Добре дошли в сайта на Европа Директно Хасково!

Посетете още

Електронен бюлетин на
Информационен център "Европа Директно - Хасково"
Брой 5 / 11.2015 г.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Приемаща организация - Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“ – Хасково.


За да публикуваме Ваши новини и/или обяви в електронния бюлетин, изпратете ги на europedirect_haskovo@abv.bg

Можете да се включите или изключите от списъка на абонатите на електронния бюлетин на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Минали броеве на Eлектронния седмичник можете да прегледате на Интернет страницата на "Европа директно - Хасково".

Новини от Европа

Не отъждествявайте бежанците с терористи, а засилете сигурността, призовават евродепутати

„Политическото парадиране“, което отъждествява бежанците с терористи, само подклажда омразата и отчаянието, които мотивират хората да се присъединяват към терористични групи. Това казаха много евродепутати по време на дебата в сряда. Вместо да позволяват свободите и толерантността на Европа да бъдат подкопавани, страните от ЕС трябва да се стремят да подсилват сигурността чрез сътрудничество.

Председателят на ЕП Мартин Шулц откри сесията, като осъди терористичните атаки в Тунис във вторник. „В рамките на две седмици бяха извършени терористични атентати в Бейрут, Париж, Дамаск и Тунис и всеки път има болка. Всички сме загрижени, но ще продължаваме борбата си [...] заедно с нашите съюзници“, каза Шулц.

„Европейското сътрудничество трябва да бъде засилено и развивано“, каза Никола Шмит от председателството на Съвета. Той увери евродепутатите, че „Хартата на основните права на ЕС ще бъде ръководен принцип“ при изготвяне на антитерористични мерки.

„Ние стоим рамо до рамо с Френската република. [...] Френската република е и наша република“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Не мисля, че трябва да приравняваме бежанците, лицата, търсещи убежище, и мигрантите, от една страна, с терористите, от друга. [...] Тези, които извършиха тези атентати в Париж, са същите хора, които принуждават нещастните и злополучните на тази планета да бягат”, каза още той.

„Ние мислим, на първо място, за жертвите и техните семейства“, а не за терористите, каза председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер (Германия), като подчерта, че е „недопустимо“ да се твърди, че бежанците, които идват в Европа, са терористи. Всъщност те са „жертви на тероризма“. „Трябва да се разрешим ситуацията с резервационните данни на пътниците (PNR), да постигнем напредък с Европол, директивата за защита на данните, прекратяване на финансирането на тероризма и законодателството за съхраняване на данни“, каза още той, като наблегна на нуждата от дела, а не само от думи.

Председателят на С&Д Джани Питела (Италия) обеща, че „Европа няма да позволи да бъде променена от тероризма“. „Това не трябва да се превръща в европейския 11 септември“, предупреди той, като подчерта, че Европа трябва да бъде единна, да вземе инициативата и да инвестира в „интелигентни“ разузнавателни служби. „Ние ще работим за постигането на споразумение за PNR преди края на годината“, добави той.

„Нашата солидарност трябва да бъде с народа на Франция, Тунис и всички други жертви на ИДИЛ“, каза лидерът на ЕКР Сайед Камал (Великобритания). „Трябва всички ние да се обединим и да им покажем (на терористите), че те няма да успеят”, каза той и добави, че „ако всеки път, когато ни нападнат, ние подкопаваме своите свободи, няма да останат никакви свободи, които да защитаваме”.

„За терористите няма граници, но за нашата полиция и разузнаване все още има”, каза лидерът на АЛДЕ Ги Верхофстад (Белгия). „Ако трябва да избираме между суверенитет и безопасност, аз бих избрал безопасността”, добави той. Относно резервационните данни на пътниците той каза: „Трябва да имаме някакъв вид задължителен обмен на информация [...], общ фронт, за да победим ИДИЛ [...] и европейска разузнавателна агенция”.

„Нека не повтаряме грешките от 11 септември: тероризмът срещу тероризма [...] не пресуши корените на тероризма в Афганистан или другаде”, каза Габриеле Цимер (Европейска обединена левица/Северна зелена левица, Германия). От името на Зелените Филип Ламбертс (Белгия) заяви, че нашите общества нямат нужда от повсеместно наблюдение, а от по-добър обмен на данни между националните служби.

Пол Нътал (Великобритания) се изказа от името на ЕСПД в полза на „пресичането на саудитския уахабизъм” и премахването на свободата на движение в шенгенската зона. Той получи подкрепа по този въпрос от лидера на ЕНС Марин Льо Пен (Франция), която обвини „наложените икономии” за намалените бюджети на полицията и армията на Франция.

Връзки:

– Можете да следите дебата, да прегледате свързаните с него документи и да гледате коментари на живо в Storify: https://storify.com/europarl_en/debate-terrorist-attacks-in-paris;

- Видеозапис на дебата (25.11.2015): http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date;

– Аудиовизуални материали: http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=2479;

– Заключения на Съвета на ЕС и на държавите членки, заседаващи в рамките на Съвета, относно борбата с тероризма: http://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2015/11/20-jha-conclusions-counter-terrorism/;

Вижте целия текст...

Парламентът призовава за реформа на корпоративното данъчно облагане

В резолюция, гласувана в сряда/25.11.2015 г./, ЕП представя идеите си относно как корпоративното данъчно облагане в Европа да стане по-справедливо. Евродепутатите искат мултинационалните компании да дават отделни финансови отчети за всяка страна, въвеждане на обща консолидирана данъчна основа, общи определения на данъчните условия и повече прозрачност и отчетност за данъчните сделки на страните от ЕС.

Резолюцията, изготвена от Елиза Ферейра (С&Д, Португалия) и Михаел Тойрер (АЛДЕ, Германия), беше приета с 508 гласа „за“, 108 „против“ и 85 „въздържал се“.

Евродепутатите смятат, че мултинационалните компании следва да плащат данъците си там, където е създадена стойността. Те вярват също така, че днешната данъчна конкуренция е вредна, тъй като води до агресивно данъчно планиране и укриване на данъци без никаква договорена рамка. В допълнение към загубата на постъпления в хазната, също така не е честно големите фирми да не плащат почти никакви данъци върху приходите си, докато малките и средни предприятия, както и гражданите, плащат в пълен размер.

Финансови отчети за всяка страна, обща, консолидирана данъчна основа

Парламентът препоръчва въвеждането на задължителни финансови отчети за мултинационални компании във всяка страна, като тези отчети трябва да включват всички реализирани печалби, платени данъци и получени субсидии. Той настоява и за въвеждането на ясни определения на „икономическо значение“ и други фактори, които са определящи за корпоративните данъци.

Има нужда и от общо разбирателство относно това какво е разрешено по отношение на данъчните споразумения и предварителните споразумения за ценообразуване при трансфери (как се оценяват трансакции в рамките на една и съща компания). Най-добрият начин за постигане на това е чрез слагане на край на преференциалните режими, несъответствията между националните данъчни системи, както и въвеждането на обща европейска консолидирана данъчна основа (CCCTB). Това би елиминирало повечето от факторите, които водят до подкопаването на данъчната база на страните от ЕС.

Прозрачност

Евродепутатите призоваха страните членки систематично да споделят своите данъчни споразумения и друга данъчна информация, която има влияние върху другите страни членки. Те настояват Европейската комисия също да получава тази информация и да има възможност да изпълнява пълноценно своята роля на антимонополен орган, както в случаите със „Старбъкс“ и „Фиат“.

По-добра защита на информаторите

Според текста, вътрешните информатори, чиито разкрития са от обществен интерес, трябва да получават по-добра защита. Той подчертава, че разкритията „Люкслийкс“ бяха направени от разследващи журналисти на основата на информация, предоставена от бившия служител Big Four Антоан Делтур, който в момента е подсъдим в Люксембург.

* * *

Допълнителна информация:

Процедура: обща резолюция;

Видео: Данъчни споразумения: мултинационалните компании приемат поканата на последната възможност: http://europarltv.europa.eu/en/player.aspx?pid=8a06263f-980a-45d7-8e85-a54f00e29774.

Връзки:

– Приетият текст ще бъде достъпен тук (кликнете на 25.11.2015 г.):

http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/texts-adopted.html;

– Видеозапис на дебата (кликнете на 24.11.2015 г.):

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/plenary/search-by-date;

– Видеозапис на пресконференцията (кликнете на 25.11.2015 г.):

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/other-events/schedule;

– Снимков материал за професионалисти от предишни заседания на комисията TAXE:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Assetdetail.aspx?ref=I112712;

– Предишни съобщения за пресата за работата на специалната комисия по данъчни постановления:

http://www.europarl.europa.eu/committees/bg/taxe/press-releases.html;

– Top Story:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/topstories/content/20150318TST35503/html/Special-committee-on-tax-rulings;

– Интервю с докладчиците:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/top-stories/content/20151120STO03820;

– Аудиовизуални материали:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=2474;

– Проучване на ЕП:

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2015/571345/EPRS_ATA(2015)571345_EN.pdf;

– Профил на съдокладчика Елиза Ферейра (С&Д, Португалия):

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/28308/ELISA_FERREIRA_home.html;

– Профил на съдокладчика Михаел Тойрер (АЛДЕ, Германия):

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/96871/MICHAEL_THEURER_home.html

Вижте целия текст...

