Добре дошли в сайта на Европа Директно Хасково!

Посетете още

Електронен бюлетин на
Информационен център Европа Директно
Хасково

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз. Приемаща организация - Сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“ – Хасково.


За да публикуваме Ваши новини и/или обяви в електронния бюлетин, изпратете ги на europedirect_haskovo@abv.bg

Можете да се включите или изключите от списъка на абонатите на електронния бюлетин на Интернет-страницата на Европа директно Хасково.

Минали броеве на Eлектронния седмичник можете да прегледате на Интернет-страницата на Европа директно Хасково.Скъпи приятели, колеги, граждани на Област Хасково,

Вие получавате първият информационен бюлетин на Европейски информационен център Европа Директно Хасково.

От началото на месец юни в гр.Хасково и в гр.Видин бяха открити европейски информационни центрове "Европа Директно". Двата центъра се присъединиха към мрежата от информационни центрове Европа Директно в България, които са част от информационната мрежа Europe Direct, свързваща ЕС и неговите граждани на местно ниво.

Задачата на тази мрежа от центрове е да доставя информация и съвет относно политиките на ЕС, активно да стимулира местния и регионален дебат за ЕС чрез организиране на разнообразни събития и информационни кампании, да помага на европейските институции да разпространяват информация на местно ниво и да дава на обществото възможност за обратна връзка с институциите на ЕС.

Европейският информационен център Европа Директно Хасково ще предлага информация на жителите на Хасково и областта за ЕС и политиките на Съюза в различни области, включително за правата им като европейски граждани. Консултантите в новооткрития център ще дават отговори и информация на всеки гражданин, който иска да научи повече за дейностите на ЕС, както и практическа информация свързана с възможностите за финансиране на проекти, работа в Европа и др. Те ще насочват посетителите към подходящи източници за информация по интересуващите ги въпроси.

Официалното откриване на центъра е предвидено за месец септември, тази година.


Офиси на Европейски информационен център Европа Директно Хасково:

Хасково, ул. „Хан Кубрат“ № 2; тел: (+35938) 58 59 60 – всеки делничен ден от 13:00 до 17:00 ч.

Хасково, ул. „Одрин“ № 3, ет. 2; (+35938) 62 42 65 – всеки делничен ден от 09:00 до 13:00 ч.


Фейсбук-страница:https://www.facebook.com/pages/Европа-Директно-Хасково/1025510484160602?fref=ts

Интернет сайт: www.eudirect-haskovo.eu

Twitter: https://twitter.com/EuropeDirect_hs


Повече информация можете да получите и на телефони:

0885 266 444 – Красимира Дамянова

0888 653 146 – Иванка Душкова

0888 805 389 – Камелия Димитрова

Новини от Европа

Помощта на ЕС за развитие: Депутати дискутират с Комисията плановете за 2016 г.

Източник: http://www.europarl.europa.eu/news/bg


Еврокомисарят Невен Мимица заедно с председателката на парламентарната комисия по развитие Линда Макаван (С&Д, Великобритания)

Комисарят по международното сътрудничество и развитието Невен Мимица бе в парламентарната комисия по развитие на 23 юни, за да обсъди приоритетите на ЕС по отношенията на помощта към по-бедните страни. Европейската комисия подготвя своята работна програма за следващата година и дискусията бе възможност за депутатите да изразят позиция по важните въпроси в тази област.

Важен момент

Комисар Мимица посочи, че моментът е важен за политиката за развитие: „За първи път ЕС се ангажира да достигне целта от 0,2% от брутния национален доход за официална помощ за най-слабо развитите страни“.

Той също така приветства факта, че Европейският парламент ще има силно присъствие на конференцията в Адис Абеба през юли за финансирането на политиката за развитие.

По въпроса за миграцията г-н Мимица акцентира върху спешната нужда да въздействаме върху основните причини за проблема и изтъкна, че „не ЕС, а развиващите се страни са тези, които поемат 86% от бежанците по света.“

Реакции на депутати

Давор Иво Щир (ЕНП, Хърватия) препоръча Комисията да разработи нови инструменти на политиката за развитие, особено в борбата с корупцията и за насърчаване на доброто управление.

Норберт Нойзер (С&Д, Германия) заяви, че ЕС трябва да обърне внимание на лидерите на онези страни от Африка, Карибския басейн и Тихоокеанския регион, които позволяват на младите и интелигентни хора да емигрират и не правят нищо за спирането на миграционните потоци.

Шарл Гьоренс (АЛДЕ, Люксембург) изтъкна, че някои страни-членки непрекъснато намаляват помощта си за развитие: „Вече имаме недостиг от 38 млрд. евро в сравнение с целта за 2015 г.“

Вижте целия текст...

Огнян Златев: Кариерата в голяма международна организация е перспективна, интересна и задължаваща работа

Източник: http://www.karieri.bg


Фотограф: Юлия Лазарова

Огнян Златев е ръководител на Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България от 1 май 2013 г. Започва да работи в ЕК през 2011 г. в Брюксел като началник на отдел "Комуникации" в Генералната дирекция по трудова заетост, социално включване и социални въпроси. Завършил е "Класическа филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има допълнителна квалификация по политически и стратегически комуникации. Възпитаник е на първия випуск на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) "Константин Кирил Философ".

Колко българи работят в Европейската комисия?

В Европейската комисия работят малко над 33 000 души. От тях служители на ЕК са и над 500 българи, а още десетки работят на срочни договори. В представителството екипът ни е от 20 души. Бих се радвал да виждам повече българи, които да са на ръководни позиции в ЕК.

Как бихте описали настоящата си професия?

По-голямата част от професионалния си път съм изминал като човек, който ръководи и който комуникира непрекъснато. Това, което правя в момента съчетава в себе си управление, дипломация, международни отношения, стратегически комуникации. Смятам, че да имаш професионална кариера в голяма международна организация е перспективна, интересна и задължаваща работа. Затова бих насърчил много млади хора, които в момента все още се чудят какво да правят, първо да се възползват от програмите за стажове към Европейските институции или най-малкото стажантската програма, която имаме в Представителството на ЕК в София.

А как стигнахте дотук?

Преди да започна работа в Европейската комисия, бях в Управителния съвет на Българската национална телевизия (БНТ). В продължение на 15 години ръководих неправителствената организация "Център за развитие на медиите", като едновременно с това консултирах големи международни организации като Световната банка, ЮНЕСКО, Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по въпросите, свързани с публичните комуникации и развитието на медиите по проекти в Централна Азия, Кавказкия регион, Близкия изток и Югоизточна Европа. Работил съм в Британския съвет и като ръководител на "Би Би Си Център" в София. Настоящата ми работа е естествено следствие на всичко, което съм правил досега.

В какво се изразява вашата ежедневна работа?

Представителството в София е част от Генерална дирекция "Комуникации" на Европейската комисия. Основната ми работа се състои в комуникация, срещи и участия в различни форуми. Срещам се с хора от неправителствения сектор, ученици, студенти, участвам също в конференции на академичните и бизнес средите. По време на посещения на членове на Европейската комисия участвам в официалната делегация по време на срещи с представители на официалните институции в България.

Какви са уменията, необходими за вашия пост?

Преди всичко комуникационни умения, широка обща култура, добро познаване на европейската тематика и на политическите развития в страната и в Европа. Предишният ми професионален опит, особено работата с медии и НПО от различни страни и културни традиции, е от изключителна полза за успешното изпълнение на поставените задачи.

С какви са предизвикателства се сблъсквате в ежедневната ви работа?

Предизвикателствата са много – разнообразието от теми, по които човек трябва да работи, необходимостта да си в непрекъсната комуникация с хора и институции, намирането на тънкия баланс между различните интереси и култури. Основно предизвикателство остава как цялата информация, която се произвежда от институциите на Европейския съюз и многобройните възможности, които се предлагат за образование, работа и проекти, да стигнат до хората. Все още преобладават очакванията, че информацията е тази, която трябва да намери човека, а не е той този, който трябва да я намери.

Какво ви харесва в работата, с която се занимавате и какво ви носи удовлетворение от нея?

Харесва ми динамиката, това, че всеки ден се срещам с различни хора и работя по различни теми от всички области на обществения живот. Удовлетворение получавам тогава, когато видя крайния резултат от положените усилия и този резултат на първо място е обществено полезен, на второ – е надминал планираното.

Какви професионални източници на информация ползвате във връзка с работата си?

