическия, културния и обществения напредък на знанието и развитието на Европа.

COST финансира паневропейски мрежи от учени и изследователи във всички области на науката и технологиите. Тези мрежи, наречени "COST Actions", насърчават международната координация на национално финансирани научни изследвания. COST не финансира самите научни изследвания, но осигурява подкрепа за дейности в мрежи.

Повече информация можете да получите на сайта: http://www.cost.eu/participate/open_call

Вижте целия текст...

TimeHeroes Микрофонд

Срок за кандидатстване: от първо до последно число на всеки месец

Микрофондът на TimeHeroes е паричен фонд, който подпомага провеждането на доброволчески мисии в България. Някои от най-страхотните доброволчески инициативи са на малки организации, неформални групи и активни граждани, които имат огромен ентусиазъм, но не разполагат с финансови ресурси. Ние се стремим да ги подкрепим, като предоставяме малки суми за покриване на основни разходи, необходими за провеждане на мисиите като материали, транспорт и т.н. Ако си организатор, можеш да кандидатстваш, като изпратиш следната информация на hello@timeheroes.org:

 • официалните данни на организатора (име, БУЛСТАТ, представители, адрес и пр.);
 • детайлно описание на инициативата - какво ще се прави, кои са бенефициентите на инициативата, времеви план и т.н.;
 • детайлен бюджет, за който се кандидатства към Микрофонда на TimeHeroes.org (сумата трябва да е между 50 и 400 лв.);
 • други източници на финансиране, с които организаторът разполага за конкретната инициатива;
 • номер на банкова сметка (IBAN), който да ползваме за евентуалното дарение.

Микрофондът се попълва чрез дарения от физически и юридически лица.

Ако и ти вярваш в силата на малките геройства, включи се в Микрофонда с дарение на сума по твой избор.

Повече информация можете да получите на сайта: https://timeheroes.org/bg/fund/.

Вижте целия текст...

Намерете ни във

Анкета

От каква информация за Европейския съюз имате нужда?

Европейски структури и институции

Европейски политики

Човешки права

Трудови права

Финансиращи програми

Събития от европейско значение

Конкурси и състезания

Образование и стаж

Друго

Бюлетин

Вашето име:

Посещения на сайта

 ТекущПредишен
За деня:187
За седмицата:365600
За месеца:14352672
Общо:110742
Вашият IP: 44.192.253.106