Миграция и заетост: Парламентът прие бюджета на ЕС за 2016 г.

В сряда /25.11.2015 г./ Парламентът прие бюджета на ЕС за 2016 г. В него се включват 155 млрд. евро в бюджетни кредити и 143,9 млрд. евро в кредити за плащания, както беше договорено между ЕП и Съвета на 14 ноември. Парламентът осигури възможно най-много средства за миграция и бежанци, малки и средни предприятия, студенти и програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.

След като на 24 ноември Съветът официално одобри споразумението, на 25 ноември Парламентът прие бюджета с 516 гласа „за“, 179 „против“ и 8 „въздържал се“. Председателят на ЕП Мартин Шулц подписа бюджета, с което той официално влезе в сила.

Бежанци и миграция

Парламентът гарантира, че всички ресурси, които са на разположение в многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС, ще бъдат използвани за справяне с настоящата бежанска и миграционна криза. За справяне с тази криза обаче е необходимо участието както на страните членки, така и на държавите в близост до конфликтите, от които мигрантите бягат. Споразумението включва 1,6 млрд. евро повече от първоначалното предложение на Комисията и отговаря на повечето искания на Парламента. Има и допълнителни 34 млн. евро за моментално изпълняване на обещанието за финансова подкрепа за Турция, което беше дадено по време на срещата на върха в Ла Валета на 11 и 12 ноември.

Парламентът гласува отделно изменение на бюджета за настоящата година. Той настоява страните членки да използват допълнителните 2,3 млрд. евро, дошли от глоби за нелоялна конкуренция и по-високи от очакваните мита, за недостиг за същата сума в Доверителния фонд за Африка (предвиден за борба с първопричините за миграцията) и Доверителния фонд за Сирия (за помощ за бежанците и мигрантите във и близо до Сирия).

Конкурентоспособност и заетост

Засилването на конкурентоспособността на ЕС е приоритет на Парламента. Това намира изражение в допълнителни средства за малките и средни предприятия (14,3 млн. евро), финансиране за „Хоризонт 2020“ за компенсиране на парите, които бяха пренасочени от него към плана „Юнкер“ (31,8 млн. евро) и за програмата за обмен на студенти „Еразъм+“ (6,6 млн. евро).

Парламентът също така успя да убеди Съвета и Комисията да продължат и през 2016 г. инициативата за младежка заетост, която в момента се преразглежда, както и да ограничат неплатените европейски сметки до устойчиво ниво.

* * *

Допълнителна информация:

Процедура: бюджетна;

Факти:

– Бюджетните кредити представляват гаранции за предоставяне на пари на програми, които могат да траят няколко години;

– Кредити за плащания представляват парите, които се изплащат на бенефициенти през дадена бюджетна година.

Инфографика: Колко внася и колко получава от бюджета на ЕС за 2014 г. вашата страна?:

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20141202IFG82334/html/EU-budget-explained-expenditure-and-contribution-by-member-state

Връзки:

– Страница на ЕП за бюджетни въпроси:

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/top-stories/content/20151030TST00792/html/EU-budget-for-2016;

– Приетият текст ще бъде достъпен тук (кликнете на 25.11.2015 г.):

http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html;

– Видеозапис на дебата (кликнете на 24.11.2015 г.):

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date;

– Видеозапис на пресконференцията (кликнете на 25.11.2015 г.):

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/other-events/schedule;

– EbS+ (24.11.2015):

http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?sitelang=en&page=3&institution=0&date=11/24/2015;

– Брифинги за бюджета за 2016 г. от проучвателната служба на ЕП:

http://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/search.html?word=budget

– Докладчици:

– Профил на главния докладчик Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия):

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/96899/JOSE+MANUEL_FERNANDES_home.html

Вижте целия текст...

ЕП призовава за стратегия на ЕС за борба с радикализацията на млади европейци

Терористичните атентати в Париж още веднъж подчертаха нуждата от координирани действия на страните членки и ЕС за предотвратяване на радикализацията и борба с тероризма. Това казва ЕП в обща резолюция, приета в сряда. В нея се излагат конкретни предложения за обща стратегия за борба с екстремизма, която трябва да се прилага особено онлайн, в затворите и чрез образование и социално включване.

Резолюция, изготвена от Рашида Дати (ЕНП, Франция), беше приета с 548 гласа „за“, 110 „против“ и 36 „въздържал се“.

Засилване на обмена на информация между страните членки

Парламентът предлага създаването на европейски черен списък с джихадисти и заподозрени в джихадистки тероризъм и подчертава нуждата от общо определение на „чужди бойци“, което да позволи криминалното производство срещу тях, когато се завръщат в ЕС. Той също така призовава страните членки да гарантират, че чуждите бойци се поставят под съдебен контрол и – при нужда – под административно задържане. Това трябва да става при завръщането им в Европа и да продължава, докато се извършва съответното съдебно производство.

Резолюцията подчертава нуждата от задължителни и систематични проверки по външните граници на ЕС. Тя настоява също така за засилване на обмена на информация между националните служби за сигурност и Европол, за да може заподозрените в тероризъм да бъдат по-добре откривани и следени. Евродепутатите призовават страните членки и да се възползват повече от инструменти като информационната система на Шенген.

Евродепутатите подчертават своята решимост да работят за постигане на споразумение за резервационните данни на пътниците в ЕС (EU PNR) преди края на 2015 г. При все това те подчертават, че това е само един инструмент в борбата срещу тероризма. Има нужда от всеобхватна антитерористична стратегия.

Потенциалните чужди бойци да размислят

Парламентът предлага конфискуване на паспорти и замразяване на финансови активи за предотвратяване на напускането на ЕС. Такива превантивни мерки следва да бъдат придружени с горещи линии, на които семействата и приятелите да могат да получат бърза помощ, ако се опасяват, че някой може да се радикализира или е на път да се присъедини към терористична организация.

Подчертава се и нуждата от подсилване на междукултурния диалог чрез образователните системи и предотвратяване на маргинализацията и засилване на социалното включване в по-необлагодетелствани квартали.

Предотвратяване на разпространяването на екстремизма онлайн и в затворите

Евродепутатите предлагат изолирането на радикализирани затворници като възможна мярка за предотвратяване на превръщането на затворите в благородна почва за разпространението на радикализъм и екстремизъм.

За да се спре разпространението на омраза и възхвала на тероризма в интернет, евродепутатите искат незаконното съдържание, което разпространява екстремизъм, да бъде бързо изтривано, в рамките на основните права и свободи. Страните членки следва да обмислят прилагането на правни действия, включително криминално производство, срещу интернет компании и социални медии и доставчици на услуги, които откажат да изпълнят административен или съдебен иск за изтриване на такова съдържание.

* * *

Допълнителна информация:

Процедура: обща резолюция;

Цифра: Повече от 5 000 европейски граждани са се присъединили към терористични организации и други формации в Близкия Изток и Северна Африка. Става дума по-специално за ИДИЛ, Джабхат ан-Нусра и други.

Видео: Как се предотвратява радикализацията? Интервю с докладчика Рашида Дати:

http://europarltv.europa.eu/en/player.aspx?pid=18631214-6510-45d1-a595-a55500fde2cf

Други продукти: Интервю с Рашида Дати относно радикализацията на граждани на ЕС: „Отговорът на радикализацията трябва да бъде европейски“

http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20151016STO98139/html/Dati-on-the-radicalisation-of-EU-citizens-A-truly-European-response-is-needed

Връзки:

– Приетият текст ще бъде достъпен тук (кликнете на 25.11.2015 г.):

http://www.europarl.europa.eu/plenary/en/texts-adopted.html;

– Видеозапис на дебата (кликнете на 24.11.2015 г.):

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/search-by-date;

– Видеозапис на дебата (кликнете на 24.11.2015 г.):

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/other-events/schedule;

– Аудиовизуални материали:

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Page.aspx?id=2481;

Вижте целия текст...

Необходими са повече инвестиции за разпространяване на ползите от образованието в обществото

Обзорът на образованието и обучението за 2015 г. показва напредък в образователните постижения в цяла Европа, но сочи, че са нужни инвестиции образованието да стане по-приобщаващо, а социалната мобилност да се подобри.

Обзорът на ЕС на образованието и обучението за 2015 г. показва, че по-голям брой държави членки вече са достигнали своите цели за увеличаване на броя на учащите, завършващи по-високи нива на образование, и за свеждане до минимум на броя на преждевременно напускащите училище. Това означава, че Европа е на път да постигне до 2020 г. целите, заложени в стратегията ѝ за растеж и работни места. Този напредък обаче е неравномерен, като са налице различия между и в рамките на държавите членки. Учениците в неравностойно положение и с имигрантски произход са изложени на най-голям риск да не покрият минималните образователни стандарти.

Тибор Наврачич, комисар на ЕС по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта, заяви: „Образованието е от основно значение за насърчаването на икономическия растеж и за изграждането на сплотени общества. Образователните системи в Европа се подобряват и ето защо е важно ползите от този успех да достигнат и до изложените на най-голям риск. Това изисква нови и по-солидни инвестиции в образованието, за да се гарантира отворена, благотворна и толерантна учебна среда с високо качество за всички.“

Фактите, на които се основава Обзорът, показват, че при 15-годишните с нисък социално-икономически статус вероятността да не придобият основни умения, като езикова и математическа грамотност, е пет пъти по-голяма в сравнение с техните връстници от по-заможните социални слоеве. В него също така изпъква фактът, че при родените в чужбина учащи има два пъти по-голяма вероятност да напуснат преждевременно училище, отколкото при учащите, родени в страната.