Европейската комисия има много добре функционираща система за обмен на информация и медиен мониторинг на информационни източници от целия континент. За мен всекидневния преглед на водещите европейски и български медии е задължителен. Работата ми е такава, че имам възможност да черпя информация директно от източника – политици, експерти, изследователи. В ЕК редовно се организират срещи между представителите на ЕС в различните страни за обмен на идеи и добри и практики. Самият аз много обичам да чета и непрекъснато да се самоусъвършенствам. В свободното ми време често може да ме видите с нова книга в ръка.

Какви са вашите планове по отношение на кариерното ви развитие?

Продължавам да виждам бъдещето си посветено на работа за утвърждаване на общите европейски политики в рамките на голяма международна организация.

Какво бихте посъветвали младежите, които тепърва навлизат на пазара на труда?

Ако човек вижда реализацията си в голяма международна организация трябва да набляга на първо място на езиковата си подготовка, добрата си обща култура и познания за света, външната политика, междукултурните и стратегическите комуникации. В личен план трябва да развива комуникативните си умения, възможностите си да се справя със стрес и динамика, да обработва големи количества информация.

Вижте целия текст...

Европейски алианс за професионална подготовка: фирми и организации поемат ангажимент да осигурят професионална подготовка за 140 000 младежи

Източник: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5225_bg.htm


Борбата с младежката безработица е първостепенна задача за Европейската комисия. Възможностите за добра професионална подготовка и стажове помагат на младите хора да придобият необходимите умения и способности за успешна реализация на пазара на труда. Днес повече от 40 фирми и организации се включиха в Европейския алианс за професионална подготовка, чиято работа се координира от Европейската комисия, с ангажимент да осигурят повече и по-добри възможности за професионална подготовка на младите хора. Фирмите ще предложат общо 140 000 места за стажове и обучение за младежи. Европейската комисия целенасочено работи за по-добро предлагане на стажове, както и за подобряване на качеството и обществения им престиж.

Комисарят за заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност г-жа Мариан Тейсен заяви: „Сърдечно приветствам новите партньори, които днес стават част от Европейския алианс за професионална подготовка. Първостепенна задача в работата ми е да помогнем на младите хора да намерят добри работни места. Заедно ще дадем на младежите нови пътища да придобият професионалните умения и опита, които се търсят на пазара на труда. С нетърпение очаквам в бъдеще все повече фирми и организации да последват този пример.“

Новите договорености бяха подписани в Рига на среща на ресорните министри за професионално образование и обучение, европейските социални партньори и Европейската комисия, организирана от латвийското председателство. Ето и по-съществените договорености със стопанския сектор:

• до 2017 г. Adecco ще осигури обучение на работното място за 5000 младежи в основното си предприятие или в някое от партньорските си дружества;

• до 2018 г. AXA ще предложи възможности за работа на 20 000 младежи, в т.ч. 10 000 постоянни и срочни трудови договори и 10 000 платени стажове или обучения;

• BMW ще разшири професионалното обучение в чужбина, включително чрез специална програма за дуално образование, съчетаваща практическо обучение в Германия с квалификация в Испания. Всяка година BMW ще посреща 1500 нови стажанти;

• Safran ще започне стажантски програми в европейските си клонове и ще популяризира програми за мобилност в други държави. Фирмата ще приема 2000 — 3000 стажанти годишно;

• тази година над 500 младежи ще могат да постъпят на стаж в Capita, а фирмата ще положи усилия да привлече други големи работодатели да направят същото, например като наемат и обучат 400 стажанти за работа в държавната администрация и над 600 души — за работа в банковия сектор;

• Европейската бизнес мрежа за корпоративна социална отговорност (CSR Europe) ще подпомогне членовете си да подобрят качеството на предлаганите програми за професионална подготовка и стажове. Така до края на 2017 г. стойностно обучение ще могат да получат 50 000 младежи.

Към Алианса се присъединяват също така „Бертелсман“, Saica и Verallia Saint-Gobain.

Европейските социални партньори представиха нови договорености в строителството, химическата промишленост, търговията и в сектора на образованието. Пет нови договорености са по инициатива на национални учителски синдикати, а едно от споразуменията е с френски синдикат в енергийния сектор. Други важни договорености поемат шотландското правителство, Европейската асоциация на регионалните и местните власти за учене през целия живот и мозъчният тръст Фондация „Бертелсман“.

Новите членове се присъединяват към досегашните участници в Европейския алианс за професионална подготовка — различни фирми, организации и правителства.

Контекст

Началото на Европейския алианс за професионална подготовка беше поставено на 2 юли 2013 г. в немския град Лайпциг със Съвместна декларация между председателството на ЕС, Европейската комисия и европейските социални партньори. Тя бе последвана от Декларация на Съвета и индивидуални ангажименти за следващите стъпки, с които в държавите от ЕС да се предлагат повече и по-добри възможности за професионална подготовка.

Алиансът обединява органи на публичната администрация, търговско-промишлени и занаятчийски камари, предприятия, социални партньори, образователни и обучителни организации, институции и организации на регионално равнище, младежки и неправителствени организации, мозъчни тръстове и научноизследователски институти. Общата цел на всички участници е развитието на програми и инициативи за професионална подготовка в цяла Европа.

С днешното присъединяване на Италия и на Чешката република вече 26 държави от ЕС са поели ангажименти на национално равнище. Днес Алиансът приветства и най-новите си членове — държавите от ЕАСТ Норвегия и Швейцария и държавите кандидатки Албания, Черна гора и Турция.

От 2013 г. различни фирми и други партньори са сключили общо 84 договорености с Европейския алианс за професионална подготовка.

За повече информация

MEMO/15/5241
Уебсайт на конференцията
Проследете дискусията онлайн в Twitter: #ApprenEU
Европейски алианс за професионална подготовка
Брошура за Европейския алианс за професионална подготовка
Списък на поетите нови ангажименти
Доклад от проведеното онлайн проучване
Брошура за Drop'pin
Следете съобщенията на Мариан Тейсен и на Социална Европа в Twitter

Абонирайте се за безплатния бюлетин на Европейската комисия, посветен на заетостта, социалните въпроси и приобщаването (бюлетинът се разпространява по електронна поща): http://ec.europa.eu/social/e-newsletter

Вижте целия текст...

Заключения, приети от Европейския съвет на заседание проведено на 25 и 26 юни 2015 г. и изпратени до делегациите

Брюксел, 26 юни 2015 г.

I. Миграция

1. Европа се нуждае от балансиран и географски всеобхватен подход към миграцията, основан на солидарност и отговорност. В съответствие с решенията, взети от Европейския съвет през април, бяха предприети конкретни мерки с цел предотвратяване на по-нататъшни загуби на човешки живот в морето, откриване на нови начини за борба с контрабандата на мигранти и засилване на сътрудничеството с държавите на произход и транзитните държави, като при това се зачита правото на търсене на убежище. Стартирането на мисията EUNAVFOR MED, за което Съветът взе решение на 22 юни, представлява важен принос в това отношение. Оперативните действия за борба с трафикантите и контрабандистите на хора в съответствие с международното право представляват съществена част от нашия всеобхватен подход.

2. Вследствие на изготвената от Комисията европейска програма за миграцията следва да се придвижи работата по всички измерения на всеобхватния и системен подход.

3. Необходими са по-мащабни усилия, включително укрепване на управлението на външните граници на Съюза, с цел по-успешно овладяване на нарастващите потоци от незаконни мигранти. Днес Европейският съвет постави акцент върху три ключови измерения, които трябва да напредват успоредно: преместване/презаселване, връщане/обратно приемане/реинтегриране и сътрудничество с държавите на произход и транзитните държави. Съветът ще оценява редовно напредъка и в трите направления и ще докладва по-късно през годината.

Преместване/презаселване

4. Предвид настоящото извънредно положение и нашия ангажимент за укрепване на солидарността и отговорността и в съответствие с решението си от април във всички негови аспекти, включително точка 3, Европейският съвет постигна съгласие по следните взаимосвързани мерки с цел да се окаже помощ на 60 000 души:

а) временното и извънредно преместване в рамките на две години от държавите членки на първа линия Италия и Гърция към други държави членки на 40 000 лица, очевидно нуждаещи се от международна закрила, в което ще участват всички държави членки;

б) бързото приемане от Съвета на решение в този смисъл; за тази цел до края на юли всички държави членки ще се договорят с консенсус за разпределението на тези лица, като се отчете конкретното положение на държавите членки;

в) създаването на съоръжения за приемане и първоначално приемане в държавите членки на първа линия с активната подкрепа на експерти от държавите членки и на EASO, Frontex и Европол, за да се гарантира бързото идентифициране, регистриране и снемане на пръстови отпечатъци на мигранти („горещи точки“). Това ще позволи да се определи кои лица се нуждаят от международна закрила и кои — не. До юли 2015 г. Комисията ще изготви, в тясно сътрудничество с приемащите държави членки, пътна карта относно правните, финансовите и оперативните аспекти във връзка с тези съоръжения;

г) незабавното осигуряване на по-голяма финансова помощ за държавите членки на първа линия с цел да се спомогне за облекчаването на разходите за получаване и обработване на молбите за международна закрила;

д) съгласието, че всички държави членки ще участват, включително посредством многостранни и национални схеми, в презаселването на 20 000 разселени лица, очевидно нуждаещи се от международна закрила, като се отчете конкретното положение на държавите членки.

