Добре дошли в сайта на Европа Директно Хасково!

Посетете още

Електронен бюлетин на
Информационен център "Европа Директно - Хасково"
Брой 6 / 12.2015 г.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Приемаща организация - Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“ – Хасково.


За да публикуваме Ваши новини и/или обяви в електронния бюлетин, изпратете ги на europedirect_haskovo@abv.bg

Можете да се включите или изключите от списъка на абонатите на електронния бюлетин на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Минали броеве на Eлектронния седмичник можете да прегледате на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Новини от Европа

Акценти от работата на Европейския парламент

Детската бедност в Европа: ЕП изисква повече мерки относно проблема

Дял на децата, изложени на риск от бедност в страните от ЕС

Бедността е ежедневна реалност за твърде много деца в Европа – над една четвърт от малолетните в целия ЕС са изложени на риск от изпадане в бедност, в България делът на тези деца е над 45%. На 24 ноември Европейският парламент прие доклад, приканващ страните-членки да положат повече усилия в борбата с детската бедност и социалното неравенство. Текстът бе гласуван с 569 гласа за, 77 гласа против, а 49 депутати се въздържаха.

Според Конвенцията на ООН за правата на детето на всички деца трябва да бъдат гарантирани правото на обучение, достъпът до здравеопазване, правото на подслон, свободно време и адекватно хранене. На практика нещата изглеждат много различно. Според Евростат през 2014 г. около 26 млн. души на възраст под 18 години са били заплашени от бедност и социално изключване. Това представлява 27,7% от децата в ЕС.

Най-лоша е ситуацията в Румъния (делът на децата, изложени на риск от бедност, е 51%), България (45,2%) и Унгария (41,4%), а най-нисък е рискът за децата в Дания (14,5%), Финландия (15,6%) и Швеция (16,7%).

Проблемът с недохранването сред децата също се разраства. Според УНИЦЕФ в Естония, Гърция и Италия делът на децата, които не могат да си позволят да ядат месо или риба всеки втори ден, се е удвоил от началото на кризата през 2008 г.

Различните лица на детската бедност

Бедността не е само въпрос на пари. Освен неспособността за посрещане на основни нужди на децата като храна, облекло и подслон, тя е свързана и със социалната изолация и липсата на достъп до здравеопазване и образование.

Децата, живеещи само с един родител, особено със самотни майки, са изложени на по-голям риск от изпадане в бедност.

Докладът на ЕП

Депутатите в Европейския парламент приеха резолюция във вторник, която настоява децата да бъдат приоритет в политиката на страните-членки. Те също така препоръчаха на правителствата на страните в ЕС да гарантират на всички деца достъп до безплатно, приобщаващо и качествено обществено образование във всяка възраст.

Според авторката на доклада Инеш Крищина Зубер (ЕОЛ/СЗЛ, Португалия) „политиката на икономии създаде настоящата ситуация, а тя продължава да се влошава“. Тя призовава страните в ЕС да осигурят „достъп до образование, здравеопазване и социално осигуряване на децата и техните семейства“ и да „вземат мерки срещу безработицата, да подобрят сигурността на работните места и да насърчават изграждането на родителски социално-образователни мрежи, балансираното хранене и адекватна политика за настаняване.“

Вижте целия текст...

Свободата на изразяване е поставена под натиск навсякъде по света

Свободата на изразяване е заплашена не само в страните, за които често излизат доклади и които са давани за пример за нарушаване на свободата на словото, а навсякъде по света, включително в държави, които са начело в класациите по този показател. Това би могло да се промени чрез солидарност и активна работа от страна на журналистите, помощ от страна на организации като „Репортери без граници“ и адекватни законодателни механизми. Това бяха част от тезите, обсъдени на кръглата маса на тема „Наградата „Сахаров“ на ЕП и рисковете пред свободата на изразяване“ на 19 ноември, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България в сътрудничество с Асоциацията на европейските журналисти – България и Съюза на българските журналисти и със специалното участие на Александра Жьонест от „Репортери без граници“.

Според г-жа Жьонест тазгодишният носител на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта – саудитският блогър Раиф Бадауи – е показателен пример за ситуацията със свободното слово в Саудитска Арабия, но и на все повече точки по света. По думите ѝ в половината страни по света журналисти са преследвани по религиозни причини, нарастват и случаите на концентрация на медии в ръцете на ограничен кръг от хора, като през последните години това важи и за държави, които по принцип са били пример за свободата на изразяване като Финландия, Холандия и Дания.

Жьонест, която е ръководител на наскоро откритото представителство на „Репортери без граници“ в Брюксел, припомни, че България в момента е на последно място сред страните от Европейския съюз в годишния Индекс на свободата на пресата за 2015 г. на организацията. Сред причините за това са протестите през последните години и натискът на властите върху журналисти. Това ясно е проличало и при банковата криза, когато държавни банкови регулатори са подлагали на натиск медии да разкриват източниците си на информация. Експертът посочи като проблем и концентрацията на медиите и неясната собственост, като отбеляза, че с подобни практики се сблъскват журналисти и в други държави членки на ЕС.

Представители на българските медии застъпиха тезата, че българските власти носят своята отговорност за състоянието на медийната сфера и свободата на словото в България. Според Снежана Тодорова, председател на СБЖ, българската държава тотално абдикира от отговорността за положението на медиите. Част от мерките за подобряване на свободата на изразяване според нея са законови промени, налагане на колективни договори за журналистите, осветляване на медийната собственост.

Председателят на АЕЖ – България Кристина Христова от своя страна посочи, че голяма част от управляващите възприемат медиите като патерици, от които се възползват, и това е една от основните причини държавата да не прави нищо за подобряване на медийната среда в страната. По думите ѝ българските журналисти трябва да се обединят и да положат заедно усилия, за да се справят с проблемите в сектора.

Активно участие в дискусията взеха гости от публиката, които освен темата за свободата на изразяване в България засегнаха въпроси за медиите в Азербайджан и Украйна, за европейската Гражданска инициатива за медиен плурализъм, както и за отношението на гражданите към журналистите.

Вижте целия текст...

Кристалина Георгиева: 100 млн. евро за български проекти по плана Юнкер

Интервю за Милена Милотинова, Брюксел 1

„До края на тази година 50 млрд. евро влизат в европейската икономика по плана Юнкер. От тях 100 милиона отиват в България,“ заяви в интервю пред Милена Милотинова в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria ON AIR заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева.

„Създадохме кредитна линия за малки и средни предприятия. Надяваме се, че около 1000 предприятия ще могат да се възползват от нея. И това, което е чудесно, е, че вече 150 кандидатстват и са в процес на получаване на финансиране, което е при много добри условия,“ обясни комисар Георгиева. „Аз много се надявам, че това е първият проект от много, които ще потекат към България,“ каза тя.

По отношение на плана Юнкер, чиято цел е да генерира 315 млрд. евро инвестиции в европейската икономика, комисар Георгиева още веднъж подчерта, че това не е план, който финансира публични инвестиции.

„Целта тук е да се събудят парите, които спят в банките - частните инвестиции. Затова за България е важно да кандидатства с проекти, които са привлекателни за частния сектор, да ангажира частния сектор. Програмата за саниране определено е привлекателна, надявам се, че там ще има резултати по плана Юнкер, също и по някои от транспортните проекти. Стига, разбира се, да има възвращаемост по тях. Нека си го кажем направо - селски пътища няма да можем да построим с плана Юнкер, но голяма инфраструктура, която може да има възвращаемост – да,“ заяви Кристалина Георгиева.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/economy/2015-11-29/kristalina-georgieva-100-mln-evro-mogat-da-poluchat-balgarskite-proekti-po-plana-yunker

Вижте целия текст...