Това е ситуацията, която се очертава на фона на непрекъснатото орязване на бюджетите за образование, които от 2010 г. насам са намалели с 3,2 % в Европа. Проучването стига до заключението, че е необходим нов подем в инвестициите за образование, за да се изградят по-приобщаващи образователни системи в Европа и за да се избегне нарастването на „образователната бедност“, която остава основна причина за безработицата и социалното изключване. В него се отправят препоръки към държавите членки да ориентират тези си действия към подобряване на достъпността, качеството и уместността на системите си за образование и обучение.

Контекст

Обзорът на образованието и обучението за 2015 г. е четвъртото издание на този годишен доклад, който обхваща развитието на системите за образование и обучение в Европа, като представя множество факти. Той измерва напредъка на Европа по водещата цел на стратегията „Европа 2020“ в областта на образованието и обучението като част от по-широката стратегия на ЕС за растеж и заетост. Докладът е и отправната точка за оценяването на резултатите на държавите на ЕС като основа за годишните доклади по страни в рамките на европейския семестър.

Проучването предоставя също така и по-солидна, основана на факти опорна точка за политиките в областта на образованието и обучението като цяло и се е превърнало в ориентир за създателите на политики в цяла Европа. То обхваща сравнение между държавите, двадесет и осем задълбочени доклада за отделните държави и специализирана уебстраница с допълнителни данни и информация.

Обменът на практики между държавите и по-солидният набор от факти са от съществено значение, за да могат държавите членки да намерят отговор на предизвикателства като все по-голямото неравенство и продължаващата безработица в Европа. Данните, събрани от Обзора, могат да помогнат и за подобряване на разбирането и отговора ни на нарастващата опасност от радикализация, която излезе на преден план след нападенията в Париж и Копенхаген по-рано тази година, а така също и за справяне с предизвикателствата, произтичащи от продължаващата криза с бежанците, чрез изграждането на по-отворени и сплотени общества.

За повече информация: http://eudirect-plovdiv.centerbg.org/?p=6802#sthash.a9cOsaLW.dpuf

Източник: Европейска комисия

Вижте целия текст...

Председателят Юнкер постави началото на Извънредния доверителен фонд на ЕС с цел отстраняване на първопричините за незаконната миграция в Африка

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и някои от европейските държавни ръководители поставиха на 12 ноември 2015 г. във Валета началото на Извънредния доверителен фонд на ЕС за стабилност и преодоляване на първопричините за незаконната миграция и разселването на хора в Африка.

Председателят Юнкер заяви: „Чрез дългогодишното си сътрудничество за развитие ЕС допринася значително за преодоляване на първопричините за бедността и миграцията. Днес пристъпваме към нов етап. Извънредният доверителен фонд за Африка, създаден за рекордно кратко време, показва още веднъж ангажимента на Съюза за бързо намиране на отговор на мащабните предизвикателства, с които се сблъскваме в региона. За да успеем, е необходимо да работим съвместно с други европейски държави и с държавите, с които си партнираме в Африка, за преодоляване на първопричините за незаконната миграция, подобряване на икономическите перспективи и насърчаване на равните възможности, сигурността и развитието. За да може Доверителният фонд за Африка и нашият отговор да имат тежест, бих искал да видя повече държави членки да дадат своя принос и да се присъединят към предоставените от ЕС 1,8 милиарда евро.“

Извънредният доверителен фонд включва 1,8 милиарда евро, предоставени от финансовите инструменти на Европейския съюз, а така също и принос от държави — членки на ЕС, и от други донори. До настоящия момент 25 държави — членки на ЕС, и 2 други донора (Норвегия и Швейцария) са обявили принос от общо около 78,2 милиона евро. Извънредният доверителен фонд е иновативен способ за засилване на колективния отговор на ЕС на сегашните предизвикателства на терена и представлява средство, допълващо вече съществуващото сътрудничество на ЕС за развитие в региона, с цел да се окаже съдействие на най-нестабилните и уязвими държави в Африка. Той е важен инструмент за ефективното изпълнение на Плана за действие, който ще бъде приет на срещата на върха във Валета, като от него ще могат да се ползват регионът на Сахел и зоната около езерото Чад, регионът на Африканския рог и северните части на Африка. Тези области обхващат основните африкански миграционни маршрути към Европа. Съседните държави в тези региони също могат да се възползват от проектите на Доверителния фонд, за да се справят с регионалните миграционни потоци и свързаните с тях трансгранични предизвикателства.

Първото заседание на стратегическия съвет на Извънредния доверителен фонд на ЕС ще се проведе още днес във Валета, за да се гарантира незабавното започване на дейността. Съветът на Доверителния фонд се председателства от Европейската комисия и е съставен от представители на държавите членки и на другите участващи донори. Поканени са да вземат участие също така държави партньори и регионални организации.

Контекст

Среща на върха по въпросите на миграцията, Валета

Миграцията отдавна е ключов компонент в отношенията между ЕС и Африка. ЕС и неговите държави членки вече инвестират в мерки за справяне с първопричините за миграцията, като ежегодно предоставят на Африка официална помощ за развитие на стойност над 20 милиарда евро. Настоящата бежанска криза показа обаче, че е време за засилване на сътрудничеството между Европа и Африка въз основа на партньорство и споделена отговорност. И двата континента споделят ангажимента за подобряване на управлението на миграцията.

Срещата на върха във Валета беше свикана от Европейския съвет през април 2015 г. с цел проблемите на миграцията да се обсъдят със засегнатите африкански и други ключови държави. Извънредният доверителен фонд за Африка е един от основните резултати от тази среща на върха. На срещата във Валета бе приет и План за действие за засилване на сътрудничеството по въпросите на миграцията, предвиждащ конкретни действия, насочени към:

– увеличаване в максимална степен на ползите от миграцията за развитието и преодоляване на първопричините;

– по-добро организиране на законните канали за миграция и мобилност;

– осигуряване на международна защита за мигрантите и лицата, търсещи убежище;

– засилване на борбата срещу престъпните мрежи, занимаващи се с контрабанда на мигранти и трафик на хора;

– увеличаване на сътрудничеството по въпросите на връщането и обратното приемане.

Източник: Европейска комисия

Вижте целия текст...

Европейската комисия изпрати официални писма на Белгия, България, Гърция, Ирландия и Словения за неизпълнение на Директивата относно атаките срещу информационните системи

Европейската комисия изпрати на 16.11.2015 г. официални писма на Белгия, България, Гърция, Ирландия и Словения, които все още не са транспонирали в националното си законодателство Директивата относно атаките спещу информационните системи. Страните членки трябваше да са транспонирали изцяло директивата до 4 септември 2015 г. Директивата въвежда редица европейски правила в подкрепа на борбата срещу киберпрестъпленията, и по-конкретно мерки срещу масирани атаки срещу информационните системи. Тя дефинира криминални престъпления и санкции в областта на киберпрестъпността и има за цел да подобри системите за известяване за киберинциденти на правоохранителните органи в ЕС. Ако не се получи отговор на официалните писма, или ако забележките, представени от страните членки в отговор, не могат да бъдат приети за задоволителни, Комисията може да реши да предприеме следващия етап от процедурата по неизпълнение и да изпрати "мотивирани становища" на засегнатите страни членки. Ако е необходимо, Комисията може след това да представи случая пред Съда на ЕС (За повече информация: Tove Ernst – Tel.: +32 229 86764; Markus Lammert – Tel.: +32 229 80423)

Европейски избори: живеещите в чужбина европейци да могат да гласуват онлайн

В изборите за ЕП ще се участва с официално одобрени водещи кандидати за председател на Комисията. Това се казва в официално предложение на Парламента за промяна в изборното законодателство на ЕС. Тези кандидати ще трябва да участват в изборите за ЕП и да бъдат официално номинирани до 12 седмици преди вота. Всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват онлайн или по пощата.

След дебата, проведен на 27 октомври, Парламентът одобри предложение за реформиране на Акта за избиране на представители в Европейския парламент от 1976 г. с 315 гласа „за“, 234 „против“ и 55 „въздържал се“. Действащите в момента национални правила са доста разнообразни, което според ЕП е в противоречие с понятието за европейско гражданство.

„Искаме да пригодим към новата реалност Акта за избиране на представители в Европейския парламент от 1976 г.“, каза съдокладчикът Данута Хюбнер (ЕНП, Полша) по време на дебата на 27 октомври. „Изборите за Европейски парламент продължават да бъдат изцяло национални. Надяваме се, че ще увеличим интереса на гражданите да участват в този важен елемент на вземането на решения в Европа.“

„Младото поколение трябва да бъде поощрявано да участва в тези избори. Интернет поколението предпочита да гласува електронно, с едно натискане на бутона, вместо да ходи до общината или някое училище“, според съдокладчика Йо Лайнен (С&Д, Германия). „В някои страни списъците с кандидатите се затварят едва 17 дни преди изборите. Не разбирам как е възможно да се провежда кампания по този начин.“

Парламентът гласува за краен срок за установяване на списъците с кандидати от 12 седмици преди изборите.