Връщане/обратно приемане/реинтегриране

5. Ефективните политики за връщане, обратно приемане и реинтегриране на неотговарящите на условията за закрила лица са съществен елемент от борбата с незаконната миграция и ще спомогнат за разубеждаване на хората да рискуват живота си. Ще бъдат мобилизирани всички инструменти за насърчаване на обратното приемане на незаконните мигранти от държавите на произход и транзитните държави въз основа на идеите, които Комисията представи на Съвета на 16 юни. По-специално:

а) върховният представител, в тясно сътрудничество с държавите членки, следва възможно най-бързо да започне диалози на високо равнище с основните държави на произход на незаконни мигранти. Съветът съвместно с Комисията ще изготви цялостен пакет в подкрепа на преговорите със съответните трети държави;

б) Комисията ще направи необходимото за ефективното и възможно най-бързото изпълнение на ангажиментите във връзка с обратното приемане, по-специално ангажиментите съгласно Споразумението от Котону, както и за ускоряването и възможно най-бързото приключване на текущите преговори по споразумения за обратно приемане, като същевременно ще започнат нови преговори с други трети държави;

в) въз основа на принципа „повече за повече“ помощта и политиките на ЕС ще се използват за създаване на стимули за прилагането на съществуващите споразумения за обратно приемане и сключването на нови. Определените в търговските споразумения ангажименти относно временното присъствие на лица с цел предоставяне на услуги следва да се използват като стимул за сключването на споразумения за обратно приемане; инструментите на политиката за развитие следва да засилят изграждането на капацитет на местно равнище, включително в областта на граничния контрол, убежището, борбата с контрабандата на мигранти и реинтеграцията;

г) държавите членки ще изпълнят изцяло Директивата относно връщането, като използват пълноценно всички предвидени в нея мерки, за да осигурят бързото връщане на незаконните мигранти; решенията за връщане, издадени от държавите членки, ще бъдат въведени в Шенгенската информационна система;

до юли 2015 г. Комисията ще определи начините, по които Frontex ще окаже непосредствена подкрепа на държавите на първа линия по отношение на връщането. Комисията обяви намерението си да предложи изменение на Регламента за Frontex, така че да се засили ролята на агенцията, по-специално с цел тя да може да инициира мисии за връщане;

е) с цел да се ускори обработването на молбите за убежище, до юли 2015 г. Комисията ще определи мерките, които да бъдат взети, за да се използва EASO за координиране на изпълнението на разпоредбите за „сигурна страна на произход“ в Директивата за процедурите за убежище. Комисията обяви намерението си за укрепване на разпоредбите за „сигурна страна на произход“ в Директивата за процедурите за убежище, включително евентуалното създаване на общ за ЕС списък на сигурните страни на произход;

ж) бързо ще бъдат предоставени подходящи средства в подкрепа на ефективна политика на ЕС за връщането; освен това Комисията се приканва да направи предложения в този смисъл в контекста на бюджета на ЕС за 2016 г., както и да изготви специална европейска програма за връщане.

Сътрудничество с държавите на произход и транзитните държави

6. От решаващо значение е да се засили цялостното ни сътрудничество с държавите на произход и транзитните държави, както за възпрепятстване на потоците от незаконни мигранти, така и за справяне с първопричините за миграцията, за да се ограничат стимулите за незаконна миграция и да се води борба с контрабандните мрежи. Помощта за развитие ще играе важна роля в това отношение.

От съществено значение е установяването на истинско партньорство между европейските и африканските държави, които да работят заедно за справяне с незаконната миграция по интегриран начин. Срещата на върха във Валета ще се стреми по-специално към постигането на следните цели заедно с африканските партньори:

а) оказване на помощ на партньорските държави в борбата им с контрабандистите на хора;

б) засилено сътрудничество по ефективна политика за връщане;

в) по-целево насочване на сътрудничеството за развитие и увеличаване на инвестициите в Африка с цел справяне с първопричините за миграцията, както и предоставяне на възможности в икономическата и социалната област.

Съветът ще изготви предложения за областите на сътрудничество с държавите на произход и транзитните държави за срещата на върха във Валета.

8. ЕС ще задълбочи и сътрудничеството си с Турция и съответните държави в Близкия изток (а именно Ирак, Йордания и Ливан).

9. Ще бъде организирана конференция на високо равнище с цел да се посрещнат предизвикателствата на маршрута през Западните Балкани.


II. Сигурност и отбрана

10. Обстановката в Европа в областта на сигурността се промени драматично. Това изисква действия в три взаимосвързани области:

а) в допълнение към Европейската програма за сигурност на Комисията и заключенията на Съвета от 16 юни 2015 г. ще бъде придвижена работата по обновената стратегия за вътрешна сигурност на Европейския съюз; запазва се като приоритет цялостното прилагане на насоките относно борбата с тероризма, приети на заседанието през февруари 2015 г.;

б) върховният представител ще продължи процеса на стратегически размисъл с оглед на изготвянето на цялостна стратегия на ЕС по въпросите на външната политика и политика на сигурност в тясно сътрудничество с държавите членки, като тази стратегия трябва да бъде представена на Европейския съвет до юни 2016 г.;

в съответствие със заключенията на Европейския съвет от декември 2013 г. и заключенията на Съвета от 18 май 2015 г. ще продължи работата по по-ефективна, по-видима и ориентирана към резултати ОПСО, по-нататъшното развиване на гражданските и военните способности и укрепването на европейската отбранителна промишленост, включително МСП. Европейският съвет припомня, че е необходимо:

− държавите членки да заделят разходи за отбрана в достатъчен размер и да използват ресурсите възможно най-ефективно;

− от бюджета на ЕС да се осигури подходящо финансиране за подготвителното действие за научни изследвания във връзка с ОПСО, което ще открие пътя към евентуална бъдеща програма за научни изследвания и технологии в областта на отбраната;

− да се насърчи по-задълбоченото и по-систематично европейско сътрудничество в областта на отбраната с цел осигуряване на ключови способности, включително чрез фондовете на ЕС;

− да се мобилизират инструментите на ЕС за подпомагане на борбата с хибридните заплахи;

− да се активизират партньорствата, по-конкретно с ООН, НАТО, ОССЕ и АС;

− да се предоставят отговорности и възможности на партньорите за предотвратяване и управление на кризи, включително посредством конкретни проекти за изграждане на капацитет с гъвкав географски обхват.

Европейският съвет ще включва редовно политиката за сигурност и отбрана в своя дневен ред.

III. Работни места, разстеж и конкурентноспособност

11. Европейският съвет приключи европейския семестър за 2015 г., като одобри като цяло специфичните препоръки по държави и призова за тяхното изпълнение. Европейският съвет приветства споразумението, постигнато по отношение на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), и призова за бързото му прилагане.

12. Цифровите технологии предоставят огромни възможности за иновации, растеж и работни места. За да се възползваме пълноценно от тази технологична революция, ние трябва да преодолеем фрагментираността на пазарите, да осигурим перспективно регулиране, да изградим поддържаща инфраструктура, да подпомогнем цифровизацията на промишлеността, да създадем благоприятни условия за растеж във всички сектори и да осигурим защита на нашите граждани. Цифровият единен пазар следва да бъде използван като средство за приобщаващ растеж във всички региони в рамките на ЕС. Като изтъква значението на всички измерения на стратегията на Комисията и осъществяването на амбициозна реформа на рамката за далекосъобщения, включително по-ефективна координация на радиочестотния спектър при зачитане на областите на национална компетентност, Европейският съвет постигна съгласие по следните въпроси:

а) необходимо е бързо да бъдат приети Регламентът за единния пазар в областта на далекосъобщенията, включително роуминга, и Директивата относно мрежовата и информационната сигурност, а пакетът за защитата на данните трябва да бъде приет до края на годината;

б) трябва да се предприемат действия по отношение на ключови елементи от съобщението на Комисията, по-конкретно за:

− премахване на оставащите пречки пред свободното движение на стоки и услуги онлайн и преодоляване на неоправданата дискриминация, основана на географското местоположение;

− гарантиране на преносимостта и улесняване на трансграничния достъп до онлайн материали със запазени авторски права, като същевременно се осигурява високо равнище на защита на правата върху интелектуалната собственост и се отчита културното многообразие, както и подпомагане на успешното развитие на творческата индустрия в цифрова среда;

Заключения – 25 и 26 юни 2015 г.