Работа в Европейския съюз – практически съвети

„Работа в ЕС” – не само в евроинституциите. „Европейски институции” – не само ЕК, ЕП и Съветът.

По необясними причини в България, като стане дума за работа в ЕС, едва ли не се разбира само работа в европейските институции. А под Европейски институции се имат предвид само основните, а именно Комисията, Съветът и Парламентът. От време на време някой може да се сети за Сметната палата или Съда на Европейските общности и това е. Обявите за работа в европейските институции се публикуват на сайта на Европейската служба за подбор на персонала EPSO на английски, френски и немски език. В рубриката на портал Европа “Конкурси” може да видите обявите и на български език, възможно най-скоро след тяхното излизане.

Всъщност ЕС има и агенции, финансови и консултативни органи, където също е престижно да се работи. Разлика в заплатите между тези институции няма, например за асистентите (AST3) стартовата заплата е 3.134,02 €, независимо дали работиш в Европейската Комисия, или в Агенцията за растителните видове. Общото в повечето обяви за работа на институциите на ЕС е, че се изисква владеенето на поне два от официалните езици на ЕС и гражданство в една от страните-членки на ЕС. Актуални конкурси за работа в момента има в Европейската агенция за авиационна безопасност, тях също може да видите в рубриката “Конкурси”.

Необятният трудов пазар на страните-членки

Освен европейски институции обаче най-вече има европейски държави, а техния трудов пазар е огромен. Днес в Европейския портал за професионална мобилност (EURES) има 1 566 738 вакантни места, които очакват някой да ги заеме. Това са предложения за работа, направени както от микро- и малки предприятия, така и от международни корпорации. Възможностите са безкрайно много.

Европейските служби по заетостта представляват мрежа за сътрудничество, създадена, за да се улесни свободното движение на работна ръка в рамките на Европейското икономическо пространство, включително Швейцария. Партньори в мрежата са обществените ведомства по труда, синдикати и организации на работодателите. Мрежата се координира от Европейската комисия.

Като изберете “Търсене на работа”, имате достъп до вакантни работни места в 31 европейски страни, актуализирани в реално време.

Регистрирайки се безплатно в “Моят EURES” за търсещи работа, можете да създадете Вашата автобиография и тя да стане достъпна за регистрираните работодатели и за съветниците на EURES, които подпомагат работодателите да намерят подходящи кандидати.

Ако искате персонализиран в по-голяма степен съвет, можете да се свържете с местното или регионалното бюро по труда, което обикновено има съветник на EURES, специализиран във въпросите на трудовата мобилност. Те имат достъп до определен обхват от информационни инструменти и могат да дадат съвет по много практически, юридически и административни въпроси, имащи отношение към намирането и приемането на работа в чужбина. Можете да откриете вашия съветник на EURES като кликнете на “Контакт със съветник на EURES”.

България

На сайта на Агенцията по заетостта може да видите условията и реда за кандидатстване за работа в чужбина чрез посредничеството на Агенцията по заетостта по силата на сключени международни договори, спогодби и споразумения за заетост. На същия сайт се публикуват и актуални оферти за работа в чужбина.

Мобилността

За да се улесни мобилността на гражданите на държавите членки на Европейския съюз е изградена и въведена Обща система взаимно признаване на професионалните квалификации в страните-членки на ЕС. Както писа Портал Европа, предстои Народното събрание да гласува на второ четене Закона за признаване на професионални квалификации, който вече е одобрен на първо четене. Проектът е изготвен от експерти от 7 ведомства и одобрен от МС в края на септември. Идеята е чрез приемането на този закон, да се постигне цялостно хармонизиране на българското законодателство с европейското право в тази област, най-вече с Директива 2005/36/ЕО на ЕП и Съвета относно признаването на професионални квалификации, изменена и допълнена от Директива 2006/100/ЕО.

Списъкът на регулираните професии се приема с решение на МС.

Списъкът на регулираните професии в България може да бъде видян на сайта на Националния център за информация и документация към МОН.

Списъкът на регулираните професии в ЕС е видим на сайта на Еврокомисията.

А тук можете да видите списъка на регулираните професии по държави-членки на ЕС.

На трудовия пазар в ЕС има хиляди възможности. На сайтовете на EPSO и на EURES всеки ден излизат стотици обяви за работа в европейски институции и частни компании. А в рубриката на портал Европа “Конкурси” може да следите за най-новите обяви за работа, идващи от европейските институции.

Екипът на Европа Директно и неговите партньори пожелават успех на всички, които търсят начин да се реализират професионално на трудовия пазар в Европейския съюз!

Вижте целия текст...

Възможности за работа и стаж в европейските институции и изпълнителни агенции

Екипът на евродепутата Светослав Малинов публикува цялостен списък на най-интересните и актуални предложения за работа и стаж в рамките на институциите на ЕС и неговите изпълнителни агенции. Материалът съдържа голям брой свободни позиции за постоянна работа, временно назначение, както и редица възможности за стажантски програми в цяла Европа. Търсят се специалисти с различна квалификация и разнообразен професионален опит – юристи, икономисти, хуманитаристи, експерти в информационни технологии, технически науки и т.н.

Информацията е изключително полезна за студенти, млади професионалисти, както и специалисти от всякакви сфери на различна възраст. Ако желаете, можете да разпространите този списък и сред Ваши близки и познати, които биха имали интерес в подобни възможности.

Вижте пълния списък тук:

➤ Позиции в Европейската комисия

1/ Европейската комисия търси да назначи на договор служители с общ профил в своите структури (с изключение на делегациите, постоянните представителства, агенциите и офисите).

При въпроси се обръщайте към: HR-COM-CA-Selection-2013@ec.europa.eu

Няма краен срок за кандидатстване.

http://europa.eu/epso/apply/jobs/temp/index_en.htm#chapter1

2/ Европейската комисия предлага стажантски позиции от октомври 2016 до февруари 2017.

Подаването на формуляри за кандидатстване ще продължи от 4 януари 2016, 12 ч. по обяд централноевропейско време до 29 януари, 12 ч. по обяд централноевропейско време.

Следете тук: http://ec.europa.eu/stages/

3/ Съвместният изследователски център към Европейската комисия (Joint Research Centre) е обявил прием на кандидатури за стажанти в Института за защита и сигурност на гражданите и в Института за околна среда и устойчивост.

http://recruitment.jrc.ec.europa.eu/?type=TR

За други позиции в службата за вътрешни изследвания на ЕК, посетете https://ec.europa.eu/jrc/en/working-with-us/jobs/vacancies

➤ Стаж в Европейския парламент

Кандидатстването за платен административен стаж в ЕП за есенния период, който се провежда от 1 октомври 2016 до 28/29 февруари 2017, предстои. Платформата за подаване на кандидатури ще бъде отворена от 15 март до 15 май 2016.

За повече информация вижте това видео и информацията на сайта на ЕП:

http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/en/20150201PVL00047/Traineeships

➤ Позиции в Комитета на регионите

1/ Комитетът на регионите набира кандидати за платени стажове за есенната сесия (между 16 септември 2016 и 15 февруари 2017) в Брюксел.

Кандидатите трябва да са граждани на държава-членка или на кандидат-членка, да са завършили поне първия цикъл от академичното си обучение, да имат задълбочени знания по един от официалните езици на ЕС и задоволителни знания по френски или английски език.

Краен срок на кандидатстване: 31 март 2016, полунощ, централноевропейско време.

Апликационни форми се подават на английски, френски или немски език.