За големите страни членки на ЕС Парламентът предлага прилагането на задължителни прагове от 3 до 5%. В сравнение с настоящата система това би означавало, че Испания и Германия ще трябва да въведат прагове.

Правото на глас в чужбина

Всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват в европейските избори. Според парламента това може да се постигне чрез предоставянето на системи за електронно, онлайн или пощенско гласуване.

На последните европейски избори през 2014 г. четири страни членки не предложиха никаква възможност за гласуване на своите граждани, живеещи в чужбина (Чехия, Ирландия, Малта, Словакия). Останалите можеха да гласуват по пощата, в посолство, чрез упълномощено лице или по електронен път.

По-добра видимост за европейските политически партии

Бюлетините, използвани в европейските избори, трябва да предоставят еднаква видимост както на имената и емблемите на националните партии, така и на тези на европейските политически партии, на които те са членове. Европейската принадлежност на всяка национална партия трябва също така да е ясно обозначена във всичките и предизборни материали.

Евродепутатите също така предложиха създаването на трансграничен европейски избирателен район, в който списъците с кандидати се оглавяват от кандидата на съответното политическо семейство за председател на Европейската комисия.

Правна уредба

Член 223.1 от Договора за функциониране на ЕС дава на Европейския парламент правото на инициатива за реформиране на европейското избирателно право, както и на изготвяне на предложения с тази цел. Тези предложения трябва да бъдат одобрени, първо, от Съвета с единодушие и, второ, от страните членки, в съответствие със съответните им конституционни разпоредби.

* * *

Допълнителна информация:

Процедура: специална законодателна процедура, собствена инициатива;

Факти: За Европейските избори през 2019 г. евродепутатите искат:

– водещи кандидати за целия ЕС;

– страните членки да разрешат на своите граждани да гласуват и от чужбина;

– обща минимална възраст за право на гласуване (по възможност 16 години, както е в Австрия);

– установяване на списъците с кандидатите най-късно 12 седмици преди изборите.

Връзки:

– Приетият текст е достъпен тук от 11.11.2015 г.:

http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/texts-adopted.html;

– Видеозапис на дебата е достъпен тук от 27.10.2015 г.:

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/plenary/search-by-date;

– Аудиовизуални материали за професионалисти

http://audiovisual.europarl.europa.eu/default.aspx

– Инфографика на ЕП за положението при Европейски избори 2014 г.:

http://www.europarl.europa.eu/eplibrary/InfoGraphic-2014-European-elections-national-rules.pdf;

– Проучване на ЕП: оценка на ползата от реформа на изборното право:

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/IDAN/2015/558775/EPRS_IDA%282015%29558775_EN.pdf;

– Докладчици:

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/96779/DANUTA+MARIA_HUBNER_home.html;

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/4262/JO_LEINEN_home.html

Вижте целия текст...

Панел от Берлинската стена става символ на обединена Европа пред сградата на Европейската комисия в Брюксел

Панел от Берлинската стена пред централата на Европейската комисия в Брюксел оживява спомена за един от историческите мигове на обединение на Европа.

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, министърът на финансите на Германия Волфганг Шойбле и европейският комисар Гюнтер Йотингер на 9 ноември 2015 г. откриха пред основната сграда на ЕК “Берлемон” реставриран блок от Берлинската стена. За ключовия момент от тържеството – “откриването” на панела под звуците на химна на Европа – “Одата на радостта” – се присъедини президентът на Европейската комисия, Жан-Клод Юнкер. Тържествената церемония отбелязва годишнината от падането на стената, която физически и символично разделяше Европа през Студената война, и 25-тата годишнина от Обединението на Германия.

Автентичното парче е високо 3,6 м и тежи 3 тона, а върху него има графит с изображение на американския президент Джон Ф. Кенеди. То ще бъде постоянно изложено в пешеходното пространство пред входа на сградата на ЕК като символ на разширена и обединена Европа.

Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева заяви: “Падането на Берлинската стена беше исторически момент за Германия и за цяла Европа. От днес това парче от историята ще стои пред централната сграда на Европейската комисия, за да ни напомня защо всички днес сме тук – за да пазим мира, просперитета и единността на континента.”

Германският финансов министър Волфганг Шойбле, който е сред подписалите Договора за обединението на Германия през 1990 г. от името на федералното правителство, каза: “Трябва винаги да помним, че Германия успя в обединението си, защото Европа също искаше нейното разделение да бъде преодоляно. Днес отново трябва да работим заедно, за да преодолеем предизвикателствата, които могат да бъдат посрещнати успешно, само ако ние европейците обединим силите си.”

Допълнителна информация:

През 2009 г. по случай 20-тата годишнина от падането на Берлинската стена автентични панели от стената бяха поставени на площад “Люксембург” в центъра на Брюксел.

През 2012 г. Европейската комисия придоби панелът от стената, на който е изобразен портретът на президента Кенеди. Той е поставен на централно място в пешеходното пространство пред Берлемон след като беше реновиран.

Повече информация:

Видео от церемонията можете да гледате тук: http://ec.europa.eu/avservices/audio/audioDetails.cfm?ref=I-111679, както и тук: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm?page=1

Снимки от церемонията ще намерите тук: http://ec.europa.eu/avservices/photo/index.cfm?sitelang=en

Архивни кадри:

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I075313

http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?ref=I060682

Източник: Европейска комисия

Вижте целия текст...

Европейската комисия публикува първия доклад за състоянието на Енергийния съюз

Европейската комисия публикува на 18.11.2015 г. първия доклад за състоянието на Енергийния съюз. Комисията пое ангажимент да докладва ежегодно за изпълнението на този ключов приоритет, за да се търси отговор на основни проблеми и да се дава насока на политическия дебат.

В доклада се разглежда постигнатият напредък през последните девет месеца, определят се основни области на действие за 2016 г. и се представят заключения относно политиките на европейско, национално и регионално равнище.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, отговарящ за енергийния съюз, каза: „Девет месеца по-късно можем да заявим уверено, че сме на път да реализираме енергийния съюз. Моите послания за 2016 г. са ясни. Първо, ЕС трябва да продължи да играе водеща роля в прехода към нисковъглеродна икономика. На второ място, този преход трябва да бъде социално справедлив и ориентиран към потребителите. И трето, геополитическите предизвикателства, пред които бяхме изправени тази година, няма да изчезнат. 2016 г. ще бъде и годината, през която ще положим основите на стабилна система за управление, която ще доведе до предвидимост и прозрачност – това, от което се нуждаят инвеститорите. С две думи: 2016 г. ще бъде година на постигане на резултати!“.

Повече информация за доклада и неговите изводи можете да намерите на http://ec.europa.eu/priorities/energy-union/state-energy-union/index_en.htm.

Като част от пакета документи, свързани с Енергийния съюз, Комисията прие и 2-ия списък с енергийни проекти от общ интерес, които спешно трябва да бъдат изпълнени, за да бъдат постигнати целите на енергийната политика на ЕС. Списъкът включва 195 ключови проекта, от които 15 в България или с българско участие.

Лица за контакти с медиите:

Anna-Kaisa ITKONEN (+32 2 29 56186)

Nicole BOCKSTALLER (+32 2 295 25 89)

Вижте целия текст...

Европейската комисията иска от пет държави членки да прилагат правилата на ЕС в областта на застраховането

Европейската комисия поиска България, Гърция, Люксембург, Словения и Швеция да транспонират Директива „Платежоспособност ІІ“ (Директива 2009/138/EО) и Директива „Омнибус II“ (Директива 2014/51/EС) в своето национално законодателство. Тези Директиви заместват 14-те директиви за застраховането и презастраховането, известни преди като „Платежоспособност І“ (вж. MEMO/15/3120 от 12 януари 2015 г.). С тях за първи път се въвежда хармонизирана, последователна и солидна пруденциална рамка за застрахователните компании в ЕС, включително правила във връзка с количествените изисквания, управлението и докладването с цел улесняване на развитието на единен пазар на застрахователните услуги. Целта на тези нови правила за застраховането е да се гарантира финансовата стабилност на застрахователните компании, така че те да могат да покрият рисковете през трудни периоди. Tе ще започнат да се прилагат изцяло от 1 януари 2016 г. Срокът за транспониране на Директивите в националното законодателство беше 31 март 2015 г. Горепосочените пет държави членки обаче не са уведомили Комисията относно мерки за транспониране на тези правила в своето национално законодателство. Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище и е следваща стъпка след изпращането през май 2015 г. на официално уведомително писмо до тези държави членки. Ако те не транспонират Директивите в срок от два месеца, Комисията може да реши да предяви иск срещу тези държави членки пред Съда на ЕС.

За повече информация: Vanessa Mock – тел.: +32 229 56194

Информационното табло за транспорта в ЕС показва напредък в сектора

Европейската комисия публикува второто издание на информационното табло за транспорта в ЕС, в което се сравняват резултатите на държавите членки в 29 категории от сферата на транспорта. Целта на информационното табло е да се помогне на държавите членки да подобрят своите национални транспортни системи, чрез изтъкване на областите, в които са необходими приоритетни политики и инвестиции. По-добрата устойчивост и ефикасност на транспорта в Европа са от ключово значение за намаляване на въглеродните емисии в икономиката и за задълбочаването на вътрешния пазар — два от приоритетите на Европейската комисия.