EUCO 22/15 8 BG

− осигуряване на ефективни инвестиционни инструменти и подобряване на климата за иновации, със специален акцент върху МСП и новосъздадените предприятия;

− набелязване и бързо осъществяване на ключовите приоритети на стандартизацията в областта на ИКТ;

− осигуряване на свободното движение на данни;

− оценка на ролята на онлайн платформите и посредниците;

− подобряване на уменията в областта на цифровите технологии;

− насърчаване на електронното управление.

13. Европейският съвет взе под внимание доклада за Икономическия и паричен съюз, изготвен в отговор на искане, отправено от Европейския съвет през декември 2014 г., и поиска Съветът да го разгледа своевременно.


IV. Обединено кралство

14. Министър-председателят на Обединеното кралство представи плановете си за референдум за оставане или излизане на Обединеното кралство от ЕС. Европейският съвет постигна съгласие да се върне на въпроса през декември.

Вижте целия текст...

България с „частично изключение“ за разселването на мигрантите в ЕС

Източник: По материали на БТА - http://www.vesti.bg/sviat/evropa/


Доналд Туск (л) и Жан-Клод Юнкер Източник: ЕПА/БГНЕС

Държавните и правителствените ръководители на ЕС отхвърлиха окончателно идеята за схеми за задължително разселване на 40 хил. имигранти, пристигнали в Европа, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поясниха, че разселването ще става на доброволна основа.

„Има две изключения – Унгария и донякъде България, защото тези две държави са засегнати от силни мигрантски потоци и мисля, че те ще получат от нас специално отношение, когато дойде времето за разпределението на молбите за убежище“, заяви Туск.

Юнкер отбеляза, че въпросът не е дали схемата ще бъде задължителна или доброволна, а да бъде оказана подкрепа на Италия и Гърция.

Преговорите в Европейския съвет продължиха почти до 4 ч. наше време na 26.06.2015 г.

Първоначално ЕК предложи схеми за задължително разселване на 40 хил. имигранти от Сирия и Еритрея, приети в Гърция и Италия, както и за още 20 хил., пристигнали в други държави по света. Великобритания, Ирландия и Дания имаха правото да не участват в схемата.

Съобразно думите на Туск, Унгария и „частично“ България ще бъдат изключени от доброволната схема, чието окончателно договаряне предстои през месец юли.

Според АП около дузина страни са били против плана, а още 12, които биха го подкрепили, искат методът за споделянето на бежанците да бъде подложен на преоценка.

Критериите за разпределение, предвидени от ЕС,

взимат предвид населението на страните, икономическата сила, нивата на безработица и усилията, вече предприети, за оказване на помощ на бежанците. Критериите трябва да бъдат определени от вътрешните министри до края на юли, уточни Туск.

Предстоят още много много спорове, прогнозира висш европейски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Лидерите, които бяха твърдо решени да не бъдат въвлечени в препирни за гръцкия дългов проблем на срещата си в Брюксел, вместо това седем часа спориха дали да приемат 40 хил. сирийски и еритрейски кандидати за убежище, намиращи се в Италия и Гърция, и още 20 хил. души сега извън ЕС, отбелязва Ройтерс.

„Дебатите бяха много интензивни“, призна канцлерът на Германия Ангела Меркел пред репортери след края на заседанието, като описа мигрантската криза като „най-голямото предизвикателство, което е видяла в европейските дела през времето си като канцлер“.

По време на вечерята снощи италианският премиер Матео Ренци упрекна колегите си за неохотата да подкрепят плана, замислен като спешен отговор на трагедията със смъртта на 2000 мигранти в Средиземно море тази година, който обаче срещна възражения, особено в Източна Европа.

„Ако мислим, че Европа е само бюджети, това не е онази Европа, за която мислехме през 1957 година в Рим“,

каза Ренци, намеквайки за основополащия договор на съюза. „Ако не се съгласите с приемането на 40 хил. бежанци, не заслужавате да бъдете наричани Европа“, казал Ренци на останалите лидери, предаде Асошиейтед прес.

„Ако това е вашата идея за Европа, можете да си я задържите. Или има солидарност, или не ни губете времето“, казал той според европейски дипломат, настоял за анонимност.

„Има само едно решение – всеки трябва да защитава собствените си граници“, каза унгарският премиер Виктор Орбан пред репортери. „През следващите години милиони ще потеглят на път, ако усетят, че имат шанс да влязат“, каза той.

Дискусията стана толкова напрегната, че речта на британския премиер Дейвид Камерън послужи като интерлюдия, за да охлади страстите, отбелязва Ройтерс. Дългоочакваното слово, с което той обяви, че ще се бори за нов договор за Великобритания, беше сведено само до 10 минути.

Страните от Европейския съюз одобриха окончателно и фонд от 21 млрд. евро,

който ще играе централна роля в инвестиционна програма за увеличаване на растежа и заетостта в съюза, предаде ДПА.

Въпреки че излиза от рецесията, икономиката на ЕС продължава да е мудна, а инвестициите все още са на по-ниски равнища, отколкото преди кризата. Целта на фонда е осигури гаранции, привличайки инвестиции от около 315 млрд. евро за проекти, които иначе биха били смятани за рисковани.

„В настоящия икономически контекст има категорична необходимост от насърчаване на инвестициите“, заяви латвийският финансов министър Янис Рейрс, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

Ден по-рано създаването на фонда беше одобрено от Европейския парламент. Очаква се гаранционният фонд да влезе в сила в началото на юли, а първите му операции са планирани за средата на септември, се казва в комюнике на ЕС.

Вижте целия текст...

Европейската комисия одобри Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г.

Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 -2020 г. e с общ бюджет от 3 млрд. лева, европейско и национално съфинансиране и ще играе изключително важна роля за устойчивото и балансирано регионално развитие на България до 2023 г. Програмата предлага нови за страната подходи за изпълнение, основаващи се на научените уроци от предходния програмен период. Запазени и надградени са добрите примери и практики. Основните различия спрямо предходния период са значителни. На първо място, програмата предлага нов стратегически подход за изпълнение, който се основава на стратегическото планиране на местно и национално ниво, по-голям фокус на инвестициите, интегрираност и по-добра координация. Програмата ще подкрепи реформите в няколко сектора, а именно – регионално развитие, образование, здравеопазване и социална политика. Същевременно програмата е ориентирана към създаване на растеж и заетост в регионите, чрез мерките за градско развитие, регионален туризъм и новите финансови инструменти. Оперативната програма подкрепя полицентричното развитие на българската територия, което ще доведе до овладяване на негативните миграционни процеси към София и големите градове, водещи до обезлюдяване на големи части от България.

Най-голямата приоритетна ос е „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, в размер на 840 млн. евро чрез нея ще бъдат подкрепени 39 средни и големи градове от националната полицентрична система. Инвестициите са в изпълнение на одобрените Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие на тези градове и са насочени към обновяване на градски пространства, като улици, площади, пешеходни зони и паркове, съчетани с мерки за модернизация на детски ясли и градини и общообразователни и профилирани училища, социални жилища, социална инфраструктура, спортни съоръжения и подкрепа за културни институции като читалища, театри, опери, музеи, галерии и др. Мерките включват още енергийна ефективност в жилищни сгради, студентски общежития и публични административни сгради, мерки за насърчаване на частните инвестиции в зони с потенциал за икономическо развитие в тези градове, както и интегрирани проекти за устойчив градски транспорт.

Реформата в регионалната политика ще бъде подкрепена и чрез реализиране на инвестиции в енергийна ефективност в жилищни и публични сгради в 28-те малки градове в периферни райони от националния полицентричен модел по Приоритетна ос 2, чиито обхват е защитен по време на преговорния процес с Европейската комисия. С предвидената подкрепа в размер на 105 млн. евро ще се подпомогне малкия и среден бизнес, повишаването на енергийна ефективност на българските сгради и намаляването на вредното въздействие върху околната среда.