На линка ще намерите допълнителна информация (вдясно, на Related Information):

http://cor.europa.eu/en/about/traineeships/Pages/cor-traineeship.aspx

2/ На тези линкове можете да проследите свободните в момента позиции за работа в Комитета на регионите в Брюксел:

• Администратор

Краен срок за кандидатстване: 6 януари 2016

http://cor.europa.eu/en/about/jobs/Pages/CDR-AD5-AD7-22-15.aspx

• Мултимедиен мениджър

Краен срок за кандидатстване: 4 януари 2016

http://cor.europa.eu/en/about/jobs/Pages/CDR-AST3-AST5-21-15.aspx

• Асистент

Краен срок за кандидатстване: 3 януари 2016

http://cor.europa.eu/en/about/jobs/Pages/CDR-AST3-AST5-19-15.aspx

➤ Стажове в Европейския икономически и социален комитет

Европейският икономически и социален комитет в Брюксел предлага възможност за краткосрочни стажове (от 1 до 3 месеца) и дългосрочни стажове (5 месеца). Кандидатите трябва да са завършили поне три години от университетското си обучение.

В момента е отворена за кандидатстване есенната сесия, в която стажовете се провеждат от 16 септември 2016 до 15 февруари 2017.

Срок за кандидатстване: 3 януари - 31 март 2016, 12 ч. централноевропейско време http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.traineeships

➤ Стажове в Съда на Европейския съюз

Всяка година Съдът на Европейския Съюз в Люксембург предлага ограничен брой платени стажове с максимална продължителност от пет месеца.

Стажовете се провеждат основно в дирекция „Изследвания и документация", в служба „Преса и информация", в генерална дирекция „Писмени преводи" и в дирекция „Устни преводи".

Търсят се кандидати с диплома по право или политически науки с правна насоченост. Желателно е добро владеене на френски език.

В момента отворен за кандидатстване е периодът от 1 октомври 2016 до 28 февруари 2017.

Краен срок за изпращане на формуляр: 30 април 2016.

http://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7008/

➤ Позиции към Европейската полицейска служба ЕВРОПОЛ

Стажантската програма на Европол предлага няколко позиции за стажанти

Стажовете започват на 1 февруари 2016.

https://www.europol.europa.eu/internships

➤ Позиции към FRONTEX

FRONTEX дава възможност за стажове - платени и неплатени.

Информация за стажовете във FRONTEX е на разположение тук.

Ето кои са отворените позиции:

http://frontex.europa.eu/about-frontex/job-opportunities/traineeships/

➤ Позиции към ИНТЕРПОЛ

1/ Международната организация на криминалната полиция ИНТЕРПОЛ е публикувала списък със свободни длъжности на сайта си. Организацията търси служители с различен професионален профил за клоновете си във Франция, Сингапур, САЩ, Камерун, Етиопия, Ел Салвадор.

https://interpol.recruitmentplatform.com/Q22FK026203F3VBQBV7V4V4EW/EN//index.php?page=details.php&ID=Q22FK026203F3VBQBV7V4V4EW&JOBADLG=EN&Resultsperpage=10&lg=EN&mask=interext&pagenum=1&option=52&sort=DESC&JobAdlg=EN

2/ Заинтересуваните могат да кандидатстват и за стаж в ИНТЕРПОЛ в Лион, Сингапур или в регионалните бюра на организацията. За целта се подава онлайн апликационна форма:

http://www.interpol.int/Recruitment/Other-recruitment-pages/Internships

➤ Позиции към Европейския полицейски колеж (CEPOL) в Будапещ, Унгария

Отворени за кандидатстване длъжности:

Асистент по Европейската програма за полицейски обмен и Residential Event Assistant.

Краен срок за кандидатстване: 6 януари 2016, 16 ч. централноевропейско време.

Повече информация и апликационни форми:

https://www.cepol.europa.eu/who-we-are/working-with-cepol/job-vacancies

➤ Финансови служители и съветници към Изпълнителните агенции на ЕС

Изпълнителните агенции на ЕС наемат финансови служители и финансови съветници в Брюксел или Люксембург.

Кандидатите трябва да са европейски граждани, да владеят задълбочено един от официалните езици на ЕС (ниво С1) и да имат задоволителни знания по английски, френски или немски (ниво В2).

Няма краен срок за кандидатстване.

http://europa.eu/epso/apply/jobs/cast/2015/finance/index_en.htm

➤ Проектни/програмни служители и съветници към Изпълнителните агенции на ЕС

Изпълнителните агенции на ЕС наемат проектни/програмни служители и проектни/програмни съветници в Брюксел или Люксембург.

Кандидатите трябва да са европейски граждани, да владеят задълбочено един от официалните езици на ЕС (ниво С1) и да имат задоволителни знания по английски, френски или немски (ниво В2). Няма краен срок за кандидатстване.

http://europa.eu/epso/apply/jobs/cast/2015/projectmanagement/index_en.htm

➤ Позиции за командировани национални експерти към Европейската агенция по химикали

Европейската агенция по химикали (ECHA) набира командировани национални експерти за позиция в Хелзинки, Финландия.

Няма краен срок за кандидатстване.

http://europa.eu/epso/apply/jobs/temp/index_en.htm#chapter2

➤ Позиции към Европейската агенция по лекарствата

Европейската агенция по лекарствата EMA набира служители за следните позиции:

1/ Командирован национален експерт в областта на бизнес анализа в Лондон, Великобритания.

Няма краен срок за кандидатстване.

http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/about_us/q_and_a/q_and_a_detail_000083.jsp&mid=WC0b01ac0580029403

2/ Командирован национален експерт в областта на управление на проекти в Лондон, Великобритания.

Няма краен срок за кандидатстване.

http://www.ema.europa.eu/em

➤ Възможности в Евроджъст

Евроджъст, органът на ЕС за съдебно сътрудничество, предлага няколкоследните възможности за кариерно развитие:

1/ Свободно място за временната длъжност административен директор на Евроджъст в Хага. Административният директор е отговорен за ежедневното управление на Евроджъст и неговите служители.

Краен срок за кандидатстване: 31 януари 2016 в полунощ централноевропейско време.

http://www.eurojust.europa.eu/careers/VacanciesLibrary2015/15-EJ-04.pdf

2/ Командировани национални експерти в областта на правното обслужване

Евроджъст възнамерява да състави списък от командировани национални експерти, интересуващи се от фиксирано срочно споразумение за подновяем период от 2 години.

Краен срок за кандидатстване: 17 януари 2016 в полунощ централноевропейско време.

http://www.eurojust.europa.eu/careers/VacanciesLibrary2015/15-EJ-SNE-02.pdf

3/ Евроджъст предлага и неплатени стажове. За повече информация: http://www.eurojust.europa.eu/careers/Pages/Internships.aspx

4/ Евроджъст организира конкурс за лого. Могат да участват студенти по графичен дизайн, изкуство, архитектура, маркетинг, комуникации, както и всички заинтересувани. Има парични награди за трите най-добри предложения.

Крайният срок е 13 януари 2016.

http://www.eurojust.europa.eu/press/News/News/Pages/2015/2015-11-04_Eurojust-logo-contest.aspx

➤ Позиции в Европейската космическа агенция (ESA)

Европейската космическа агенция обявява списък със свободни постоянни позиции в Париж (седалището на ЕКA), в Нордвейк, Холандия (ESTEC, Технологичният център на ЕКА), във Фраскати, Италия (ESRIN - Института за космически изследвания).

Позициите са с най-различен научен и професионален профил.

Можете да ги видите тук: http://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/Vacancies

Светослав Малинов www.smalinov.eu

Вижте целия текст...