Европейският комисар по транспорта Виолета Булц заяви: "Информационното табло от 2015 г. показва колко динамичен е европейският транспортен сектор. Радвам се да видя, че в сравнение с миналата година е бил постигнат голям напредък, например по отношение на качеството на инфраструктурата и отварянето на пазарите на товарни железопътни услуги".

В информационното табло са обединени данни от различни обществени източници (напр. Евростат, Европейската агенция за околна среда и Световния икономически форум). След публикуването на първото издание на класацията през 2014 г. Комисията подобри точността на показателите и визуалното оформление на информационното табло. В тазгодишното издание вече е възможно да се проследи напредъкът на държавите членки с времето. Като цяло, страните от ЕС са отбелязали добър напредък в сравнение с първото издание на информационното табло.

Нидерландия заема челно място в класацията с високи резултати в 16 категории, следвана от Швеция, Финландия, Обединеното кралство и Дания. България е на 23-та позиция.

Лица за контакти с медиите:

Jakub ADAMOWICZ (+32 2 29 50595)

Alexis PERIER (+32 2 296 91 43)

Вижте целия текст...

Актуално

На 28 ноември, в Културния център на Харманли се проведе среща на „Бизнесът за Харманли“ с ръководителя на представителството на Европейската комисия в България – Огнян Златев. На срещата присъстваше Мария Киркова - кмет на община Харманли, представители на местния бизнес, на обществени организации и граждани.

Участниците в срещата бяха запознати с текущите и предстоящите европейски програми и проекти подпомагащи бизнеса. Информацията беше осигурена, от представителите на Европейската комисия, Областния информационен център – Хасково и Европа Директно – Хасково. След направените презентации се проведе обсъждане на проблемите свързани с европейските финансирания, както и консултации по конкретни оперативни програми.

Вижте целия текст...

И през този месец продължи Арт пленерът "Нашите европейски мечти". Прекрасните деца от ОУ "Любен Каравелов", Хасково, с ръководител- г-жа Камелия Кехайова рисуват върху платно европейските си мечти.

Децата от 7 училища рисуваха знамената на страните членки на Европейския съюз.

Вижте целия текст...

На 18.11.2015 г. в община Стамболово се проведе работна среща за изграждане на публично-частни партньорства за кандидатстване по подмярка 19.1 "Помощ за подготвителни дейности" на мярка 19 "Водено от общностите местно развитие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. (ПРСР 2014 - 2020 г.)

На срещата бе представен информационен център „Европа Директно – Хасково“ и бяха раздадени материали за европейската политика в областта на селското стопанство.

Вижте целия текст...

На 25.11.2015 г. в ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград се проведе дискусия на тема: „Отворено европейско пространство за...”. Участие в дискусията взеха ученици от горните класове, които по групи представиха част от проблемите на образованието, заетостта и младежкото предприемачество. Участниците дадоха и своите предложения за решения, които да направят образованието и трудовата реализация на младите хора по-ефективна и мотивираща.

Вижте целия текст...

Европейският парламент организира конкурс за млади фотографи в рамката на инициативата European Youth Event (EYE). Условията на конкурса ‪#‎EYEamHere‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬са участниците да използват официалното лого на инициативата за 2016 г. (възпроизведено или принтирано) и да направят негова снимка на свое любимо място. Кандидатите трябва да бъдат на възраст между 18 и 30 г.

Вижте целия текст...

Предстоящи събития и обяви

Дейности на „Европа Директно – Хасково“, които предстои да бъдат реализирани през месец декември:

Представлението „Музикална Европа“ ще се проведе на 16.12.2015 г., от 18 ч., в Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково. Участие ще вземат различни детски и младежки културни формации от гр.Хасково. Заповядайте на представлението!

Младежки дебат: Европа на младите - ефективни младежки политики в ЕС ще се проведе на 18.12.2015 г. от 15.00 ч. в Дома на учителя, залата на 3 етаж. Фокусът на дебата ще бъде: Образование, развитие на дигитални умения и предприемачество, младежка заетост. Участници в дебата ще бъдат млади хора от училищата на Хасково и Димитровград, работещи и безработни млади хора, при възможност- студенти, представители на местната власт, РИО Хасково.

Очаква се на него да присъстват и представители на местните и регионалните образователни структури, представители на училищата от област Хасково, местни и регионални власти, както и ассистент от екипа на евродепутата Ева Паунова.

Мярка 7.2 от ПРСР 2014-2020 ще е за инвестиции в инфраструктура и облагородяване на селата

Мярка 7 от ПРСР ще е за инвестиции в инфраструктура и облагородяване на селата. Създаването и обновяването на техническа и социална инфраструктура е основната за създаването на оптимална жизнена среда на селските райони, опазването на околната среда, създаването на достъпност и развитие на икономиката. Текущата ситуация в България показва необходимостта от развитието на техническа и социална инфраструктура в селските райони. Въпреки че през програмния период 2007-2013 г. създаването и обновяването на техническата и социалната инфраструктура (пътища, водоснабдяване, канализация, улици, тротоари, паркове, градини, спортна, общинска и социална инфраструктура и др.) в селските райони беше финансирано от ЕЗФРСР, тя е все още слабо развита и забавя социално-икономическото развитие на селските райони.

По мярка 7 от ПРСР 2014-2020 ще бъде приложен индивидуален подход за приоритизиране на инвестициите в селските райони с цел реализиране на инвестиции, които ще доведат до съживяване на местната икономика и ще допринесат за предотвратяване на обезлюдяването на селските райони и ще спомогнат за насърчаването на заетостта.

За бенефициентите общини подкрепата по мярката ще се предоставя въз основа на извършен анализ за индивидуалните нужди от инвестиции в публична инфраструктура въз основа на плановите стратегически документи, с които общините разполагат, съпоставени със заложените приоритети за финансиране в приложимите национални стратегии. За другите допустими бенефициенти по мярката подкрепата ще се предоставя в съответствие с идентифицираните потребности за финансиране в националните стратегически документи на ниво територия или обект.

Подходът ще бъде реализиран чрез обявяването на целеви приеми на заявления за подпомагане по типове инвестиции.

Финансовата помощ по всички подмерки за един кандидат община не може да надхвърля левовата равностойност на 10 000 000 евро за целия период на прилагане на ПРСР. Кандидатите по мярката ЮЛНЦ, читалища и местни поделения на вероизповеданията могат да кандидатстват за подпомагане с нов проект след подаване на заявка за окончателно плащане по предходен одобрен проект по мярката.

Подмярка 7.2 — подкрепа за инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура, включително инвестиции в енергия от възобновяеми източници и спестяване на енергия.

Предоставя се безвъзмездна финансова помощ за следните допустими за подпомагане дейности по подмярката:

• Строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи общински пътища, улици, тротоари, и съоръженията и принадлежностите към тях;

• Изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2 000 е.ж. в селските райони; инвестиции за доизграждане, без ново строителство на канализационната мрежа (в т.ч. и съоръжения за пречистване на отпадъчни води) в агломерации с под 2 000 е.ж. в селските райони;

• Изграждане и/или обновяване на площи за широко обществено ползване, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от общинско значение;

• Изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на социална инфраструктура за предоставяне на услуги, които не са част от процеса на деинституционализация на деца или възрастни, включително транспортни средства;

• Реконструкция и/или ремонт на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност;

• Изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на спортна инфраструктура;

• Изграждане, реконструкция, ремонт, реставрация, закупуване на оборудване и/или обзавеждане на обекти, свързани с културния живот, вкл. мобилни такива, вкл. и дейности по вертикалната планировка и подобряване на прилежащите пространства;

• Реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общинска образователна инфраструктура с местно значение в селските райони.

Кой може да кандидатства с проект по мярка 7.2 от ПРСР 2014-2020?

• Общини в селските райони за всички допустими дейности по под-мярката с изключение на дейности, свързани с доизграждане, без ново строителство на канализационната мрежа (в т.ч. и съоръжения за пречистване на отпадъчни води) в агломерации с под 2 000 е.ж. в селските райони;

• Юридически лица с нестопанска цел за дейности, свързани със социалната и спортната инфраструктура и културния живот;

• Читалища за дейности, свързани с културния живот;

• ВиК оператори за дейности, свързани с изграждане, реконструкция и/или рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения в агломерации с под 2 000 е.ж. в селските райони, и дейности, свързани с доизграждане, без ново строителство на канализационната мрежа (в т.ч. и съоръжения за пречистване на отпадъчни води) в агломерации с под 2 000 е.ж. в селските райони.

Допустими разходи по мярка 7.2 от ПРСР 2014-2020:

а) Изграждането, включително отпускането на лизинг, или подобренията на недвижимо имущество;

б) Закупуването или вземането на лизинг на нови машини и оборудване, обзавеждане до пазарната цена на актива;

в) Общи разходи, свързани с изброените по-горе, например хонорари на архитекти, инженери и консултанти, хонорари, свързани с консултации относно екологичната и икономическата устойчивост;

г) Нематериални инвестиции: придобиването или развитието на компютърен софтуер и придобиването на патенти, лицензи, авторски права, търговски марки.

Разходите по т. „в“ не трябва да надхвърлят 12% от сумата на разходите по т. „а“, „б“ и „г“.

Оперативните разходи, свързани с предоставянето на услугите са недопустими за подпомагане по подмярката.

Разходи различни от посочените в т. „б“, свързани с договора за лизинг, например марж на лизингодателя, разходи за рефинансиране на лихви, административни разходи и разходи за застраховка са недопустими за подпомагане по подмярката.