Приоритетната ос „Регионална образователна инфраструктура“ в размер на 114 млн. евро ще подкрепи училищата от регионално значение –професионалните, спортните, помощните, специалните и културните училища, както и висшите училища в България.

Приоритетна ос „Регионална здравна инфраструктура“ в размер на 83 млн. евро е насочена към реформата в спешната медицинска помощ.

Приоритетна ос ‚Регионална социална инфраструктура“ на обща стойност 50 млн. евро ще продължи процеса на деинституционализация на социални услуги за деца и възрастни.

Приоритетна ос „Регионален туризъм“ предлага нов подход в опазването и популяризирането на културното наследство. Със 100 млн. евро ще бъде подкрепена консервацията и реставрацията на обекти на културното наследство от национално и световно значение. Предвижда се също и включването на обектите в цялостни туристически продукти, чрез изграждане на инфраструктура за посетителите около самите културни обекти.

Приоритетна ос „Регионална пътна инфраструктура“ на стойност 194 млн. евро е насочена към обновяване ключови отсечки от републиканската пътна мрежа, които ще подобрят достъпа до трансевропейските коридори и по този начин ще улеснят придвижването на стоки и хора.

Приоритетна ос Техническа помощ е насочена към запазване и надграждане на административния капацитет на Управляващия орган и бенефициентите.

Вижте целия текст...

ЕК одобри ОП “Околна среда”

През месец юни Брюксел даде зелена светлина на България на Оперативна програма - „Околна среда“ 2014-2020 г. С това решение в ход са вече всички седем оперативни програми на страната ни, които са с общ бюджет от 7,6 млрд. евро.

Парите, които може да получи България по ОП „Околна среда“ (ОПОС) възлизат на 1,77 млрд. евро, като 1,5 млрд. евро ще бъдат отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от Кохезионния фонд на Европейския съюз (ЕС). Останалите средства трябва да бъдат под формата на национално съфинансиране.

Голяма част от европейското финансиране по ОПОС ще бъдат използвани за управление на отпадъците и водите, опазването на околната среда, както и за популяризиране на биоразнообразието. Финансиране ще има и за създаването на действащи системи за предотвратяване и управление на риска, както и за по-добра реакция при природни бедствия като наводнения и свлачища.

България участва със 100 милиона евро в Инвестиционния план за Европа

Източник: http://ec.europa.eu/bulgaria

България обяви, че ще внесе 100 милиона евро за проекти, финансирани по линия на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на Инвестиционния план за Европа в размер на 315 милиарда евро. Вноската ще бъде направена чрез съфинансиране на проекти, одобрени от Българската банка за развитие.

България е 8-та държава членка след Германия, Испания, Франция, Италия, Люксембург, Полша и Словакия, която обявява финансово участие още преди ЕФСИ да започне да функционира.

Заместник–председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, заяви: "Това решение прави България една от първите страни, които ще се включат в Инвестиционния план за Европа. Очаквам страната ни да постигне значителен мултипликационен ефект от тези 100 милиона евро и чрез участието си в Инвестиционния план да увеличи значително частните инвестиции в нашата икономика, за да постигнем по-високи темпове на растеж, повече и по-добре платени работни места и по-висок стандарт на живот за българите."

Заместник–председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, който отговаря за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, каза: „Много се радвам, че България обяви участие със 100 милиона евро в Инвестиционния план. По време на посещението ми в София по-рано тази година проведохме ползотворен разговор с премиера Бойко Борисов, по време на който обсъдихме възможните ползи за България от Инвестиционния план, скоро ще станем свидетели и на конкретните резултати от изпълнението му.“

Контекст

На 28 май, само четири месеца и половина, след като на 13 януари Комисията прие законодателното предложение, законодателите на ЕС постигнаха политическо споразумение относно Регламента за Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Държавите членки го подкрепиха единодушно на 10 март, а на 20 април Европейският парламент проведе гласуване на равнище парламента комисия. Финансовите министри приветстваха споразумението за Регламента в рамките на Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), проведен на 19 юни, а Европейският парламент го гласува по време на пленарното си заседание на 24 юни, благодарение на което ЕФСИ ще може да започне своята работа до септември, както беше планирано.

В съответствие със Заключенията на Европейския съвет от декември 2014 г., с които Групата на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) беше приканена да „започне дейности, като използва собствените си средства, считано от януари 2015 г.“, ЕИБ вече обяви няколко проекта за предварително финансиране в контекста на Инвестиционния план за Европа, по линия на който е стратегически партньор на Комисията.

Националните насърчителни банки имат ключова роля за стимулирането на Европа да инвестира отново. Те притежават експертен опит за изпълнението на Инвестиционния план и често осигуряват използването на публичните ресурси по най-ефикасния начин. През февруари Германия обяви, че ще внесе 8 милиарда евро за Инвестиционния план чрез KfW. Отново през февруари Испания обяви вноска от 1,5 милиарда евро чрез Instituto de Crédito Oficial (ICO). През март Франция обяви обезпечение в размер на 8 милиарда евро чрез Caisse des Dépôts (CDC) и Bpifrance (BPI), а Италия заяви, че ще внесе 8 милиарда евро чрез Cassa Depositi e Prestiti (CDP). През април Люксембург обяви вноска в размер на 80 милиона евро чрез Société Nationale de Crédit et d’Investissement (SNCI), а Полша – 8 милиарда евро чрез Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK). През юни Словакия обяви вноска от 400 милиона евро чрез нейните национални насърчителни банки Slovenský Investičný Holding и Slovenská Záručná a Rozvojová Banka.

Икономическата криза доведе до рязък спад на инвестициите в цяла Европа. Ето защо трябва да положим съвместни и координирани усилия на европейско равнище, за да обърнем тази низходяща тенденция и да поведем Европа към икономическо възстановяване. Налични са съответните ресурси, които трябва да се мобилизират в целия Европейски съюз в подкрепа на инвестициите. Няма единен, прост отговор, не може да се натисне бутон за растеж, не съществува универсално решение. Комисията предприема подход, базиран на три стълба: структурни реформи, които да очертаят нов път за растеж на Европа; фискална отговорност, която да възвърне надеждността на публичните финанси и да затвърди финансовата стабилност; и инвестиции, които да задействат растежа и да го задържат във времето. Инвестиционният план за Европа е в основата на тази стратегия.

За повече информация:

Уебсайт за Инвестиционния план

Българска банка за развитие

Linkedin

#investEU в Twitter

Заместник-председател Юрки Катайнен в Twitter

За контакти с медиите:

Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)

Siobhan BRIGHT (+32 2 295 73 61)


Въпроси на граждани:

Europe Direct на телефон 00 800 67 89 10 11 или на електронния адрес на информационната служба.

Вижте целия текст...

Срещи на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева в София

София, 06 юли 2015 г.

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева проведе на 6-ти юли в София работни срещи с министър-председателя Бойко Борисов, с вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, с вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и с вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

По време на разговорите бяха обсъдени актуални теми от европейския дневен ред: референдумът в Гърция, участието на България в Инвестиционния план за Европа (плана "Юнкер"), миграционният поток към страната и допълнителната финансова подкрепа от Европейската комисия, възможно най-ефективното използване на средствата от европейския бюджет и предстоящото председателство на ЕС през 2018 г.

Отдел "Преса и медии", Телефон 02/933 52 40, Представителство на Европейската комисия

Комисията стартира обществена консултация относно аудиовизуалните медийни услуги в ЕС

Брюксел, 06 юли 2015 г.

Как в цифровата епоха можем да подобрим съществуващите правила на ЕС за телевизионното излъчване и предоставянето по заявка на аудио-визуални медийни услуги? Как по най-добрия начин да защитим децата и другите зрители, да подпомогнем европейските творчески произведения, да стимулираме богатството на културното си многообразие, да насърчим достъпа до информация и да регулираме рекламите в аудио-визуалната онлайн среда?

Европейската комисия задава тези и други въпроси на зрителите и заинтересованите страни в нова обществена консултация с цел да предложи през 2016 г. преглед на Директивата за аудио-визуалните медийни услуги.

За повече информация: Nathalie Vandystadt +32 2 29 67 083 и Marie Frenay +32 2 29 64 532.