Европа дава тласък на онлайн пазара

От 2017 г. гражданите на ЕС ще имат ново право, наречено трансгранична преносимост.

Източник: FreeImages.com

Европейската комисия представи нови правила, свързани с международните услуги с цифрово съдържание, авторските права и цифровите договори, чиято цел е да се опрости и разшири достъпа на потребителите до цифрово съдържание и да се насърчат онлайн продажбите в рамките на ЕС

Предложеният на 09.12.2015 г. регламент за трансграничната преносимост на услугите за онлайн съдържание ще даде възможност на гражданите на ЕС да пътуват с цифрово съдържание, което са закупили или за което са се абонирали у дома: филми, спортни предавания, музика, електронни книги и игри.

Понастоящем този достъп се прекъсва при преминаване в друга държава от ЕС. Очаква се трансграничната преносимост - ново право за потребителите в ЕС, да стане реалност през 2017 г. - същата година, през която ще отпаднат таксите за роуминг в общността.

В областта на електронната търговия Европейската комисия предлага правила, които да доведат до хармонизиране на договорното право на държавите членки в сферата на онлайн продажбата на стоки и предоставянето на цифрово съдържание. Тези предложения ще дадат повече възможности, избор и права на потребителите при онлайн пазаруване от други държави-членки на ЕС.

С новите правила предприятията ще могат да предоставят стоки и цифрови услуги на потребители във всички държави-членки на ЕС на базата на стандартизирани договори, което ще доведе до спестяване на разходи и достъп до нови пазари.

Освен това на 09.12.2015 г. Комисията представи визия за модерна рамка на ЕС за авторското право. През следващите шест месеца тази политическа визия ще бъде превърната в законодателни предложения и политически инициативи, като се вземат предвид коментарите от няколко обществени консултации.

Вижте целия текст...

Енергиен съюз: повече интеграция на пазарите и съвместни покупки на енергия

Енергийният съюз трябва да осигури на гражданите сигурна, устойчива и достъпна енергия, казват евродепутатите в обща резолюция, гласувана на 15.12.2015 г. За него са нужни координирани усилия на страните от ЕС да намалят зависимостта си от вноса на енергия чрез подобряване на сигурността на доставките, засилено ползване на възобновяеми източници, намаляване на търсенето и други мерки.

Резолюцията бе приета на 15.12.2015 г. с 403 гласа „за“, 177 „против“ и 117 „въздържал се“.

„Парламентът се съгласи, че общият енергиен пазар трябва да бъде крайъгълният камък на енергийния съюз“, заяви докладчикът Евжен Тошеновски (ЕКР, Чехия.) „Въпреки това, когато държавите членки са изправени пред доминиращ доставчик на енергия, пазарните правила трябва да бъдат подкрепяни от механизми за солидарност.“

Диверсификация на доставките, съвместно купуване на енергия

„По-устойчиви и конкурентни цени и разходи за внос на енергия“ трябва да бъдат „активно търсени чрез диверсификация на доставките (енергийни източници, доставчици и маршрути)“, смятат депутатите. Те подчертават, че за тази цел, „всички инфраструктурни проекти на ЕС трябва да са изцяло в съответствие със законодателството на ЕС за климата и енергетиката и дългосрочните цели и приоритети, включително енергийната сигурност на ЕС.“

Сигурността и конкурентоспособността на енергийните доставки ще бъдат ключов въпрос за Енергийния съюз, казват депутатите, като настояват ЕС и неговите държави членки да преговарят „с един глас с трети страни“ при изготвянето на енергийни договори и да дадат на Европейската комисия по-силна роля „в преговорите, свързани с енергопотреблението“.

Изграждане на ефективност, развитие на възобновяеми източници

Евродепутатите призовават за „ревизия на съществуващото законодателство за енергийна ефективност, включително Директивата относно енергийните характеристики на сградите и Директивата относно енергийната ефективност“. Те отбелязват, че 61% от вноса на газ се използват в сгради, най-вече за отопление.

Възобновяемите източници не само намаляват зависимостта от вноса, но и играят „решаваща роля за подобряването на качеството на въздуха и създаването на работни места и растеж“, отбелязва текстът. Евродепутатите допълниха, че тяхното развитие е от „ключово значение за енергийния съюз“.

Взаимосвързан енергиен пазар

Евродепутатите подчертаха нуждата да се използва по най-добрия начин съществуващата национална и трансгранична инфраструктура, за да може енергията да се ползва ефективно и да се засили сигурността на доставките.

„Изцяло интегриран вътрешен пазар за електричество може да спести на потребителите на ЕС между 12 и 40 милиарда евро годишно до 2030 г.“, заявиха те в отделна резолюция, която също беше гласувана във вторник. В нея е допълнено, че предложената от Комисията „цел от 10% за междусистемна електроенергийна свързаност до 2020 г. трябва да бъде допълнена от други, по-амбициозни и основани на доказателства цели до 2030 г.“.

Допълнителна информация:

Процедура: обща резолюция.

Връзки:

– Приетият текст е достъпен тук: http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/texts-adopted.html;

– Видеозапис на дебата: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/plenary/search-by-date;

– EbS+ (14.12.2015):
http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=14/12/2015;

– Проектодоклад – към Европейски енергиен съюз:
http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bREPORT%2bA8-2015-0341%2b0%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fbg;

– Състоянието на Енергийния съюз – изказване на Йержи Бузек, пердседател на комисията за промишленост:
http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20151118IPR03208/html/Energy-union-Nord-stream-and-involving-EP-statement-from-ITRE-chair-Buzek?utm_source=hootsuite;

– Процедурно досие, съдържащо всички стъпки и документи по предложението: http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?reference=2015/2113(INI)&l=en;

– Съобщение за медиите след окончателното гласуване за целта за междусистемна електроенергийна свързаност: http://www.europarl.europa.eu/news/bg/news-room/20151211IPR07168;

– Брифинг на ЕП: регионалното и местното измерение на енергийния съюз (октомври 2015 г.): http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2015/568356/EPRS_BRI(2015)568356_EN.pdf.

Вижте целия текст...

Заключения относно миграцията — Европейски съвет (17 декември 2015 г.)

I. МИГРАЦИЯ

1. През последните месеци Европейският съвет разработи стратегия, насочена към овладяване на безпрецедентните миграционни потоци, с които Европа се сблъсква. Изпълнението на тази стратегия обаче е недостатъчно и трябва да се ускори. За да бъде защитена целостта на Шенгенското пространство, е абсолютно необходимо да бъде възстановен контролът над външните граници. Трябва бързо да бъдат предприети мерки по отношение на слабостите, по-специално във връзка с горещите точки, преместването и връщането. Институциите на ЕС и държавите членки трябва спешно:

a) да предприемат мерки по отношение на проблемите по външните граници на Шенген, по-специално като осигурят систематични проверки за сигурност в съответните бази данни, и да предотвратят документните измами;

б) да вземат мерки по отношение на слабостите във функционирането на горещите точки, включително като установят капацитета на приемане, който е необходим за постигане на целите им; бързо да се споразумеят по точен график за привеждането в действие на допълнителни горещи точки; да гарантират, че Frontex и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) разполагат с необходимия експертен опит и оборудване;

в) да осигурят систематично и пълно идентифициране, регистрация и вземане на пръстови отпечатъци, както и да вземат мерки за преодоляване на отказите за регистрация и за овладяване на нередовните вторични потоци;

г) да изпълнят решенията за преместване, както и да помислят за включване сред бенефициерите на съществуващите решения други държави членки, които са под голям натиск и които са помолили за това;

д) да предприемат конкретни мерки, за да гарантират реалното връщане и обратно приемане на лицата без право на пребиваване, и да предоставят подкрепа на държавите членки във връзка с операциите по връщане;

е) да засилят мерките за борба с контрабандата и трафика на хора;

ж) да осигурят изпълнението и оперативните последващи действия във връзка със:

• Конференцията на високо равнище относно маршрута през Източното Средиземноморие и Западните Балкани; във връзка с това е важно да се оказва подкрепа на държавите извън ЕС, които се намират по западнобалканския маршрут, за извършването на регистрация в съответствие със стандартите на ЕС;

• Срещата на върха от Ла Валета, по-специално по отношение на връщането и обратното приемане, и

• Изявлението на ЕС и Турция от 29 ноември 2015 г. и плана за действие ЕС-Турция; в този контекст Корепер се приканва да завърши бързо своята работа по начините за мобилизиране на 3 млрд. евро за Механизма за Турция в полза на бежанците.