Допустими са авансови плащания в размер до 50% от публичната помощ, свързана с одобрените допустими разходи. За проекти, по които бенефициентите са възложители по ЗОП, авансовото плащане е допустимо както следва:

• до 12% от стойността на одобрената публична помощ по проекта за общи разходи и при наличие на документи от проведената съгласно изискванията на ЗОП процедура за избор на изпълнител/и; разлика до 50% от стойността на одобрената публична помощ по проекта след провеждане на всички процедури и сключване на договор за избор на изпълнител/и по ЗОП. Разходите за ДДС са допустими в случаите, когато не подлежат на възстановяване в съответствие с националното законодателство в областта на ДДС.

Приоритетни области за одобрение на проекти по мярка 7.2 от ПРСР:

• Изграждане и/или реконструкция на инфраструктура в Северозападен район;

• Изграждане и/или реконструкция на инфраструктура, обслужваща общини с високо ниво на безработица;

• Изграждане и/или реконструкция на инфраструктура, която осигурява транспортна свързаност на населени места от селските райони до малките градове от 4-то йерархично ниво съгласно НКПР (съгласно приложен списък);

• Изграждане и/или реконструкция на инфраструктура, която осигурява директна свързаност на населено място с втори и трети клас републикански пътища;

• Брой население, което ще се възползва от подобрените основни услуги и обхвата на териториално въздействие.

Условия за 100% субсидии по мярка 7:

За общини, ЮЛНЦ и читалища се предвижда 100% финансиране в случай, че не е налично генериране на приходи. Когато се установи потенциал за генериране на приходи, размерът на финансиране се определя въз основа на анализ разходи и ползи. В случаите, когато размерът на допустимите разходи по инвестициите е в размер до 50 000 евро за един обект, който е с установен потенциал за генериране на приходи се предвижда финансиране в размер на 100%. За ВиК операторите размерът на финансирането се определя въз основа на одобрен индивидуален анализ (ползи-разходи) за съответния регион.

Източник: Асоциация на българските села

Вижте целия текст...

Европейска награда за млади учени 2016

Краен срок: 1 февруари 2016 г.

Кандидатите трябва да работят в европейска държава (в географския смисъл на думата, както е определено от Съвета на Европа в правилата за членство), но не се изисква да имат европейско гражданство.

Поканата 2016 е отворена за млади изследователи, защитили тезата си след 1 януари 2011.

Повече информация ще можете да намерите на: http://www.euroscience.org/news/european-young-researchers-award-2016-call-is-open/

Стипендии за чуждестранни студенти от Австрийското правителство

Краен срок: 1 март 2016 г.

За: потомци на работници в системата за принудителен труд (независимо от тяхната страна на произход) или хора, които идват от страни, които са пострадали от нацисткия режим, особено от принудителен труд.

Стипендии: 940 евро на месец, настаняване, пътни разходи.

Австрийското министерство на науката, изследванията и икономиката (BMWFW) и ЕС канят бакалаври, докторанти и специализанти да кандидатстват за стипендии за обучение в Австрия. Областите, в които се присъждат стипендиите, са следните:

• Природни науки;

• Технически науки;

• Хуманна медицина, здравни науки;

• Аграрни науки;

• Социални науки;

• Хуманитарни науки;

• Изкуство.

Стипендиите се отпускат за до 1 академична година. Краткосрочните стипендии (от 1 до 3 месеца) имат приоритет в периода от януари до юни. Стипендии се дават и за изследователски периоди в научноизследователски институции в Австрия (например университети, Австрийската академия на науките, Национална библиотека, Национален архив).

Повече информация ще можете да получите на адрес: https://www.scholarships.at/out/default.aspx?TemplateGroupID=5&PageMode=3&GrainEntryID=1864&HZGID=2005&LangID=2.

Вижте целия текст...

Международен конкурс за дизайн Young Package 2016

Краен срок: 25 март 2016 г.

Търсят се изпълнени с въображение, мултифункционални опаковки, които могат да се използват за няколко цели.

Не позволявайте на опаковките да отидат в кошчето, а им намерете допълнителна функция! Дизайнът на опаковки има специална позиция не само в дизайна, маркетинга и транспорта, но също и в това как те се отразяват на околната среда. Хартиените отпадъци съставляват около 25%. Целта е да намали делът на нерециклируеми отпадъци от опаковки и да се създават опаковки с различно предназначение.

Журито на конкурса ще оценява главно: иновативност и творчество; ергономичност; функционалност; лесна манипулация (опаковките трябва лесно да се отварят от възрастни хора или деца), връзка с проблемите на околната среда; форма и оригиналност на идеята; конструктивно въображение; качествена презентация.

В конкурса могат да участват ученици в средно училище, колеж, студенти и дизайнери до 30-годишна възраст. Участниците ще бъдат в две групи:

1) студенти и млади дизайнери до 30-годишна възраст;

2) гимназисти.

Награди: 1-ва награда - 1100 EUR (студенти) / 1-ва награда 800 EUR (ученици от средното училище)

Повече информация ще можете да получите на адрес: http://young-package.com/.

Вижте целия текст...

Начало на състезанието за младежката награда "Карл Велики" за 2016 г.

Състезанието за награда "Карл Велики" за младежи за 2016 г. започна на 15 октомври. Наградата ще бъде връчена за девета поредна година на младежи, които разработват проекти, свързани със сближаване на хора от европейските държави. Крайният срок за подаване на документи е 25 януари 2016 г.

Победителите за 2015 г. на посещение в Европейския парламент

Наградата "Карл Велики" за младежи се организира съвместно от Европейския парламент и Фондацията за наградата "Карл Велики" в гр. Аахен (Германия) и се присъжда всяка година за проекти на хора на възраст между 16 и 30 години.

Печелившият проект трябва да дава пример на младите хора, живеещи в Европа, и да предлага практически примери за съжителството на европейците в една общност. Предишни победители в състезанието са били програми за младежки обмен, както и артистични и интернет проекти с общоевропейско измерение.

Награден фонд от 10 000 евро

Трите печеливши проекта (избрани сред 28-те проекта, номинирани от национално жури във всяка страна членка) ще бъдат наградени съответно с 5 000, 3 000 и 2 000 евро за първо, второ и трето място. Техни представители ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент в Брюксел или Страсбург през есента. Представители на 28-те национални победители ще бъдат поканени да присъстват на церемонията по връчването на европейската младежка награда "Карл Велики" на 3 май 2016 г., а също и на церемонията по връчване на Международната награда "Карл Велики", като за целта ще прекарат четири дни в Аахен през май 2016 г.

Победителите през 2015

@RealTime WW1, Туитър проект от Люксембург, получи първа награда на церемонията по връчването на европейската младежка награда "Карл Велики" в Аахенския университет на 12 май 2015 г. Втора награда взе Fronterras-European (border) line project от Франция, а трето място бе поделено между Social Soccer Cup (Австрия), Entrepreneurship, the Solution against Unemployment (Кипър) и Infoactualidad (Испания). Представители на спечелилите проекти бяха поканени в Брюксел, за да се срещнат с членове на Европейския парламент на 14 и 15 октомври 2015 г.

Важни дати:

Начало на състезанието и на подаването на документи онлайн: 15 октомври 2015 г.

Краен срок за кандидатстване: 25 януари 2016 г.

Избиране на 28-те проекта от националното жури на всяка държава членка: 11 март 2016 г.

Избиране на трите печеливши проекта от европейското жури: 7 април 2016 г.

Церемония по връчване на наградата в Аахен: 3 май 2016 г.

Вижте целия текст...

Обществена консултация относно преодоляването на пречки в гранични региони

Области на политиката

Освен регионалната политика и териториалното сближаване, консултацията обхваща всички основни области на политиката (търговия, заетост, образование, транспорт, научни изследвания, енергетика и др.)

Целеви групи

Особено ни интересуват мненията на граждани от гранични региони (гранични региони в страни от ЕС и региони в ЕС, които граничат със страни от ЕАСТ/ЕИП); национални, регионални и местни органи; междуправителствени и неправителствени органи; научни институции; представители на гражданското общество и предприятия, участващи в трансгранични дейности.

Период на консултацията

От 21.09.2015 г. до 21.12.2015 г.

Цел на консултацията

През последните 25 години Европейският съюз инвестира в трансгранично сътрудничество чрез Interreg, финансов инструмент за трансгранично регионално развитие. Въпреки постигнатия напредък много пречки остават, като част от тях не могат да бъдат отстранени само с помощта на финансиране от Interreg.

Затова основната цел на тази консултация е да се съберат мнения и примери от практиката от граждани, основни заинтересовани страни и специалисти, за да се получи изчерпателен преглед на оставащите пречки и на техния ефект върху ежедневието на хората и предприятията в граничните региони.

Резултатите ще бъдат публикувани онлайн. Те ще бъдат взети предвид и при проучване, въз основа на което трябва да се изготвят заключения и практически предложения за това как ЕС и неговите партньори могат да намалят оставащите пречки.