Актуално

Участие на Информационен център „Европа Директно – Хасково” в Осмия форум на ученическите клубове за извънкласна дейност в Област Хасково

На 09.06.2015 г. В НЧ „Просвета – 1870“, Свиленград, се проведе Осмият областен форум на ученическите клубове за извънкласна дейност. В него активно участие взе новосъздаденият Информационен център „Европа Директно – Хасково”, който чрез изградения щанд за информационни материали предостави на участниците във форума информация за Европейския съюз, неговите институции, нормативната уредба и основни права на гражданите на ЕС. Освен това като част от инициативата Информационен център „Европа Директно – Хасково” представи предлаганите услуги за граждани, фирми и институции, както и предстоящите през годината събития. Това бе първото участие на Център „Европа Директно – Хасково“ в значимо събитие на територията на Област Хасково.

От 16 до 18 юни 2015 г. в град Бургас се проведе Годишната среща на Европейските информационни мрежи в България „Да поговорим за Европа“

На срещата присъстваха представители на Делегацията на Европейската комисия, Информационните центрове „Европа Директно“ от цялата страна, представители и на други структури, свързани с европейската политика и нейното прилагане в България – мрежите Enterprise Europe Network, Европейските документационни центрове, младежкият екип „Европа“ и други. Срещата бе ръководена от Петър Нацев, Ръководител екип – Комуникация, Партньорства и Мрежи, Европейска комисия в България.

Участие в срещата взеха: Pia Ahrenkilde-Hansen, директор на дирекция „Представителства“, Европейска комисия, Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, евродепутатите Андрей Новаков, Илияна Йотова и Ангел Джамбазки, представители на Правителството и много експерти.

На срещата бяха представени и дискутирани следните въпроси:

• Комуникационните приоритети на Европейската комисия;

• Ролята на представителствата в държавите-членки;

• Новите центрове на „Европа Директно“ в Хасково и Видин;

• Бъдещите национални и регионални инициативи на Европейската комисия в България;

• Бъдещите национални и регионални инициативи на Информационното бюро на Европейския парламент за България;

• Намаляване на регионалните различия в ЕС – политики и мерки в периода 2014–2020 г.;

• Инвестиционният план на ЕС;

• Бъдещото развитие на мрежата от областни информационни центрове.

Представени бяха и други актуални презентации и информационни материали, произведени от мрежите в България. Обсъдени бяха добрите практики на центровете „Европа Директно“ след което се проведоха индивидуални срещи на мрежите с обсъждания на предстоящите инициативи и възможностите за сътрудничество на мрежите при тяхната реализация.

Особен акцент бе поставен на европейската политика, която бе представена и обсъдена на срещите, проведени с българските представители в Европейския парламент.

Изградено партньорство за водените от общностите за местно развитие

На 22.06.2015 г. в Минерални бани беше проведена инициатива за изграждане на местни партньорства „Изграждане на партньорства за водените от общностите за местно развитие“. Територията на изградените партньорства покрива територията на двете общини - Минерални бани и Черноочене. Пред присъстващите Иванка Душкова представи подмярка 19.1. Помощ за подготвителни дейности по ПРСР. Присъстваха потенциални бенефициенти, които не са прилагали подхода ЛИДЕР в периода 2007-2013 г. (не са изпълнявали подмярка 431-2 или мярка 41 и подмярка 431-1). На партньорската среща присъстваха: 16 представители на двете общински администрации, 16 представители на бизнеса и 8 представители на неправителствения сектор.

Международна конференция „Градското измерение на политиките на ЕС“

На 1 юли 2015 г. в София бе проведена международна конференция „Градското измерение на политиките на ЕС“, организирана от Информационното бюро на Европейския парламент в България. Гости на събитието бяха Искра Михайлова – председател на Комисията по регионално развитие в ЕП, Керстин Вестфал – член на Комисията, Оливие Бодле – експерт в Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия.

По време на конференцията бяха представени основните предложения в проектодоклада на ЕП за предстоящите промени в регионалната политика на ЕС по отношение на градовете, по който докладчик е именно г-жа Вестфал. Докладът бе приет в парламентарната комисия по регионално развитие на 17 юни и предстои да бъде гласуван в пленарна зала през септември.

Събитието продължи с кръгла маса по темата, в която взеха участие Ася Станкова – и.д. Директор на ОП „Региони в растеж“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Васил Гарнизов – експерт от Нов български университет, както и представители на български общини, неправителствени и браншови организации и други заинтересувани страни.

Искра Михайлова определи проектодоклада като „амбициозен и иновативен“ и обясни, че е имало над 180 предложения за изменения, но членовете на Комисията по регионална политика в ЕП са се обединили около няколко основни позиции. Евродепутатите смятат, че единствено интегрираният подход може да даде резултат в политиката за развитието на градовете. Според тях фокусът трябва да бъде поставен върху по-малък брой по-важни приоритети в градската политика и да не се стига до разпиляване по множество теми. Докладът призовава Европейската комисия към създаване на нова програма за градовете, която да мобилизира всички усилия за подобряване на качеството на живот в тях.

Керстин Вестфал, като докладчик по темата, заяви, че стратегията е важна и за България, защото 72% от населението на страната живее в градски зони. Бъдещата стратегия за градовете няма да бъде фокусирана само върху големите градове, ще се работи и за развитието на малките и средните по големина градове, като ключова част от усилията ще бъдат насочени към т.нар. функционални региони. Това са населените места в непосредствена близост до градовете и техните предградия. Една от целите на доклада е и опростяването на процедурите и по-доброто използване на европейските фондове. Керстин Вестфал представи идеята за териториална оценка за въздействието, която да проверява доколко дадена програма е била полезна за градовете, както и за т.нар. one-stop shop, където на едно място да може да се получи цялата информация за възможностите за финансиране за градско развитие.

Оливие Бодле, експерт в Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на Европейската комисия, заяви, че за да бъдат взимани правилните решения за градската среда, трябва да има по-добро разбиране и яснота относно процесите, които се случват с градовете.

По време на кръглата маса представителят на МРРБ Ася Станкова представи постигнатите резултати по Оперативна програма „Регионално развитие“, целите на новата програма „Региони в растеж“, както и стъпките, предприети от Министерството в подкрепа на разработването на Градския дневен ред (Urban Agenda) на ЕС 2014–2020.

Васил Гарнизов, експерт от Нов български университет, даде пример за добра практика – механизъм за солидарност между градовете, за да се задържат хората в по-малките градове, а не да се съсредоточават само в големите.

Проведената международна конференция и кръглата маса представиха възможност на заинтересуваните страни да обсъдят доклада и да поставят пред докладчика г-жа Вестфал своите позиции, идеи и предложения.

Предстоящи събития и обяви

През месец август 2015 г. в Свиленград ще се проведе обучение на педагози по темата „Разработване и управление на проекти в областта на образованието и младежта”. Участниците ще бъдат запознати с новите възможности на оперативните програми в тази сфера, както и с възможностите на европейската програма Еразъм+. Ще бъдат дискутирани добрите практики и трудностите при разработването и управлението на проекти в областта на образоването и младежта.

Европейският център Европа Директно Хасково ще отбележи със своя инициатива Международния ден на младежта, който се чества на 12 август. С младежи и младежки работници и ще бъде проведена дискусия „Възможности за доброволчество в Европа”. На срещата-дискусия ще бъдат представени възможностите за добровлчество и ползите, които носи младежкото доброволчество на общността и на самите доброволци.

На 29.8.2015 Европейският център Европа Директно Хасково ще представи своята дейност на Празника на Минералната вода в Община Минерални бани.

Предстои представяне на дейността на Център Европа Директно Хасково през м. Август в Регистрационно-приемателен център - Харманли. Там ще бъдат представени специфични възможности, които предоставя ЕС на граждани на други страни.

Възможности за финансиране и обучения

Започна набирането на проектни предложения по първа покана по програма за междурегионално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020 Г.“

Първа покана за проектни предложения по програма за междурегионално сътрудничество „ИНТЕРРЕГ ЕВРОПА 2014-2020 г.“ е отворена от 22.06.2015 г. до 31.07.2015 г.

Окончателният вариант на пакета с документи бе публикуван на официалния уебсайт на програма на 22.06.2015 г.

Онлайн системата за кандидатстване (www.iolf.eu) вече е отворена за проектни предложения.

Съвместният секретариат по програмата ще отговаря на запитвания във връзка с проектни предложения в срок до 03.07.2015 г. След тази дата, по телефон ще бъде предоставяна само информация във връзка със специфични въпроси, свързани с процеса на онлайн кандидатстване.

Допълнителна информация във връзка с отварянето на Първа покана за проектни предложения може да намерите тук.