з) да продължат да изпълняват договорената схема за презаселване;

и) да продължат да следят отблизо потоците по миграционните маршрути, така че да бъдат в състояние бързо да реагират на развоя на ситуацията.

2. Съветът следва да продължи работата по механизма за преместване в кризисни ситуации, като отчита натрупания опит, и бързо да вземе решение за позицията си относно списъка на сигурните държави на произход. Съветът се приканва да разгледа бързо положението с Афганистан. Съветът следва бързо да разгледа предложенията на Комисията от 15 декември, свързани с "Европейска гранична и брегова охрана“, Кодекса на шенгенските граници, "Доброволна хуманитарна схема за приемане“ и документите за пътуване за целите на връщането. Съветът следва да приеме позицията си относно европейската гранична и брегова охрана по време на нидерландското председателство. Комисията ще представи бързо прегледа на системата "Дъблин“; междувременно съществуващите правила трябва да се прилагат. Също така скоро Комисията ще представи преработено предложение относно "интелигентните граници“.

3. Председателството, Комисията и върховният представител ще докладват за осъществения напредък преди заседанието на Европейския съвет през февруари.

Посетете уебсайта: http://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/

Лица за контакт с медиите

Preben Aamann: +32 22815150 / +32 476850543

Съвет на Европейския съюз: +32 22816319 | press.office@consilium.europa.eu

Европейски съвет / Председател: +32 22815150 | press.president@consilium.europa.eu

www.consilium.europa.eu/bg/press/

Вижте целия текст...

Актуално

На 16.12.2015 г. в препълнения салон на ДТ „Иван Димов“ – Хасково се проведе концерт „Музикална Европа“, организиран от „Европа Директно – Хасково“ с подкрепата на община Хасково и на областния управител. В него взеха участие представителите на следните детски и младежки формации:

✓ Вокална група „Звезден блясък“ при ОУ „Св.Иван Рилски“;

✓ Децата от Обединено детско заведение № 18 „8-ми март“ – Хасково;

✓ Балет „Рона“;

✓ Вокална група „Дъга“ при СОУ „Паисий Хилендарски“;

✓ Вокална група „Южняче“ при ОУ „Св. Иван Рилски“;

✓ Клуб по спортни танци „Хасково“;

✓ Детска вокална група „Орфейче“;

✓ Балетна формация „Тангра“;

✓ Клуб по спортни танци „Гранд“;

✓ Представителен танцов ансамбъл „Хасково“;

✓ Детски хор „Орфей“.

Концертът бе закрит с „Ода на радостта“, който бе изпълнен от участниците в концерта: детски хор „Орфей“, ДВГ „Орфейче“, ВГ „Южняче“ и ВГ „Дъга“. Мелодията, символизираща ЕС, е от Деветата симфония на Лудвиг Ван Бетовен по стихове на Фридрих фон Шилер. „Ода на радостта“ е приета за химн на Европа през 1972 г., а през 1985 г. за официален химн на Европейския съюз. На универсалния език на музиката този химн изразява европейските идеали за свобода, мир и солидарност.

„Европа Директно – Хасково“ изказва своята благодарност на всички участници, всички ръководители и на родителите, които осигуриха масовото включване на толкова голям брой детски формации.

Специални благодарности изказваме и на г-н Боян Митев, преподавател по музика в ОУ „Св. Иван Рилски”, който положи много усилия за организацията на концерта.

Благодарим и на община Хасково, която ни съдействаше през цялото време и предостави любезно залата на ДТ „Иван Димов“ – Хасково.

Вижте целия текст...

На 18.12.2015 г. в залата на община Хасково се проведе дискусия „Европа за младите“, която бе организирана от „Европа Директно – Хасково“ и Европейския информационен център на българския евродепутат Ева Паунова. Инициативата бе подкрепена от Община Хасково, Община Димитровград и Областния управител. Участие взеха ученици от ПМГ – Димитровград, ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров", Финансово-стопанска гимназия „Атанас Буров“ – Хасково и СОУ „Паисий Хилендарски“. Лектор бе Златка Димитрова - преминала школата на "Заедно в час" и работеща в момента като координатор на Програма "Образование 2030".

След откриването по интригуващ начин бе представена лекция за предприемачеството в Европа, новите компетентности, старите професии и тези на бъдещето. Водещата разговаря с младите хора по представените проблеми. След разделянето им по групи участниците идентифицираха необходимите бъдещи умения на младите хора за професионалната им реализация, формулираха визията си за образованието през 2030 г. и нагласите за справяне с проблемите.

Вижте целия текст...

Деца от с. Войводово рисуват графити на стената своите европейски мечти

Предстоящи събития и обяви

Европейската младежка награда „Карл Велики“

Европейският парламент и Foundation of the International Charlemagne Prize of Aachen очаква кандидатури за Европейската младежка награда „Карл Велики 2016“, която има за цел да насърчи развитието на европейско съзнание сред младите хора, както и участието им в проекти за европейска интеграция.

Наградата се присъжда на проекти, реализирани от млади хора, които насърчават разбирателството, насърчават развитието на общо усещане за европейска идентичност и дават практически примери на европейци, живеещи заедно като една общност.

Фокус на проектите:

• Насърчаване на европейското и международно разбирателство,

• Стимулиране на развитието на общо усещане за европейска идентичност и интеграция,

• Модел за подражание за младите хора, живеещи в Европа, и практически примери за европейци, живеещи заедно като една общност.

Паричната награда е от 5000 евро за европейски проекти, ръководени от млади хора.

Кандидатите трябва да бъдат 16-30-годишни. Участниците трябва да са граждани или жители на една от 28-те страни-членки на Европейския съюз.

Участниците могат да кандидатстват индивидуално или в групи; в случай на групови и международни проекти, проектът може да бъде подаден само в една страна.

Приложими са всички официални езици на Европейския съюз.

http://www.charlemagneyouthprize.eu/en/introduction.html

Вижте целия текст...

Гражданомер проверява знаем ли правата си

Въпросите са 104 и са разделени в пет групи, а тестът се попълва онлайн

От 25.11.2015 г. всеки може да провери знанията си и да научи повече за правата и за задълженията си като гражданин, както и за това как работят институциите. Това може да стане на страницата grajdanomer.bg. Проектът е на Българското училище за политика "Димитър Паница" и се финансира от Съвета на Европа.

Въпросите са 104 и са разделени в пет групи - демократични принципи, институции, местна власт, защита на гражданите, избори и избирателни права. Попълването на петте теста отнема около 20 минути, а накрая всеки потребител получава и награда в зависимост от постигнатия резултат. Целта на проекта е да се провери равнището на знанията ни за гражданските права и възможностите на всеки един от нас да влияе на решенията, които взимат политиците.