Как да изпратите вашите коментари и предложения

Събират се коментари чрез онлайн въпросник, който е достъпен на всички 24 официални езика в Европейския съюз. Въпросникът е достъпен тук: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/overcoming-obstacles-border-regions?surveylanguage=BG&serverEnv=%20target=

Цел на консултацията е тя да бъде справедлива и прозрачна. В окончателното резюме ще бъдат включени само отговори, които съответстват на инструкциите. Ако представлявате регистрирана организация, моля, посочете номера си в Регистъра за прозрачност, когато отговаряте на онлайн въпросника. В този случай ще се счита, че отговорът ви представлява становището на вашата организация.

Ако дадена организация реши да не предостави подобна информация, официалната политика на Комисията е да поставя коментара в списъка с коментари от граждани. (Стандарти за консултации, вж. COM(2002) 704, и Съобщение за последващи мерки по Европейската инициатива за прозрачност, вж. COM(2007) 127 от 21.03.2007 г.). Ако вашата организация не е регистрирана, имате възможност да се регистрирате сега на следния адрес: https://ec.europa.eu/transparencyregister/public/ri/registering.do?locale=bg.

След това се върнете на тази страница, за да изпратите вашите коментари от името на регистрирана организация.

Получените коментари и предложения ще бъдат публикувани в интернет, освен ако не е посочено друго. За информация относно обработката на вашите лични данни, коментари и предложения вижте специалната декларация за поверителност във връзка с консултацията.

Координати за връзка

Отговорна служба: ГД „Регионална и селищна политика“, отдел D2 „Европейско трансгранично сътрудничество“

Електронен адрес: REGIO-CONSULTATION-BORDER-OBSTACLES@ec.europa.eu

Пощенски адрес: DG Regional and Urban Policy, D2 European Cross-border co-operation, BU-1 00/14, B-1049, Brussels

Преглед на получените отговори

В интерес на прозрачността организациите се приканват да предоставят на обществеността информация за себе си, като се регистрират в Регистъра за прозрачност и се ангажират да спазват неговия Кодекс за добро поведение. Отговорите на нерегистрирани организации ще бъдат публикувани отделно от отговорите на регистрирани организации.

Резултати от консултацията и следващи стъпки

Възможно най-бързо след приключването на консултацията ще бъдат публикувани резултатите.

Защита на личните данни - http://ec.europa.eu/geninfo/legal_notices_bg.htm;

Специална декларация за поверителност:

http://ec.europa.eu/regional_policy/sources/consultation/overcoming-obstacles-border-regions/pdf/specific_privacy_statement.pdf.

Отказ от отговорност

Този документ е предназначен само за информация и за целите на консултацията. Той не е приеман или по какъвто и да било начин одобряван от Европейската комисия и не следва да се разглежда като представляващ гледната точка на службите на Комисията. Документът по никакъв начин не определя позицията на Комисията по повдигнатите въпроси, нито представлява официално съобщение за нея. Европейската комисия не гарантира за точността на представената информация, нито поема отговорност за каквато и да било нейна употреба.

Вижте целия текст...

Възможности за финансиране и обучения

Първа покана за набиране на проектни предложения по Програмата Интеррег за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020, съфинансирана по Инструмента за предприсъединителна помощ

Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Република България (Управляващ орган по програмата)

в сътрудничество с

Министерството по въпросите на Европейския съюз на Република Турция (Национален орган по програмата)

На 16.11.2015 г. бе обявена първата Покана за набиране на проектни предложения по Програмата Интеррег – ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция, чиято цел е подобряване на трансграничното сътрудничество между двете държави. Програмата е съфинансирана от Инструмента за предприсъединителна помощ II на Европейския съюз.

Общата цел на Програмата е укрепване капацитета за трансгранично сътрудничество между България и Турция в областта на опазването на природата и устойчивия туризъм, което ще доведе до подобряване на териториалното сближаване в Европа.

Общата сума на Първата покана за набиране на проектни предложения е 11 028 255 евро.

Проектните предложения трябва да отговарят на една от следните приоритетни оси и специфични цели на Програмата:

Приоритетна ос 1. Околна среда:

• Специфична цел 1.1. Предотвратяване и смекчаване на последиците от природните и предизвиканите от човека бедствия в трансграничния район;

• Специфична цел 1.2. Подобряване на капацитета за опазване на природата, устойчиво използване и управление на общите природни ресурси чрез съвместни инициативи в трансграничния район.

• Специфична цел 2.1. Повишаване на туристическата привлекателност на трансграничния район чрез по-добро използване на природното, културното и историческото наследство и свързаната с него инфраструктура;

• Специфична цел 2.2. Повишаване на потенциала за трансграничен туризъм чрез развитие на общи дестинации;

• Специфична цел 2.3. Увеличаване на работата в мрежа за развитие на устойчив туризъм чрез инициативи за трансгранично сътрудничество.

Приоритетна ос 2. Устойчив туризъм:

Крайната цел на Програмата е да повиши капацитета на местните и регионални власти в разработването и изпълнението на съвместни проекти в допустимия трансграничен регион, определен по Програмата, както следва:

За България (административно ниво NUTS III) – областите Бургас, Ямбол и Хасково;

За Турция (административно ниво, еквивалент на NUTS III) – провинциите Одрин и Къркларели.

Пълният пакет документи за кандидатстване, включващ Насоките за кандидатстване, е публикуван на следните интернет страници:

www.ipacbc-bgtr.eu

www.ab.gov.tr

www.mrrb.government.bg

www.eufunds.bg

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17:30 часа българско време на 16-ти март 2016 г. на адрес:

Съвместен секретариат: ул. „Патриарх Евтимий” № 2, ет. 3, офиси (88, 89, 90, 91), 6300 Хасково, България

Информационната кампания за кандидатите ще бъде организирана и проведена на територията на Република България и Република Турция в следващите месеци. На Интернет страницата на Програмата (www.ipacbc-bgtr.eu) ще бъдат обявени датите и местата на провеждане на информационните събития.

За допълнителна информация можете да се свържете със Съвместния секретариат по Програмата, както следва:

Основен офис в Хасково: тел. +359 38 663 888;

Клон в Одрин: тел. + 90 284 214 9909.

Вижте целия текст...

Проект „Красива България” набира предложения за 2016 г.

Срок за кандидатстване: до 18 Януари 2016

Проект „Красива България" (ПКБ) е част от програмата на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) за намаляване на безработицата и стимулиране на заетостта в страната и ежегодно се финансира от програмния бюджет по Националния план за действие по заетостта.

1. Мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места"

Допустими кандидати:

• общините и областните управители,

• държавните институции,

• контролните органи и вписаните от компетентните органи като юридически лица религиозни институции (вкл. църковни настоятелства)

• читалища, които са собственици на оферираните обекти или са с делегирани права за тяхното стопанисване и управление.

Допустими проекто-предложения:

• за строително-ремонтни/монтажни работи (СМР/СРР) на сгради или самостоятелни обекти в тях, които са за обществено обслужване в областта на администрацията, културата и изкуствата, вероизповеданията, транспорта и съобщенията, спорта и социалния туризъм.

• По мярката се финансират и СМР/СРР на обекти от тези области, които са със статут на недвижима културна ценност, но при условие, че техните собственици ги ползват пряко и не ги отдават под наем и/или, че същите не се нуждаят от допълнителни консервационно-реставрационни работи след обновяването им по ПКБ.

• По мярка М01 могат да се финансират и прилежащите външни пространства на посочените сгради, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които се намират.

2. Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура"

Допустими кандидати:

• общини и държавни институции;

• собственици на оферираните обекти или с делегирани права за тяхното стопанисване и управление.

Допустими проекто-предложения:

• СМР/СРР на сгради или самостоятелни обекти в тях, които са за обществено обслужване в областта на: образованието и науката (детски ясли и градини, училища, вкл. висши, научни и академични звена и др. подобни); здравеопазването (лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ и др. подобни); предоставянето на социални услуги в общността, които не са от резидентен тип (дневни центрове, центрове за обществена подкрепа, центрове за социална рехабилитация и интеграция, центрове за работа с деца на улицата, социално учебно-професионални центрове, звена „Майка и бебе", приюти и обществени трапезарии).

• По мярката се финансират и СМР/СРР на обекти от тези области, които са със статут на недвижима културна ценност, но при условие, че техните собственици ги ползват пряко и не ги отдават под наем и/или, че същите не се нуждаят от допълнителни консервационно-реставрационни работи след обновяването им по ПКБ.

• По мярка М02 могат да се финансират и прилежащите външни пространства на посочените сгради, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които се намират.

3. Мярка М02-01 „Подобряване на социалните услуги от резидентен тип".

Допустими кандидати:

• общини и собственици на оферираните обекти.

Допустими проекто-предложения:

• СМР/СРР в съществуващи сгради или самостоятелни обекти в тях, или ново строителство, с цел предоставяне на социални услуги в общността от резидентен тип (център за настаняване от семеен тип, център за временно настаняване, кризисен център, защитено жилище, наблюдавано жилище и преходно жилище).

• По мярката не се финансират СМР/СРР на обекти, които са със статут на недвижима културна ценност.

• По мярка М02-01 могат да се финансират и прилежащите външни пространства на сградите за предоставяне на социални услуги в общността от резидентен тип, но в рамките на урегулираните поземлени имоти, в които се намират.

При всички обекти по мерки М01, М02 и М02-01, които са с бюджет за СМР/СРР над 180 000 лева с ДДС, задължително се предвижда прилагането на мярка М03 „Професионално обучение за придобиване на квалификация", подпомагаща регистрирани в ДБТ безработни лица чрез професионалното им обучение по утвърдени модули и програми, по специалности в областта на архитектурата и строителството, здравеопазването и социалните услуги.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ на http://www.beautifulbulgaria.com/bg/news/-1122.html

Вижте целия текст...