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., обявява процедура на подбор на проекти с един краен срок за кандидатстване BG05M9OP001-1.003 „НОВО РАБОТНО МЯСТО 2015”

Министерството на труда и социалната политика в качеството си на Управляващ орган по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., обявява процедура на подбор на проекти BG05M9OP001-1.003 „НОВО РАБОТНО МЯСТО 2015”.

Процедурата има за цел да осигури предпоставки за създаване на устойчиви работни места за безработни и неактивни лица. Тази цел ще бъде постигната посредством комбинация от мерки за осигуряване на подходящи обучения, включително на работното място, както и предоставяне на разнообразни стимули за работодателите за разкриване на нови работни места. Процедурата ще постави акцент върху интеграцията на едни от най-уязвимите групи на пазара на труда.

Общият бюджет на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 40 000 000 лв.

Пълният комплект Насоки за кандидатстване е публикуван на следните интернет адреси:

http://ophrd.government.bg/view_doc.php/6853 http://www.eufunds.bg/bg/page/1044 https://eumis2020.government.bg/

Краен срок за представяне на предложенията - 14.09.2015 г. 23:59 часа.

Проектните предложения по настоящата процедура за подбор на проекти, следва да бъдат подадени само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) като се използва Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) - https://eumis2020.government.bg


Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. обявява процедура на подбор на проекти BG05M9OP001-1.002 „АКТИВНИ”

Министерството на труда и социалната политика в качеството си на Управляващ орган по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г., обявява процедура на подбор на проекти BG05M9OP001-1.002 „АКТИВНИ”.

Целта на процедурата е: Активиране и интеграция в заетост на младежи до 29- годишна възраст вкл., които не са нито в образование или обучение, нито в заетост, вкл. не са регистрирани като безработни лица в АЗ.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по настоящата процедура е 26 000 000 лв.

Пълният комплект Насоки за кандидатстване е публикуван на следните интернет адреси: http://esf.bg/, http://www.eufunds.bg/ и https://eumis2020.government.bg/

Краен срок за представяне на предложенията е 31.08.2015 г. 23:59 часа. Проектните предложения по настоящата процедура за подбор на проекти, следва да бъдат подадени само по електронен път с Квалифициран електронен подпис (КЕП) като се използва Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) - https://eumis2020.government.bg

Повече информация ще можете да намерите на http://ophrd.government.bg/.

Отворена е първата процедура за предоставяне на безвъзмезна финансова помощ по одобрената оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност" 2014-2020

Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" - Управляващ орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" кани желаещите да представят проектни предложения по Приоритетна ос 2 „Предприемачество и капацитет за растеж на МСП", Инвестиционен приоритет 2.2 „Капацитет за растеж на МСП" като ОБЯВЯВА процедура за подбор на проекти:

BG16RFOP002-2.001 „Подобряване на производствения капацитет в МСП".

Целта на процедурата е предоставяне на инвестиционна подкрепа на българските малки и средни предприятия /МСП/ за подобряване на производствените процеси, повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал.

Предоставяната безвъзмездна финансова помощ трябва да отговаря на условията за държавни помощи. Приложимият режим на държавна помощ по настоящата процедура за подбор на проекти е регионална инвестиционна помощ съгласно чл. 13 и чл. 14 от Регламент (ЕС) № 651/2014 на Комисията от 17 юни 2014 година за обявяване на някои категории помощи за съвместими с вътрешния пазар в приложение на членове 107 и 108 от Договора (OB L 187/26.06.2014).

Процедурата за безвъзмездна финансова помощ се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Проектите следва да се изпълняват на територията на Република България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 293 374 500 лева.

Допустими по процедурата са проекти, включващи следните дейности:

1/ Дейности за подобряване на производствените процеси и/или

2/ Дейности за добавяне на нови характеристики или подобряване на съществуващите продукти и услуги, и/или

3/ Дейности за разнообразяване на асортимента от продукти и услуги на предприятията и/или

4/ Дейности за внедряване на нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност и ефикасност в производствения процес.

Подаването на проектните предложения по процедурата се извършва чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) без използването на електронен подпис, чрез модула „Е-кандидатстване" на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Всички останали документи са придружителни към формуляра за кандидатстване и се подават на хартиен носител на адреса на Управляващия орган - Министерство на икономиката, Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност": София 1000, ул. „6-ти септември" № 21.

Процедурата е с три крайни срока за подаване на проектни предложения както следва:

1/ 08 юли 2015 г. за кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на нискотехнологичните и средно нискотехнологичните промишлени производства;

2/ 08 септември 2015 г. за кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на високотехнологичните и средно високотехнологичните промишлени производства, и

3/ 09 ноември 2015 г. за кандидати с код на основна икономическа дейност в секторите на интензивните на знание услуги.

Предоставяне на допълнителна информация:

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Насоките за кандидатстване до 21 дни преди крайния срок за подаване на проектни предложения. Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти:

Адрес на електронна поща: smecapacity@mi.government.bg.

Не могат да се дават разяснения, които съдържат становище относно качеството на конкретно проектно предложение. Няма да бъдат предоставяни отговори на въпроси, зададени по телефона. Няма да бъдат изпращани индивидуални отговори на зададени от кандидатите по процедурата въпроси.

Пълният пакет документи и Насоките за кандидатстване по процедурата са публикувани на интернет адреса на оперативната програма: www.opcompetitiveness.bg, както и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз в Република България: www.eufunds.bg.

Важно:

Изменено Приложение Б (Бизнес план) към Насоките за кандидатстване по процедура за подбор на проекти BG16RFOP002-2.001 „Подобряване на производствения капацитет в МСП "Поради допусната техническа грешка, със Заповед № РД-16-412/19.05.2015 г. е изменено Приложение Б (Бизнес план) към Насоките за кандидатстване по процедура за подбор на проекти BG16RFOP002-2.001 „Подобряване на производствения капацитет в МСП". Консолидиран вариант на пакета документи по процедурата е публикуван на интернет страницата на Управляващия орган http://www.opcompetitiveness.bg/ и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Европейските структурни и инвестиционни фондове на следния интернет адрес: http://www.eufunds.bg/.

Вижте целия текст...

Стартира Мярка 6.1. Млад фермер от ПРСР

Приемът на документи по мярка 6.1 Млад фермер от новата Програма за развитие на селските райони 2014- 2020 г. започна на 29.06.2015 r. и ще продължи до 24.07.2015г.

Бенефициентите на субсидии по СЕПП, които отговарят на изискванията за „млад фермер”. Въз основа на данни от подадените заявления през 2012 г. индикативният брой фермери, които се очаква да бъдат допустими за подпомагане по схемата е 15 942.

Подпомагане по схемата се предоставя на млади земеделски стопани, които имат право на плащане по схемата за единно плащане на площ. (чл.50 от Р1307/2013 г.) За целите на схемата млади земеделски стопани са физически лица, които за пръв път създават земеделско стопанство като ръководители на стопанството или които вече са създали такова стопанство в рамките на пет години преди подаването за пръв път на заявление по схемата за единно плащане на площ и които са на не повече от 40 години в годината на подаване на заявлението по схемата за единно плащане на площ.

Целта на мярката е за подпомагане процеса на модернизиране на стопанствата на млади фермери, независимо дали става дума за създаване на нови или поемане на вече съществуващи стопанства. Мярка 6.1 или бившата мярка 112 Създаване на стопанства на млади фермери предоставя финансова помощ от 25 000 евро при стандартен производствен обем на стопанството от 8000 евро. Субсидията покрива 100% от разходите по проекта.

Млад фермер 2015 Изисквания, икономически единици и бонификации (ще се дава приоритет на проекти по различни критерии, като за тях ще се начисляват определен брой точки)

Повече информация ще можете да намерите на http://prsr.government.bg или в териториалните офиси на Националната служба за съвети в земеделието.

Вижте целия текст...

„Еразъм+“ е новата програма на ЕС в областта на образованието, обучението, младежта и спорта за 2014 — 2020г.

Програма „Еразъм+“ има за цел подобряване на уменията и пригодността за заетост, както и модернизиране на образованието, обучението и работата с младежта. Тази седемгодишна програма ще има бюджет от 14,7 млрд. евро — увеличение с 40% в сравнение с настоящото равнище на разходите, което отразява ангажимента на ЕС за инвестиране в тези области.

„Еразъм+“ ще даде възможност на над 4 милиона европейци да учат, да се обучават, да придобият трудов опит и да работят като доброволци в чужбина.

По „Еразъм+“ ще се подкрепят транснационални партньорства между институции и организации, работещи в областта на образованието, обучението и младежта, с цел стимулиране на сътрудничеството и изграждане на връзки между сектора на образованието и трудовия сектор, за да се преодолее липсата на умения, която се усеща в Европа.