Вижте целия текст...

Започва космическия конкурс за младежи на възраст между 7 и 22

Вече тече записването за участие в конкурса, който има за цел да вдъхнови млади хора от цяла Европа с интерес в науката и да ги ангажира в изследването на космоса. Сред темите са спътниците и космическите кораби, астробиологията и междупланетното пътуване.

Организиран в няколко етапа, конкурсът ще се проведе на два цикъла за академични години 2015/2016 и 2016/2017. Учителите се насърчават да участват като консултанти и ръководители на екипи и им се предлага достъп до професионално менторство при заявка. Кандидатури могат да бъдат представени на всичките 24 официални езика на ЕС.

Конкурсът е разделен на три академични нива с отделни състезания за:

• Skywalkers (ученици в начални и основни училища);

• Pioneers (гимназисти);

• Explorers (студенти).

Крайният срок за регистрация на ученици от гимназии и средни училища и за студенти е 15 януари 2016 г.

Кандидатурите на ученици от основните училища се приемат до 31 март 2016 г.

Повече информация ще намерите в официалния сайт на събитието:
http://www.odysseus-contest.eu/bg/

Вижте целия текст...

Възможности за финансиране и обучения

Първа покана за набиране на проектни предложения по Програмата Интеррег за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020, съфинансирана по Инструмента за предприсъединителна помощ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България (Управляващ орган по програмата)

в сътрудничество с

Министерството по въпросите на Европейския съюз на Република Турция (Национален орган по програмата)

На 16.11.2015 г. бе обявена първата Покана за набиране на проектни предложения по Програмата Интеррег – ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция, чиято цел е подобряване на трансграничното сътрудничество между двете държави. Програмата е съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II на Европейския съюз.

Общата цел на Програмата е укрепване капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция в областта на опазването на природата и устойчивия туризъм, което ще доведе до подобряване на териториалното сближаване в Европа.

Общата сума на Първата покана за набиране на проектни предложения е 11 028 255 евро.

Проектните предложения трябва да отговарят на една от следните приоритетни оси и специфични цели на Програмата:

Приоритетна ос 1. Околна среда:

• Специфична цел 1.1. Предотвратяване и смекчаване на последиците от природните и предизвиканите от човека бедствия в трансграничния район;

• Специфична цел 1.2. Подобряване на капацитета за опазване на природата, устойчиво използване и управление на общите природни ресурси чрез съвместни инициативи в трансграничния район.

Приоритетна ос 2. Устойчив туризъм:

• Специфична цел 2.1. Повишаване на туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура;

• Специфична цел 2.2. Повишаване на потенциала за трансграничен туризъм чрез развитие на общи дестинации;

• Специфична цел 2.3. Увеличаване на работата в мрежа за развитие на устойчив туризъм чрез инициативи за трансгранично сътрудничество.

Крайната цел на Програмата е да повиши капацитета на местните и регионални власти в разработването и изпълнението на съвместни проекти в допустимия трансграничен регион, определен по Програмата, както следва:

За България (административно ниво NUTS III) – областите Бургас, Ямбол и Хасково;

За Турция (административно ниво, еквивалент на NUTS III) – провинциите Одрин и Къркларели.

Пълният пакет документи за кандидатстване, включващ Насоките за кандидатстване, е публикуван на следните интернет страници:

www.ipacbc-bgtr.eu

www.ab.gov.tr

www.mrrb.government.bg

www.eufunds.bg

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17:30 часа българско време на 16-ти март 2016 г. на адрес:

Съвместен секретариат: ул. „Патриарх Евтимий” № 2, ет. 3, офиси (88, 89, 90, 91), 6300 Хасково, България

Информационната кампания за кандидатите ще бъде организирана и проведена на територията на Република България и Република Турция в следващите месеци. На Интернет страницата на Програмата (www.ipacbc-bgtr.eu) ще бъдат обявени датите и местата на провеждане на информационните събития.

За допълнителна информация можете да се свържете със Съвместния секретариат по Програмата, както следва:

Основен офис в Хасково: тел. +359 38 663 888;

Клон в Одрин: тел. + 90 284 214 9909.

Вижте целия текст...

Проект „Красива България” набира предложения за 2016 г.

Срок за кандидатстване: до 18 Януари 2016

Проект „Красива България" (ПКБ) е част от програмата на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта в страната и ежегодно се финансира от програмния бюджет по Националния план за действие по заетостта.

1. Мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места"

Допустими кандидати:

• общините и областните управители,

• държавните институции,

• контролните органи и вписаните от компетентните органи като юридически лица религиозни институции (вкл. църковни настоятелства)

• читалища, които са собственици на оферираните обекти или са с делегирани права за тяхното стопанисване и управление.

Допустими проекто-предложения:

• за строително-ремонтни/монтажни работи (СМР/СРР) на сгради или самостоятелни обекти в тях, които са за обществено обслужване в областта на администрацията, културата и изкуствата, вероизповеданията, транспорта и съобщенията, спорта и социалния туризъм.

• По мярката се финансират и СМР/СРР на обекти от тези области, които са със статут на недвижима културна ценност, но при условие, че техните собственици ги ползват пряко и не ги отдават под наем и/или, че същите не се нуждаят от допълнителни консервационно-реставрационни работи след обновяването им по ПКБ.

• По мярка М01 могат да се финансират и прилежащите външни пространства на посочените сгради, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които се намират.

2. Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура"

Допустими кандидати:

• общини и държавни институции;

• собственици на оферираните обекти или с делегирани права за тяхното стопанисване и управление.

Допустими проекто-предложения:

• СМР/СРР на сгради или самостоятелни обекти в тях, които са за обществено обслужване в областта на: образованието и науката (детски ясли и градини, училища, вкл. висши, научни и академични звена и др. подобни); здравеопазването (лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ и др. подобни); предоставянето на социални услуги в общността, които не са от резидентен тип (дневни центрове, центрове за обществена подкрепа, центрове за социална рехабилитация и интеграция, центрове за работа с деца на улицата, социално учебно-професионални центрове, звена „Майка и бебе", приюти и обществени трапезарии).

• По мярката се финансират и СМР/СРР на обекти от тези области, които са със статут на недвижима културна ценност, но при условие, че техните собственици ги ползват пряко и не ги отдават под наем и/или, че същите не се нуждаят от допълнителни консервационно-реставрационни работи след обновяването им по ПКБ.

• По мярка М02 могат да се финансират и прилежащите външни пространства на посочените сгради, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които се намират.

3. Мярка М02-01 „Подобряване на социалните услуги от резидентен тип".

Допустими кандидати:

• общини и собственици на оферираните обекти.

Допустими проекто-предложения:

• СМР/СРР в съществуващи сгради или самостоятелни обекти в тях, или ново строителство, с цел предоставяне на социални услуги в общността от резидентен тип (център за настаняване от семеен тип, център за временно настаняване, кризисен център, защитено жилище, наблюдавано жилище и преходно жилище).

• По мярката не се финансират СМР/СРР на обекти, които са със статут на недвижима културна ценност.

• По мярка М02-01 могат да се финансират и прилежащите външни пространства на сградите за предоставяне на социални услуги в общността от резидентен тип, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които се намират.

При всички обекти по мерки М01, М02 и М02-01, които са с бюджет за СМР/СРР над 180 000 лева с ДДС, задължително се предвижда прилагането на мярка М03 „Професионално обучение за придобиване на квалификация", подпомагаща регистрирани в ДБТ безработни лица чрез професионалното им обучение по утвърдени модули и програми, по специалности в областта на архитектурата и строителството, здравеопазването и социалните услуги.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ на http://www.beautifulbulgaria.com/bg/news/-1122.html

Вижте целия текст...