УПРАВЛЯВАЩИЯТ ОРГАН НА ОП „РЕГИОНИ В РАСТЕЖ“ 2014-2020 ОБЯВЯВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ BG16RFOP001-8.003 „БЮДЖЕТНА ЛИНИЯ ЗА 28 - ОБЩИНИ НА МАЛКИ ГРАДОВЕ ОТ 4-ТО НИВО, СЪГЛАСНО НКПР“

Целта на процедурата е подобряване на административния капацитет на 28 общини на малки градове от 4-то ниво, съгласно НКПР и изпълнение на проектните им предложения – бенефициенти по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на ОПРР 2014-2020 г.

Конкретни бенефициенти по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ чрез бюджетна линия са 28 общини на малки градове от 4-то ниво, съгласно Национална концепция за пространствено развитие за периода 2013-2025 г. (НКПР) – бенефициенти по Приоритетна ос 2 „Подкрепа за енергийна ефективност в опорни центрове в периферните райони“ на ОПРР 2014-2020 г., както следва:

Попово, Троян, Пещера, Карнобат, Нова Загора, Ботевград, Сандански, Севлиево, Самоков, Червен бряг, Свиленград, Провадия, Мездра, Поморие, Нови пазар, Разлог, Козлодуй, Берковица, Тутракан, Елхово, Златоград, Девин, Генерал Тошево, Крумовград, Белоградчик, Никопол, Малко Търново и Ивайловград.

Бюджетните линии могат да бъдат подавани текущо, тъй като съгласно указанията по процедурата няма определен краен срок за кандидатстване.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на бюджетната линия (финансов план), което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение ИСУН 2020. Пакетът документи за кандидатстване по процедурата е одобрен със заповед №РД-02-36-570/27.10.2015 г. на Ръководителя на УО на ОПРР 2014-2020 г.

Заповед за одобряване на бюджетна линия за 28те града ЕЕ.pdf

Източник: Интернет страница-Единен информационен портал-Структурни фондове на ЕС

Вижте целия текст...

Нова програма подкрепя добри идеи на местно ниво

Програма „Регионален грант" за подкрепа на проекти, развити в малки или по-големи населени места от цялата страна, стартира VIVACOM в партньорство с Българския център за нестопанско право.

„Целта на Регионалния грант е да подкрепи качествени проекти на местно ниво. Знаем, че в България има много добри идеи, които със съвсем малко помощ ще направят живота на много хора по-добър", коментира Любен Панов, директор на Българския център за нестопанско право.

„Важно е проекти на територията на цялата страна да получават подкрепа, която да им дава възможност да се развиват. Ние вярваме, че Регионален грант е инициатива, която има перспективи в бъдеще", каза Веселка Вутова, директор „Корпоративни комуникации" на VIVACOM.

За „Регионален грант" могат да кандидатстват проекти на читалища, училища и юридически лица с нестопанска цел в обществена полза, регистрирани в Централния регистър към Министерството на правосъдието.

В рамките на програмата, за периода ноември 2015 - март 2016 г., ще бъдат раздадени на конкурсен принцип 50 000 лв. Максималната сума, която ще получи всеки проект е до 5000 лв.

„Едно от най-големите предимства на програмата е фактът, че тя не поставя ограничение за сферите, в които да се развиват идеите. По този начин ще бъде даден шанс на иновативни и нестандартни проекти да получат финансиране", допълни Любен Панов.

Водещите критерии при оценката на проектите ще бъдат:

• Полза от реализирането на инициативата или решаването на конкретен проблем;

• Въвличане на местната общност;

• Иновативност или нов начин за решаване на проблем.

Срокът за представяне на концепциите е 20.12.2015 г. Победителите ще бъдат обявени в началото на месец март 2016 г.

Документи за участие се приемат на regional.grant@vivacom.bg.

Повече информация и електронен формуляр за кандидатстване можете да получите на www.vivacomfund.bg.

Проектите ще бъдат оценявани от жури, в което влизат изтъкнати представители на различни сфери: писателят Захари Карабашлиев, предприемачът и лидер на Start Up общността Крис Георгиев, журналистът Ива Дойчинова, Любен Панов, директор на БЦНП, и Веселка Вутова, директор Корпоративни комуникации на VIVACOM.

Вижте целия текст...

Фондът за демокрация на ООН кани организации на гражданското общество да кандидатстват за финансиране на проекти за укрепване на демокрацията

UNDEF подкрепя проекти, които укрепват гласа на гражданското общество, насърчават правата на човека и участието на всички групи в демократичните процеси. Голяма част от средствата UNDEF ще предостави на местни организации на гражданското общество. Предложенията са обект на изключително строг и конкурентен процес на подбор, като одобрените за финансиране обикновено са по-малко от два процента от кандидатствалите. Проектите следва да са в една или повече от седем основни области:

• Активизъм в общността;

• Върховенство на закона и правата на човека;

• Инструменти за знания;

• Овластяване на жените;

• Ангажиране на младите;

• Медии и свобода на информацията;

• Укрепване на взаимодействието с правителствата.

Следните институции са допустими за кандидатстване:

• организации на гражданското общество и неправителствени организации, ангажирани в насърчаването на демокрацията. Те се очаква да получат по-голямата част от финансирането;

• независими и конституционни органи, включително избирателни комисии, институцията омбудсман, националните институции за правата на човека и други независими органи за управление, с предложения за проекти, улесняващи включването на гласа на гражданското общество;

• глобални и регионални междуправителствени институции, организации и сдружения, различни от Организацията на обединените нации, с предложения за проекти, които укрепват гласа на гражданското общество.

Проектите, подкрепени от UNDEF, са двегодишни. Кандидатите могат да кандидатстват за грант в размер от 100 000 USD до 300 000 USD. http://www.un.org/democracyfund/apply-funding

Вижте целия текст...

Микрофондът на TimeHeroes е отворен за кандидатстване

КРАЕН СРОК: между първо и последно число на всеки месец

Микрофондът на TimeHeroes е паричен фонд, който подпомага провеждането на доброволчески мисии в България. Някои от най-страхотните доброволчески инициативи са на малки организации, неформални групи и активни граждани, които имат огромен ентусиазъм, но не разполагат с финансови ресурси. Ние се стремим да ги подкрепим, като предоставяме малки суми за покриване на основни разходи, необходими за провеждане на мисиите като материали, транспорт и т.н.

Колко?

Микрофондът предоставя между 50 и 400 лв. на мисия.

Кога?

Подкрепят се доброволчески мисии на месечна база. Срокът за кандидатстване е между първо и последно число на всеки месец. Ще се стремим да отговаряме на всяка кандидатура до три работни дни след затварянето на прозореца за кандидатстване.

Условия за кандидатстване:

• Микрофондът финансира доброволчески мисии, в които организаторът организира група доброволци, за да извършат заедно краткосрочна или дългосрочна доброволческа дейност. Финансирането става чрез дарение към организатора. Той може да бъде физическо лице, неформална група или юридическо лице, регистрирано в обществена полза по ЗЮЛНЦ.

• Доброволческото събитие трябва да е публично и активно популяризирано от организатора. Вътрешно-организационни събития не попадат в обсега на Микрофонда. Благотворителни акции, набирателни кампании, кампании за публичност, петиции и подобни не попадат в обсега на Микрофонда.

Вижте целия текст...

Фонд „Условия на труд“

Краен срок: ВСЕКИ месец до 25-то число.

Фонд "Условия на труд" е "лека" програма за кандидатстване, при която фирмите могат да получат прилично финансиране, за да си санират помещения, да изградят стаи за почивка, санитарни възли, да въведат практики по подобряване на факторите на работната среда и т.н. Характерно за проектите е че НЯМА значение дали се изпълняват на територията на селски райони или в областни градове- всички населени места са допустими за кандидатстване по програмата.

Кога мога да участвам ?

ВСЕКИ месец до 25-то число.

Кой може да кандидатства?

• Всички фирми, които имат назначен персонал;

• Фирми, които нямат просрочени задължения към бюджета и към търговски банки;

• Получили финансиране по други проекти за същите дейности.

Какво можем да финансираме?

• Модернизация на помещенията, в които се намира персоналът (подмяна подови настилки, измазване стени, тавани, изграждане на стаи за почивка, санитарни възли и други);

• внедряване на нови и модернизиране на съществуващи технологии;

• изграждане или усъвършенстване на системата за предотвратяване на рискове на работното място;

• обезопасяване на машини и съоръжения.

Каква парична помощ мога да получа?

По проекта получавате 30% безвъзмездна помощ от стойността на разходите.

Максимумът, който можете да получите като парична сума, е 100 000 лева.

Вижте целия текст...

Намерете ни във

Анкета

От каква информация за Европейския съюз имате нужда?

Европейски структури и институции

Европейски политики

Човешки права

Трудови права

Финансиращи програми

Събития от европейско значение

Конкурси и състезания

Образование и стаж

Друго

Бюлетин

Вашето име:

Посещения на сайта

 ТекущПредишен
За деня:87101
За седмицата:364600
За месеца:14342672
Общо:110741
Вашият IP: 44.192.253.106