Ще се подпомагат и националните усилия за модернизиране на системите в областта на образованието, обучението и младежта. В сферата на спорта ще се подкрепят проекти за масов спорт и за борба с трансгранични предизвикателства като уреждането на срещи, допинга, насилието и расизма.

„Еразъм+“ обединява седем съществуващи програми на ЕС в областта на образованието, обучението и младежта, като за първи път ще се осигурява подкрепа в областта на спорта. В резултат „Еразъм+“ предлага повече възможности за сътрудничество между секторите на образованието , обучението, младежта и спорта. Освен това получаването на финансиране става по-лесно отколкото при предишните програми поради опростяването на правилата.

Повече информация ще можете да намерите на http://www.hrdc.bg/, както и на http://ec.europa.eu/programmes.

Вижте целия текст...

Отворени покани по Програма LIFE

На 1 юни 2015г. се отвориха покани по Програма LIFE. Тя финансира проекти в сферата на околната среда и действия по климата. За подпрограмата за околната среда и за подпрограмата за действия по климата, тази покана ще покрие разходи за дейности по „традиционните“проекти, подготвителни, интегрирани и проекти за техническа помощ и изграждане на капацитет.

Предложения могат да се подават от юридически лица, регистрирани в ЕС. Кандидатите се разделят на три вида бенефициенти публични органи, частни търговски организации и частни нетърговски организации (включително НПО). Проектните предложения се подават само на английски език.

Общият бюджет на настоящата покана е 240 811 337. От тях 184 141 337 евро са предвидени за околната среда и 56 670 000 евро за действия по климата.

Срокът за кандидатстване за традиционните проекти каквито са проектите за смекчаване на изменението на климата, адаптиране към изменението на климата, управление и информация за климата, околна среда и ресурсна ефективност, природа и биоразнообразие, управление и информация за околната среда е 15 септември 2015.

Срокът за кандидатстване за подготвителни проекти Фаза I (концепция за сведение) е 1-ви октомври 2015, за Фаза II (пълно предложение) се очаква потвърждение. Срокът за прием вероятно ще е до Март/Април 2016.

Срокът за кандидатстване с проекти за техническа помощ (Рамкови споразумения за партньорство на НПО (СПОР) и Оперативни безвъзмездни средства на НПО ) е 15 септември 2015.

Повече информация за Програмата можете да намерите на следния интернет адрес:

http://ec.europa.eu/environment/…/funding/life2015/index.htm.

Вижте целия текст...

Програма Творческа Европа 2014 – 2020

Творческа Европа (Creative Europe) е новата рамкова програма на Европейската Комисия, която ще финансира проекти в областта на културните и творчески индустрии в периода 2014—2020 г. Програмата обединява настоящите програми „Култура“, „МЕДИА“ и „МЕДИА Мундус“ в обща рамка и създава изцяло нов механизъм, подобряващ достъпа до финансиране.

Основните цели на програмата са да увеличи капацитета на европейските културни и творчески сектори да оперират на транснационално равнище, да популяризира транснационалното движение и разпространение на културни и творчески произведения и оператори, като достигне до нови аудитории в Европа и извън нея, да укрепи финансовия капацитет на културните и творчески сектори, и в частност малки и средни предприятия и организации, да подкрепи транснационалното политическо сътрудничество, така че да насърчи иновациите, изграждане на публика и разработване на нови бизнес модели.

Творческа Европа ще подкрепя проекти за трансгранично сътрудничество между културни и творчески организации в рамките на и извън ЕС, мрежи, които подпомагат функционирането на културните и творческите сектори отвъд националните граници и усилват тяхната конкурентоспособност, превод на художествени произведения и популяризирането им на пазарите в рамките на ЕС, платформи на културни оператори, популяризиращи изгряващи таланти и насърчаващи представянето на европейска програма от културни и художествени произведения, повишаване на капацитета и обучения за професионалисти от аудиовизуалната индустрия, разработване на художествени, анимационни, документални, филми и видеоигри за европейското кино, телевизионните пазари и други платформи, разпространение и продажба на аудиовизуални произведения във и извън Европа, филмови фестивали, популяризиращи европейската кинематография, финансиране на международна копродукция на филми, развитие на публики с цел насърчаване на филмовата грамотност и поощряване на интереса към европейската кинематография посредством широк кръг от събития.

По Програма Творческа Европа могат да кандидатстват оператори в сферата на културата и творчеството, които осъществяват дейност в секторите на културата и творчеството, определени в член 2 от Регламента, и са законно установени в някоя от държавите, участващи в подпрограма „Култура“. Оператори в сферата на културата, които са правни субекти поне от 2 години към датата на крайния срок за подаване на заявления и които са в състояние да докажат своето съществуване като юридически лица.

Физическите лица не могат да кандидатстват за безвъзмездни средства.

Подробна информация за Програмата можете да намерите на следния интернет адрес:

http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/.

Вижте целия текст...

Нова покана за предложения към европейска мрежа на Cedefop за професионално образование и обучение

GP/DSI/ReferNet_FPA/001/15 – ReferNet

Публични и частни организации от страни членки на ЕС или от асоциираните държави Исландия и Норвегия могат да кандидатстват с проектни предложения към европейска мрежа на Cedefop за професионално образование и обучение. Поканата има за цел да избере по един кандидат от всяка допустима държава (държавите-членки на ЕС, Исландия и Норвегия), с който Сеdefop ще сключи четиригодишно рамково споразумение за партньорство.

Европейският център за развитие на професионалното обучение (Cedefop) е агенция на Европейския съюз. Мисията му е да подкрепя развитието на политиката за европейско професионално образование и обучение (ПОО) и да допринася за нейното прилагане. ReferNet е Европейската мрежа на Cedefop за информация относно ПОО. Мисията й е да подкрепя Cedefop чрез докладване за национални системи и политики за развитие на ПОО. Тя включва 30 членове, известни като национални партньори на ReferNet, от държавите-членки на ЕС, Исландия и Норвегия.

Рамковите споразумения за партньорство се прилагат чрез конкретни годишни споразумения за безвъзмездна помощ. Поради това след подписването на рамково споразумение за партньорство за периода 2016-2019 г., избраните кандидати ще бъдат поканени да представят заявлението за безвъзмездна помощ за 2016 г. (което може да доведе до подписването на споразумение за безвъзмездна помощ за 2016 г.). Кандидатът трябва да докаже своите възможности за извършване на всички дейности, предвидени през четиригодишния период и да осигури подходящо съфинансиране за реализирането им.

Прогнозният бюджет, предвиден за четиригодишния срок на рамковите споразумения за партньорство, възлиза на 4 000 000 евро съгласно решенията на бюджетния орган.

Общият предвиден бюджет за Годишния работен план за 2016 г. (продължителност на проекта: 12 месеца) е 980 000 евро за 30-те партньори (от 28-те държави-членки на ЕС, Исландия и Норвегия).

Безвъзмездната помощ не може да надвишава 70 % от допустимите разходи и се определя в зависимост от населението на държавата като се отпуска за реализирането на годишен работен план. Тя задължително се допълва със собствено финансово участиел Общият предвиден бюджет за Годишния работен план за 2016 г. ще се разпредели на основата на три групи държави според населението на държавата:

- Група 1: Хърватия, Кипър, Естония, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Словения и Исландия. Максимална сума на безвъзмездната помощ: 23 615 евро.

- Група 2: Австрия, Белгия, България, Чешка република, Дания, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словашка република, Швеция и Норвегия. Максимална сума на безвъзмездната помощ: 33 625 евро.

- Група 3: Франция, Германия, Италия, Полша, Испания, Обединеното кралство. Максимална сума на безвъзмездната помощ: 43 620 евро.

Заявленията за рамковото споразумение за партньорство трябва да бъдат изпратени най-късно до 21 август 2015 г.

Подробна информация за поканата можете да намерите на следната интернет страница:

http://www.cedefop.europa.eu/…/refernet-framework-partnersh…

Вижте целия текст...

Намерете ни във

Анкета

От каква информация за Европейския съюз имате нужда?

Европейски структури и институции

Европейски политики

Човешки права

Трудови права

Финансиращи програми

Събития от европейско значение

Конкурси и състезания

Образование и стаж

Друго

Бюлетин

Вашето име:

Посещения на сайта

 ТекущПредишен
За деня:087
За седмицата:364600
За месеца:14342672
Общо:110741
Вашият IP: 44.192.253.106