Подкрепа за малки и средни предприятия, участващи в професионална подготовка, програма Еразъм+

Срок за кандидатстване: до 15 Януари 2016

Целта на поканата за предложения е да се представят предложения за подкрепа на малки и средни предприятия (МСП), предоставящи възможности за професионална подготовка, които или поемат нови задължения, или значително увеличават предлаганите понастоящем места за професионална подготовка. Следва да се отбележи, че настоящата покана за предложения не предоставя пряка финансова подкрепа на МСП. Тя има за цел да увеличи предлаганите места за професионална подготовка, което е един от петте европейски приоритета съгласно ПОО за 2015—2020 г. и една от основните цели в съответствие с Европейския алианс за професионална подготовка.

Допустими кандидати

Партида 1:

Кандидатът (координатор) трябва да бъде една от следните организации или група от организации:

• търговски камари, промишлени и занаятчийски сдружения или подобни организации в съответните сектори/професии;

• предприятия от обществения или частния сектор;

• доставчици на услуги в областта на ПОО.

• други организации, имащи за задача да оказват подкрепа на МСП с оглед увеличаване на предлаганите от тях места за професионална подготовка.

Партньорството трябва да се състои от най-малко две допустими държави (едната от които трябва да бъде държава от програмата „Еразъм+").

Партида 2:

Кандидатът (координатор на проекта) трябва да бъде мрежа от организации с пълни или асоциирани членове в най-малко 12 държави от програмата „Еразъм+", от които най-малко 6 участват в проекта като партньори.

Допустимите участващи организации (партида 1 и партида 2) включват:

• министерства;

• социални партньори (организации на работодатели и на работници);

• дружества от обществения или частния сектор;

• търговски камари, промишлени и занаятчийски сдружения или подобни организации в съответните сектори/професии (напр. занаятчийски организации);

• обществени служби по заетостта;

• обществени регионални и местни органи;

• доставчици на ПОО;

• агенции/центрове за ПОО;

• училища или други учебни институции;

• висши учебни институции;

• научноизследователски центрове;

• международни организации;

• организации с нестопанска цел (НПО);

• младежки организации;

• родителски сдружения;

• други съответни органи.

Физически лица и еднолични търговци не се допускат за участие.

Допустими дейности

Партида 1:

Изграждане на капацитет на междинни органи (като търговски камари, промишлени и занаятчийски сдружения, други професионални организации) или използване на веригата за доставки на по-големи дружества за развиване и създаване на структури за подкрепа на МСП, по-специално за тези от тях, които още нямат опит с професионалната подготовка.

Партида 2:

Целево сътрудничество между представителни организации на съществуващи европейски мрежи и организации и националните им пълни или асоциирани членове за развиване и създаване на структури за подкрепа на МСП, по- специално за тези от тях, които нямат още опит с професионалната подготовка.

В допълнение бенефициерите следва да извършат една от следните дейности (едни и същи за партида 1 и партида 2):

• Посочване на решения за специфични трудности на политиката на МСП за въвеждане или засилване на професионалната подготовка, напр. проучване и разработване на управление, учебни програми или осигуряване на качеството на системите за професионална подготовка;

• Разработване на структури за финансова и нефинансова подкрепа (напр. подкрепа за акредитация като дружество с учебна дейност, обучение и инструктаж на вътрешни обучаващи лица, административни процедури, оценка и сертифициране на преминалите професионална подготовка) на МСП и модели за поделяне на разходите, които да мотивират МСП, доставчиците на услугите в областта на ПОО, както и обучаващите се;

• Мерки за подкрепа на МСП за повишаване на качеството на вътрешните обучаващи лица и подобряване на сътрудничеството с доставчиците на услуги в областта на ПОО;

• Насърчаване на високи постижения в професионалната подготовка и/или включване в професионалната подготовка на обучаващи се лица в неравностойно положение;

• Разработване на стратегии за създаване на съвместни учебни центрове или за сътрудничество при обучението, като тази възможност може да се използва от група МСП, които ще работят съвместно за прием на обучаващи се.

• Производство и разпространяване на учебни и информационни материали или други практически инструменти с ударение върху МСП;

• Предприемане на кампании за атрактивност на професионалната подготовка, които да осигурят участието на МСП;

• Определяне и разработване на стратегии и структури за насърчаване на трансграничната мобилност на обучаващите се в МСП (без обаче да се включва мобилността на самите обучаващи се);

• Други дейности в подкрепа на МСП за увеличаване на предлаганите възможности за професионална подготовка.

Финансиране

Партида 1: от 300 000 до 600 000 евро

Партида 2: от 600 000 до 800 000 евро

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding/support-for-policy-reform-support-for-small-and-medium-sized-enterprises-engaging-in-apprenticeships_en

Вижте целия текст...

Обща покана за подаване на предложения по Програма „Еразъм+“ за 2016 г.

Основните промени в Общата покана за подаване на предложения по Програма „Еразъм+“ за 2016 година включват:

• Нови възможности за професионално обучение и учебна мобилност (възможност за организации да кандидатстват за проекти за мобилност във и извън рамките на хартата за професионално образование и обучение)

• По-целенасочени стратегически партньорства (по-ясно разграничаване между проекти, подкрепящи иновации, и проекти, подкрепящи обмена на добри практики).

• Преразгледан формат на секторните съюзи на уменията: две направления, подкрепящи определянето на нуждите и планирането и предоставянето на професионално образование и обучение (ПОО)

• Нови възможности в спорта: малки партньорства за сътрудничество.

В цялото ръководство се обръща особено внимание на насърчаването на проекти, които подкрепят социалното приобщаване (особено на бежанци и мигранти), както и на предотвратяването на радикализацията.

Допустими кандидати:

Всички публични или частни органи, които осъществяват дейност в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, могат да кандидатстват за финансиране по програма „Еразъм+“. Освен това групи от млади хора, които участват в работа с младежи, но не непременно в рамките на младежка организация, могат да кандидатстват за финансиране за образователна мобилност за млади хора и за специалисти, работещи с младежи, както и за стратегически партньорства в областта на младежта.

Допустими действия:

• Ключово действие 1 (КД1) — Образователна мобилност за граждани

o Мобилност за граждани в областта на образованието, обучението и младежта

o Съвместни магистърски степени „Еразмус Мундус“

o Мащабни събития, свързани с Европейската доброволческа служба

• Ключово действие 2 (КД2) — Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики

o Стратегически партньорства в областта на образованието, обучението и младежта

o Алианси на познанията

o Секторни алианси на уменията

o Изграждане на капацитет в областта на висшето образование

o Изграждане на капацитет в областта на младежта

• Ключово действие 3 (КД3) — Подкрепа за реформиране на политиката

o Структуриран диалог: срещи между младежи и лица, отговорни за вземането на решения в областта на младежта

• Дейности „Жан Моне“

o Катедри „Жан Моне“

o Модули „Жан Моне“

o Центрове за високи постижения „Жан Моне“

o Подкрепа по инициативата „Жан Моне“ за сдружения

o Мрежи „Жан Моне“

o Проекти „Жан Моне“

• Спорт

o Партньорства за сътрудничество

o Малки партньорства за сътрудничество

o Европейски спортни събития с нестопанска цел

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/discover/guide/index_bg.htm

Вижте целия текст...

Първа покана за проектни предложения по програма за транснационално сътрудничесто Интеррег-V-Б „Балкани-Средиземно море“ 2014-2020 г.

Срок за кандидатстване: до 15 Април 2016

Първата покана за проектни предложения по програмата за транснационално сътрудничество Интеррег-V-Б „Балкани-Средиземно море" 2014-2020 г. (BalkanMed) e публикувана на 16 декември 2015 г. Общият бюджет на поканата възлиза на 20,132,788 евро, от които 17,112,870 евро са средствата от ЕС (от Европейския фонд за регионално развитие и от Инструмента за предприсъединителна помощ), а останалите 3,019,918 евро са осигурени от националното съфинансиране на държавите-участнички в програмата. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 15 април 2016 г.

По първата покана са отворени за кандидатстване и двете приоритетни оси:

• Приоритетна ос 1 „Предприемачество и иновации" (с предвиден бюджет от 7,793,338 евро) и

• Приоритетна ос 2 „Околна среда" (с предвиден бюджет от 12,339,450 евро)

Проектите трябва да включват партньори от поне три страни от общо петте държави-участнички (Гърция; България; Кипър; Албания и Бивша Югославска Република Македония).

Бюджетът на проектите по Приоритетна ос 1 може да варира от 500 000 евро до 1 000 000 евро, а по Приоритетна ос 2 - от 500 000 евро до 1 500 000 евро.

Допълнителна информация във връзка с поканата и подаването на проекти предложения, както и относно програмата за сътрудничество можете да намерите на официалната електронна страница на програмата: http://www.interreg.gr/en/programmes/2012-05-11-09-00-08/balkan-mediterranean.html и https://sites.google.com/site/interregbalkanmed/.

Програма „Балкани-Средиземно море", която сближава трите държави-членки на ЕС (Гърция; България и Кипър) и двете кандидат-членки за ЕС (Албания и Бивша Югославска Република Македония), ще бъде фокусирана върху два приоритета:

• повишаване на конкурентоспособността на регионалната икономика чрез предприемачество и иновации и

• опазване на околната среда.

Проектите, финансирани в рамките на Приоритетна ос 1 имат за цел насърчаване предприемаческите, социални и дигитални иновации; установяване на връзки между бизнеса и образованието; подпомагане обмяната на знания и добри практики между отделните региони. Инвестициите, осигурени по Приоритетна ос 2, имат за цел да осигурят устойчивото използване на ресурсите и опазване на природното и културно наследство в региона на Балканите и Средиземно море.

Средствата осигурени от Европейския фонд за регионално развитие по програмата възлизат на над 28 милиона евро, а средствата от Инструмента за предприсъединителна помощ са в размер на около 5 млн. Евро. Заедно със средствата, осигурени чрез националното съфинансиране от държавите-участнички, общият бюджет на програмата възлиза на приблизително 40 млн. евро.

Вижте целия текст...

Фондът за демокрация на ООН кани организации на гражданското общество да кандидатстват за финансиране на проекти за укрепване на демокрацията

UNDEF подкрепя проекти, които укрепват гласа на гражданското общество, насърчават правата на човека и участието на всички групи в демократичните процеси. Голяма част от средствата UNDEF ще предостави на местни организации на гражданското общество. Предложенията са обект на изключително строг и конкурентен процес на подбор, като одобрените за финансиране обикновено са по-малко от два процента от кандидатствалите. Проектите следва да са в една или повече от седем основни области:

• Активизъм в общността;

• Върховенство на закона и правата на човека;

• Инструменти за знания;

• Овластяване на жените;

• Ангажиране на младите;

• Медии и свобода на информацията;

• Укрепване на взаимодействието с правителствата.

Следните институции са допустими за кандидатстване:

• организации на гражданското общество и неправителствени организации, ангажирани в насърчаването на демокрацията. Те се очаква да получат по-голямата част от финансирането;

• независими и конституционни органи, включително избирателни комисии, институцията омбудсман, националните институции за правата на човека и други независими органи за управление, с предложения за проекти, улесняващи включването на гласа на гражданското общество;

• глобални и регионални междуправителствени институции, организации и сдружения, различни от Организацията на обединените нации, с предложения за проекти, които укрепват гласа на гражданското общество.

Проектите, подкрепени от UNDEF, са двегодишни. Кандидатите могат да кандидатстват за грант в размер от 100 000 USD до 300 000 USD. http://www.un.org/democracyfund/apply-funding

Вижте целия текст...

Микрофондът на TimeHeroes е отворен за кандидатстване

КРАЕН СРОК: между първо и последно число на всеки месец

Микрофондът на TimeHeroes е паричен фонд, който подпомага провеждането на доброволчески мисии в България. Някои от най-страхотните доброволчески инициативи са на малки организации, неформални групи и активни граждани, които имат огромен ентусиазъм, но не разполагат с финансови ресурси. Ние се стремим да ги подкрепим, като предоставяме малки суми за покриване на основни разходи, необходими за провеждане на мисиите като материали, транспорт и т.н.

Колко?

Микрофондът предоставя между 50 и 400 лв. на мисия.

Кога?

Подкрепят се доброволчески мисии на месечна база. Срокът за кандидатстване е между първо и последно число на всеки месец. Ще се стремим да отговаряме на всяка кандидатура до три работни дни след затварянето на прозореца за кандидатстване.

Условия за кандидатстване:

• Микрофондът финансира доброволчески мисии, в които организаторът организира група доброволци, за да извършат заедно краткосрочна или дългосрочна доброволческа дейност. Финансирането става чрез дарение към организатора. Той може да бъде физическо лице, неформална група или юридическо лице, регистрирано в обществена полза по ЗЮЛНЦ.

• Доброволческото събитие трябва да е публично и активно популяризирано от организатора. Вътрешно-организационни събития не попадат в обсега на Микрофонда. Благотворителни акции, набирателни кампании, кампании за публичност, петиции и подобни не попадат в обсега на Микрофонда.

Вижте целия текст...

Фонд „Условия на труд“

Краен срок: ВСЕКИ месец до 25-то число.

Фонд "Условия на труд" е "лека" програма за кандидатстване, при която фирмите могат да получат прилично финансиране, за да си санират помещения, да изградят стаи за почивка, санитарни възли, да въведат практики по подобряване на факторите на работната среда и т.н. Характерно за проектите е че НЯМА значение дали се изпълняват на територията на селски райони или в областни градове- всички населени места са допустими за кандидатстване по програмата.

Кога мога да участвам ?

ВСЕКИ месец до 25-то число.

Кой може да кандидатства?

• Всички фирми, които имат назначен персонал;

• Фирми, които нямат просрочени задължения към бюджета и към търговски банки;

• Получили финансиране по други проекти за същите дейности.

Какво можем да финансираме?

• Модернизация на помещенията, в които се намира персоналът (подмяна подови настилки, измазване стени, тавани, изграждане на стаи за почивка, санитарни възли и други);

• внедряване на нови и модернизиране на съществуващи технологии;

• изграждане или усъвършенстване на системата за предотвратяване на рискове на работното място;

• обезопасяване на машини и съоръжения.

Каква парична помощ мога да получа?

По проекта получавате 30% безвъзмездна помощ от стойността на разходите.

Максимумът, който можете да получите като парична сума, е 100 000 лева.

Вижте целия текст...

Намерете ни във

Анкета

От каква информация за Европейския съюз имате нужда?

Европейски структури и институции

Европейски политики

Човешки права

Трудови права

Финансиращи програми

Събития от европейско значение

Конкурси и състезания

Образование и стаж

Друго

Бюлетин

Вашето име:

Посещения на сайта

 ТекущПредишен
За деня:087
За седмицата:364600
За месеца:14342672
Общо:110741
Вашият IP: 44.192.253.106